Geodeta Zoran Pantić hobi pretvorio u biznis: JAPANCI PREPOZNALI SRPSKI BREND

IMG_0926Zoran Pantić iz Smederevske Palanke po struci je geodeta, ali se u svetu više nego u svojoj zemlji pročuo kao odličan majstor za gitare. On je umetnička  duša i kao takvog oduvek ga je  vukla obrada drveta, što je prvo radio iz hobija, da bi mu vremenom to postalo zanimanje. Tako je l992. godine prijavio stolarsku radionicu u kojoj je u međuvremenu počeo da pravi i gitare. Uvidevši da to može biti unosan biznis, već postojeću preimenovao je u radionicu za izradu muzičkih instrumenata. Danas se njegove gitare nude u najboljim japanskim prodavnicama muzičkih instrumenata.

Nije muzičar i ne svira ni jedan instrument. U prvom ili drugom razredu Osnovne škole poželeo je da ima gitaru. Na Koloniji, gde je tada živeo sa roditeljima, imao je komšiju, koji je od šperploče bio napravio akustičnu gitaru.

-Komšija je imao ćerku i sina koji su pokušavali da sviraju na gitari, a meni i ostalim vršnjacima nisu dozvoljavali ni da je uzmemo u ruke, a kamoli da zatresemo žice – seća se Zoran. – Imao sam jaku želju da je bar na trenutak opipam, da proniknem u komšijino majstorstvo i saznam kako je uspeo da je napravi. Taj crv radoznalosti je stalno čučao u meni i kad je moj sin pošao u Muzičku školu ponudio sam se da mu napravim  gitaru. Razmišljao sam: ako je to pošlo za rukom nekadašnjem komšiji, valjda će i meni. „Ali, tata, to nisu prozori i vrata, gitara je instrument koji treba da proizvede savršen zvuk“ – upozoravao me sin.

To ga, međutim, nije pokolebalo. Intenzivno je razmišljao ako nekad i napravi gitaru  da ona bude njegov majstorski pečat, da može reći „ovo je moja gitara, moj dizajnerski rukopis.“ Od početka je znao šta hoće, ali i šta  neće – da gitara bude kopija. Gotovo šest meseci je crtao gitaru na šper ploči u razmeri 1:1 sve dok nije došao do oblika koji mu se dopao.

-Pokazivao sam crtež prijateljima očekujući da budu iskreni i kažu svoje mišljenje – naglašava Zoran. – Jednima se sviđalo, drugima nije, ali uvažavajući to, nisam hteo da odustanem. Svoju nameru realizovao sam i tako napravio prvu bas gitaru. To se dogodilo decembra 2009. godine. Ovih dana završio sam dvadesetprvu i svaka ima svoj serijski broj. Jednu od njih poklonio sam sinu. Najmanje  gitara prodao sam u Srbiji, samo sedam, dok je 11 plasirano u Japanu. Vlasnik jedne prodavnice muzičkih instrumenata u toj dalekoj zemlji zapazio je moje gitare na internet prezentaciji, dopao mu se njihov oblik i poručio ih.

Zoran  ne pravi  gitare za poznate kupce. U Beogradu se, veli, već čulo za njega. Javljali su se neki sa željom da im prepravi gitare, ali to nije smer u kome on želi da ide.

-Izrađujem, da tako kažem, svoju gitaru – predočava. – Oblik svake je isti, a razlika je samo u završnoj obradi. Da li će biti obojena u crveno ili plavo, odlučujem se u toku njenog nastajanja. I svaka dobija svoje ime u zavisnosti od toga na šta me asocirala tokom izrade. Tako su, na primer, nastale „Lolita“, „Brineta“ i druge.

Na njegovoj gitari u Smederevskoj Palanci svira Miloš Adžić. On je, inače, nastavnik gitare u Muzičkoj školi. Jednu je kupio Kruševljanin, koji  nije muzičar, ali je poželeo baš Zoranovu bas gitaru. Lep primerak gitare od nedavno je i u posedu jednog srpskog političara.

-Došao mi je čovek, kupio gitaru i tek kad je pošao iz moje radnje, otkrio je da će je pokloniti tom političaru – priča Zoran.- Ja sam zaista mislio da kupuje za svoju decu. Kasnije sam saznao da je taj političar veoma zadovoljan mojom gitarom. Preko fejsbuka uspostavio sam kontakt s japanskim muzičarima koji sviraju na mojoj gitari. Oni su profesionalci i prvi koji su došli do mojih bas gitara. Jedan od kupaca je japanska muzička zvezda. Koliko sam  saznao nastupa s mnogim grupama kao pevač, čak snima i filmove.

Na sajtu firme u Nigati, koja prodaje Zoranove gitare, a koja je osnovana još 1972. godine minulog veka, u  preporuci kupcima, piše: „Original brend, Pantić, Srbija“. Tu je i fotografija prve gitare koju je isporučio kupcu iz Japana. Data je i internet prezentacija o Zoranu  i njegovim gitarama.

A sve što čini gitaru, Zoranovih ruku  je delo, osim elektronike i žica. Farbaranje, lakiranje, štimovanje – u njegovom je opisu posla. Ne krije da bi voleo da do penzije samo pravi gitare.

-Ne znam kako će to ići na dalje, pa usput radim i druge stvari, skoro sam završio prozore na Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci – iznosi  Zoran. – Prošle godine uradio sam i muzejska ulazna vrata. Sve što vidite u kući, moja je rukotvorina. Ovu sobu  sam opremio  kad je sin pošao u osnovnu školu. Njemu je sada  24 godine, završio je Višu elektrotehničku,  smer audio-video tehnologije, radi na TV „Hepi“.

Za Zorana se sa  puno opravdanja može reći da je umetnička duša. Ono što je napravio  u svojoj kući, pa i drugde, uključujući i gitare, odiše smislom  za lepotu. Otkriva da je od malih nogu voleo da slika. Ljubav prema bojama neguje i danas.

-Sticajem  okolnosti, umesto u umetničku, upisao sam se u Srednju geodetsku školu u Beogradu – iznosi. – U toj školi služio sam se olovkom, tušem, rapidografom…Godinama sam crtao. Na Geodetskom fakultetu radio sam po neki portret svojih  drugova u olovci. Kad sam završio studije prestao sam da se time bavim. Pretprošle  godine, nekako s jeseni, majka mi se razbolela, bila je vezana za postelju pa nisam mogao nikud ići iz kuće, te mi se nekako javila želja za novi slikarski početak. Sišao sam u grad, nabavio četke i boje i počeo da radim akvarele. Posle nekoliko urađenih, uvideo sam da to mogu opet i posle pauze od skoro 30 godina. Danas, kad ne radim gitare, sedam za štafelaj i slikam.

S posebnom ljubavlju čuva gitaru koju je prvu napravio. Za nju kaže da nema cenu i da je ne bi prodao za svo blago sveta. Jednom prilikom kad je u nekoj prodavnici u Beogradu kupovao opremu za gitaru, prodavac ga upitao da li ih i pravi? Odgovorio je potvrdno na šta je prodavac kazao da bi bilo dobro, kad sledeći put dođe, da ponese gitaru da jednostavno  vidi kako izgleda.

-Imam jednu u kolima, mogu odmah da vam je pokažem – kazao je Zoran. –  Doneo sam je, on je malo svirao, a tu se bio zadesio još jedan čovek na koga nisam obratio pažnju. „Vidi, kakvu gitaru je napravio“ – obratio se prodavac tom čoveku. „Mogu li malo da probam“ – zatražio je. Bio je to, kako sam posle saznao, poznati muzičar, vlasnik  radnje. „Majstore, gitara je savršena“ – nije krio svoje zadovoljstvo. „Sviđa mi se što pravite svoju gitaru i ne kopirate druge“ – dodao je. Onda je upitao koja mi je to gitara po redu? Zbunio sam se, nisam znam šta da mu kažem. „Jel to dvadeseta?“ – insistirao je  na preciznom odgovoru. Ne, gospodine, prva… „E, u to ne mogu da poverujem, prosto nemoguće da je to prva a da je tako dobro napravljena“.

Prva Zoranova gitara bila je izložena na sajmu muzičkih instrumenata u jednom poznatom beogradskom hotelu. Tada je u Beogradu imala nastup  poznata španska pevačica sa svojim bendom.

-Štandu na kome je bila izložena moja gitara, prišao je oniži stranac – seća se Zoran. – S primetnim interesovanjem je razgledao instrument. Upitao je mog sina koliko košta gitara? „Tata ne želi da je proda, pripada našoj porodičnoj kolekciji“ – odgovorio mu je na engleskom. Taj čovek je napravio krug i opet se vratio kod nas. „Ja ću doći ovde i sutra, a ti pitaj tatu hoće li je prodati“. I zaista došao je sledećeg dana, malo smo popričali, i ja sam ostao pri odluci da gitara nije za prodaju. On, inače, svira gitaru i bio  je ozbiljno namerio da je kupi. Ali, ni tada, ni sada, ta gitara nije na prodaju.

Dragoljub Janojlić

 

 

IMG_0929INTERVJU „BAS MAGAZINU“

 

Za ovo što radi Zoran Pantić zainteresovali su se i neki strani mediji. „Bas magazin“ – englesko izdanje, koji izlazi u Londonu, objavio  je intervju s njim. Glavni urednik Džo Mekliver, kad je dobio fotografije Zoranovih gitara, i posle kraće prepiske, izrazio je želju da ga intervjuiše. Zoran je, naravno pristao. Ubrzo je mejlom dobio desetak pitanja na koja je odgovorio i s nekoliko fotografija poslao ih uredniku pomenutog časopisa. Posle mesec dana,    kad je već po malo gubio nadu, poštom   je stigao „Bas magazin“ u kome je njegov intervju bio objavljen na dve strane.

 

IMG_0923GEODETA ZA ŠTAFELAJEM

 

Zoran Pantić je sin jedinac krojačice Radmile i metalskog radnika Milisava. U Smederevsku Palanku su došli 1961. godine kad je „glava porodice“, Milisav, dobio posao u „Goši“. Zoran je bio đak osnovne škole „Heroj Radmila Šišković“ nakon koje je, pošto od oca nije dobio „zeleno svetlo“ da ode u  nišku Srednju umetničku školu, završio Srednju geodetsku u  Beogradu, gde je stekao i diplomu Geodetskog fakulteta.

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *