Izložba Aleksandra Pribićevića u Galeriji moderne umetnosti: ZAPISI I SENKE  

IMG_0296U Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci otvorena je izložba slika Aleksandra Pribićevića iz ciklusa „Zapisi i senke“. Tema  predstavlja graničnu liniju na kojoj se unutrašnje  ljudsko biće susreće sa prirodnim procesom neumoljive prolaznosti sa jedne, i svojim duhovnim težnjama ka večnom,  s druge strane.

-Na tom mestu na kojem se vapi za spasenjem, tragam za skrivenim odgovorima o Bogu, ljudskom  rodu u celini, svojim precima i, najzad, o sebi – kaže autor izložbe Aleksandar Pribićević.- Islikani  prostor gde se susreću materija i duh, gde ljudsko telo postepeno nestaje, a duša na svom putu ka Ocu, ostaje ogoljena; prostor lišen vremena u kojem se forma ispunjava šapatom molitvi, bajalica, zapisa…

O ostvarenjima ovog mladog umetnika iz Beograda govorila je Slavenka Čišić Urošević, istoričar umetnosti. Rekla je da Pribićević  još traga za nedokučenim odgovorima o postanju sveta, Bogu i skrivenim tajnama ljudske duše. Idući iz jednog ciklusa u drugi, duboko zalazeći u biblijska predanja, srpsku mitologiju i simbole,na sebi svojstven način daje moguće odgovore na otvorena pitanja.

-Za razliku od ranijih ciklusa slika,  veoma ekspresivnih, na momente čak i potresnih motiva,  ovaj koji  je naslovljen „Zapisi i senke“, donosi nam fine, pročišćene i gotovo grafički prikazane forme – dodala je Slavenka Čišić Urošević.- Stilizovane ljudske figure, svedene na znak-simbol, u jakom su kontrastu u odnosu na čist i prazan prostor u kome se nalaze, postavljene uvek  u prisnoj međusobnoj komunikaciji, navode posmatrača da se upusti u mentalnu razmenu poruka i stečenih utisaka.

IMG_0298Slavenka Čišić Urošević ispravno zapaža da ništa na slikama Aleksandra Pribićevića nije slučajno. Svaki pokret, položaj figura, boja, pa i prazan prostor, imaju svoje duhovno značenje. Slike odišu intelektualnom snagom, i kako sam autor kaže, vode ka graničnoj liniji na kojoj se unutrašnje ljudsko biće susreće sa prirodnim procesom neumoljive prolaznosti.

Pribićević  je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora  Milana Blanuše. Član je ULUS-a i  ULUPUDS-a. Iza sebe ima 32 samostalne i preko 120 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više prestižnih nagrada, kao što su „Međunarodno zlatno pero na beogradskom Bijenalu ilustracije, prve nagrade na VI salonu mladih u Novom Pazaru, nagrade za minijaturu u  Šapcu, Velike nagrade Zemunskog salona itd.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *