Izveštaj sa sastanka Štaba za vanredne situacije: U PONEDELjAK POČINjU DA RADE SVE ŠKOLE OSIM „VUKA“

DSC06101Kao što je i najavljeno, u 10 časova voda je krenula duž gradskog cevovoda. Još sinoć uspostavljeno je vodosnabdevanje užeg centra grada, a danas je voda krenula i na šira gradska područja. Do večeras, vodom iz vodovoda trebalo bi da budu snabdeveni i stanovnici sela, koja su priključena na gradski vodovod.

Tokom noći, područje grada priključeno je na agregat Elektro-istoka, a uskoro će i sela biti vraćena na redovno snabdevanje električnom energijom. Najvidljivija promena, koja prati pomenuto osposobljavanje Elektro-istoka, je ponovno uključivanje ulične rasvete.

Uspostavljanjem redovnog vodosnabdevanja stvoreni su uslovi da se normalizuje nastava u osnovnim i srednjim školama i rad u predškolskim ustanovama. Zato je Štab za vanredne situacije doneo odluku da od ponedeljka sve škole na području opštine redovno rade, izuzev OŠ „Vuk Karadžić“, u kojoj će i dalje biti prihvatni centar za lica sa poplavljenog područja. Štab je doneo odluku da sva evakuisana lica koja se sada nalaze u OŠ „Olga Milošević“ budu premeštena u OŠ „Vuk Karadžić“, kako bi i „Olga Milošević“ bila osposobljena za redovan rad od ponedeljka, 26. maja.

Medijima se, posle završenog sastanka, obratio Radoslav Milojičić Kena, komandant Štaba.

-Najbitnije je da je iz 95 odsto poplavljenog područja izvučena voda- rekao je Milojičić. – Dobili smo vodu. Za sada to je tehnička voda. Struje ima već nekoliko dana, a sada se polako, sukcesivno priključuju i kuće koje nisu više pod vodom. Oko 40 procenata domaćinstava i privrednih objekata u Naselju već je priključeno na električnu mrežu. Situacija se postepeno normalizuje. Mi smo juče organizovali i košenje, i pranje ulica, vod za dekontaminaciju AVHO Vojske Srbije radi svoj posao, i već više od polovine naselja je dekontaminirano. Izvršeno je i prskanje iz aviona protiv komaraca i ostalih insekata. Ja mislim da možemo da budemo ponosni, i na naše sugrađane, koji su bili svesni situacije u kojoj se nalazimo, i na Štab koji je pravovremeno doneo sve odluke. Zahvaljujemo ministru Gašiću, DSC06105koji nam je pomogao, zahvaljujemo predsedniku Republike, Opštinama Vračar, Stari Grad, Zemun, Zvezdara, mnogim privatnicima u Smederevskoj Palanci, zahvaljujemo Vladi AP Vojvodine na 10 pumpi koje su nam poslali, bez kojih bismo zaista imali veliki problem. Zahvaljujem volonterima, mladićima i devojkama koji su odradili najveći deo posla. Radili su i po 17 i 18 sati. Mogu sa ponosom da kažem da nemamo ni jednu žrtvu poplave.Danas smo ukinuli odluku o evakuaciji stanovništva, jer više nema potrebe da ta odluka stoji. Svi učenici će krenuti u školu u ponedeljak, danas su već krenuli na nastavu učenici četvrtog razreda srednjih škola. Jedino neće radi OŠ „Vuk Karadžić“ , jer će samo u ovoj školi biti smeštajni kapacitet za evakuisana lica. Vode i hrane ima dovoljno.

Komandant Štaba je podsetio da će sutra u 12 u velikoj sali SO biti održan sastanak sa predstavnicima porodica čija su domaćinstva poplavljena i da će biti dogovorena isplata pomoći od strane lokalne samouprave.

Komisije zaprocenu štete već rade na terenu, a u njihovom sastavu su stručni i kompetentni ljudi.

 

Podstaknut pitanjem novinara, Milojičić seosvrnuo i na problem carinjenja donacija koje stižu iz različitih krajeva: Grčke, Turske, Brazila, Slovenije, Makedonije, Crne Gore.

-Imali smo veliki problem sa carinama – istakao je. – Oni nisu hteli da ostanu sat ili dva duže, kako bi završili posao ljudima koji su iz Slovenije putovali celog dana da bi nam uručili pomoć. Oni su pomogli nama, i mi umesto da se solidarišemo, kažemo „pa naše radno vreme je do 17 časova“. To je zaista sramota, i to nećemo prihvatiti. I dalje je vanredna situacija i ja moram da ih obavestim da se oni ne pitaju do kada će da rade. Ako Štab donese odluku da moraju da rade, oni će morati da rade, a ako im nije jasno, neka pročitaju u zakonu šta znači vanredna situacija. Ovde je 90 odsto Štaba bilo 24 sata na terenu, u vodi do guše, sa narodom, i nećemo dozvoliti, ni zbog tog naroda, ni zbog nas samih, da niko maltretira te ljude koji su iz drugih država došli da nam pomognu. Došli su kao prijatelji,  jedva smo ih dočekali, i sada treba da ih neko maltretira na carini dva ili tri sata ili, čak, da ljudi čekaju do ponedeljka. To sigurno nećemo trpeti. Doneli smo odluku na štabu da se uputi naredba carinama da rade i u subotu i u nedelju.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *