30. zimski susreti učitelja Srbije u Smederevskoj Palanci

IMG_0975JAČANJE PROFESIONALNIH KOMPETENCIJA

 

U Smederevskoj Palanci, u organizaciji Društva učitelja, održani su 30. zimski susreti učitelja Srbije posvećeni jačanju profesionalnih kompetencija prosvetnih radnika. Počeli su prigodnim muzičkim programom  učenika, koji su izveli nekoliko dopadljivih pesama, izmamivši buru aplauza u velikoj dvorani Skupštine opštine koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta. Pozivu za učešće na ovim susretima odazvalo se 25 škola iz grada domaćina, Velike Krsne, Smedereva i drugih mesta, čiji su predstavnici posle plenarnog dela pratili  radionice u Palanačkoj gimnaziji. Radionice su bile posvećene savremenim trendovima u metodologiji i vaspitno-obrazovnom procesu.

IMG_0976IMG_0974Potsetivši da se Susreti učitelja Srbije po četvrti put održavaju u Smederevskoj Palanci, Olga Nikodijević se zahvalila lokalnoj samoupravi što je obezbedila salu, ovoga puta zagrejanu, za njihovo održavanje, a potom i direktoru Palanačke gimnazije koji je učesnicima stavio na raspolaganje učionice ove škole.

-Sve ovo u našem gradu ne bi bilo moguće da nema Društva učitelja Smederevske Palanke, entuzijazma i ljudi koji žele da rade i organizuju ovakve skupove – podvukla  je  Olga Nikodijević. -Samim tim što se ovo održava četvrti put u našem relativno malom mestu, znači da smo uspeli u ostvarivanju  naših ciljeva, pa i omasovljenju  našeg Društva. U narednom periodu imaćemo i dve tribine koje će biti interesantne  koliko i ona na kraju prošle kalendarske godine na kojoj je gostovao prof. dr Pavle Kovačević kada je, takođe, sala bila puna. Istakla bih, ovom prilikom, našeg vrlo agilnog predsednika  Miroljuba Petrića, najboljeg učitelja za svoje đake, i Igora Radovanovića, koji nose velike zasluge za sve ovo što se danas dešava u našem  gradu.

Predstavnica Ministarstva prosvete Tijana Glušica, podvukla je kako joj predstavlja veliko zadovoljstvo pružena mogućnost da pozdravi učesnike 30. zimskih susreta učitelja Srbije, poželevši im, prim tom, srećan i uspešan rad. Druga gošća  Snežana Milojković  potsetila je da je Savez učitelja Srbije osnovan pre 30 godina  kao strukovno-stručna organizacija, koja ima zadatak da afirmiše rad učitelja i obezbedi podjednake uslove obrazovanja za svu decu. Savez ima 54 učiteljska društva i bavi se organizovanjem zimskih susreta, sabora, seminara i drugih stručnih skupova.

IMG_0981Radionice su se bavile raznovrsnim temama  kao što su: Šta svaki nastavnik treba da zna, dramska i lutkarska sekcija, kako jedni drugima mogu pomoći da se radi kvalitetnije, geometrija u trećem i četvrtom razredu osnovne škole, fizičko obrazovanje u učionici  u malim školama i stoni tenis kao izabrani  sport u III i IV razredu, profesionalni stres – strategija zaštite i izborni predmeti – narodna tradicija – materijalno i duhovno nasleđe u Srbiji.

U pratećem programu Zimskih  susreta učitelja, organizovana je izložba udžbenika, nastavnih sredstava  i dečje štampe za učenike osnovne škole.

D.Janojlić

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.