Промоција књиге „Позајмљене боје“ Данијеле Глишић

Danijela Glisic2Своју нову књигу прича „Позајмљене боје“, Данијела Глишић, члан Књижевног клуба „21“,  представила је на „Арте сцени на стакленом поду“ у тржном центру „City passage“  у Београду.

Ово је Данијелина четврта књига у којој се преплиће низ упечатљивих кратких, стилски усклађенех прича,  изузетно садржајне форме, а то је оно на шта рецензент, Миодраг Јакшић, скреће пажњу у свом излагању.

-Када у једном књижевном делу има  мали број речи и реченица као у овој књизи онда се те речи и реченице слажу брижније, финије, топлије, а прецизније – истиче Јакшић.- Овде, у овом делу, се ниједна, на силу уметнута или залутала реч и реченица није прошверцовала. „Градимо нове речи облика двојине“, каже ауторка, и стварно, њени тихи, умирујући запажаји преточени у записане реченице, јесу управо, та двојност, тај дијалог, ње са овог света, становнице ове планете, и ње изнутра себе, ње посебне, сопсвене, пронађене, личне, која, баш, таква и не може, и не жели бити саставни део овог и оваквог, често злог и неправедног света и учесник свих тих радњи које њено сопство не одобрава. Умирена драма се дешава у свакој од тих прича, понаособ.

Овако је Јакшић видео форму писања, а оно на шта скреће пажњу је ауторкин дослух са природом.

-Њу природа воли и сарађује са њом. Она воли свет искреније, боље од свих нас. Волим ове приче Данијела Глишић – рекао је на крају Јакшић. – Отварају ми нове видике.

Издавач књиге „Позајмљене боје“ је кућа „Арте“ из Београда.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *