Istraživači Instituta Goša uspešni i u predhodnoj godini

Institut Gosa u KragujevcuZa istraživače Instituta Goša, 7 doktora nauka, 11 doktoranata i veći broj stručnih saradnika, koliko ih je trenutno u ovoj firmi, 2013. godina bila je veoma uspešna. Naime, istraživači Instituta Goša su u prošloj godini bili angažovani na 13 pojekata, a u 2014. biće angažovani na ukupno 9 projekata finansiranih od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Uspešno je okončan projekat W-teh koji je finansiran od strane Evropske unije kroz program RSEDP 2, u vrednosti od 755.000 evra.

Istraživači Instituta Goša učestvuju na više multidisciplinarnih projekata kod Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije kao i na međunarodnim projektima. Institut Goša je istraživačko-razvojni institut u oblasti tehničko-tehnoloških nauka, hemije, fizikohemije, mašinstva, elektrotehnike i inženjerskog softvera. Registrovani su i za obavljanje naučno-istraživačke delatnosti od opšteg interesa, Odlukom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Institut posluje na tri adrese i to: u Beogradu naučno-istraživački potencijal Instituta, u Smederevskoj Palanci istraživačko-razvojni potencijal i u Kladovu, promocija novih tehnologija.

Treba reći, da su istraživači Instituta Goša u vrhunskim međunarodnim časopisima sa impakt faktorom, objavili više od deset radova, a u časopisima koje je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja proglasilo vodećim nacionalnim časopisima objavljeno je devet radova. Na međunarodnim Konferencijama istraživači su saopštili više od trideset radova. Objavljene su tri monografije i jedno poglavlje u monografiji. U domaćim naučnim časopisima objavljeno je petnaest radova i dva saopštenja na domaćim Konferencijama. Istraživači su od sredstava dobijenih za nabavku opreme, od kredita Evropske banke, preko jedinice za upravljanje projektima formirane od resornog Ministarstva za nauku, naručili opremu koja će se koristiti kako za naučna istraživanja u okviru projekata tako i za potrebe industrijskog servisa.

Rezultati bi bili još uspešniji, ali glavni problem u radu je nedostatak opreme, nedostatak sredstava za učešće na međunarodnim konferencijama, za realizaciju međunarodne razmene istraživača i sufinansiranje objavljenih radova. Posebno treba istaći da su sredstva za naučno istraživački rad nedovoljna da se prati razvoj nauke u svetu i da je veoma nizak standard istraživača.

Zorica Matić

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.