MMF opet demantuje Vučića: PRIVREDA RASTE U REGIONU, SAMO NE U SRBIJI

vucic-mmfPrivreda regiona nastavlja rast u 2015. godini, osim Srbije koja jedina može da očekuje produžetak recesije, procene su iz ovogodišnjeg regionalnog izveštaja Međunarodnog monetarnog fonda.

Nakon 1,8 odsto negativnog privrednog rasta u 2014., u Srbiji se za 2015. prognozira takođe negativan privredni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,5 odsto.

U celini gledano, procena MMF-a je da će privrede srednje i jugoistočne Evrope ove godine nastaviti oporavak, po prosečnim realnim stopama rasta BDP-a koje će se kretati i iznad četiri odsto.

Izveštaj se odnosi na zemlje srednje, istočne i jugoistočne Evrope, baltičke zemlje i bivše sovjetske republike, među kojima po očekivanoj stopi rasta predvode Crna Gora i Makedonija, za koje u MMF-u u ovoj godini prognoziraju rast BDP-a od 4,7 odnosno 3,8 odsto.

MMF je već ranije objavio kako očekuje da bi hrvatska privreda, nakon šest godina recesije, ove godine trebalo da zabeleži rast privrede od 0,5 odsto, zahvaljujući pre svega povoljnijem spoljnom okruženju koje podupire izvoz i potrošnju, preneo je tportal.hr.

Za baltičke zemlje u MMF-u prognoziraju prosečnu stopu rasta od 2,6 odsto, za srednju Evropu od 3,1 odsto, a za tri zemlje jugoistočne Evrope članice EU – Bugarsku, Rumuniju i Hrvatsku, očekivana prosečna stopa rasta iznosi 2,1 odsto.

Taj prosek podiže Rumunija, za koju u MMF-u očekuju privredni rast od 2,7 odsto u ovoj godini.

Pesimizam je najizraženiji u prognozama MMF-a za bivše sovjetske republike, prvenstveno za Ukrajinu, za koju nakon negativnog privrednog rasta od 6,8 odsto u 2014. ove godine u MMF-u očekuju negativan rasta od 5,5 odsto.

Osim zbog političke nestabilnosti u Ukrajini, ovako negativne prognoze u MMF-u zasnivaju i na zavisnosti Ukrajine i susednih zemalja, bivših sovjetskih republika, od ruske privrede, za koje se ove godine očekuje negativan rast BDP-a od 3,8 odsto, a sledeće minus 1,1 odsto.

Ovakve prognoze zasnivaju se na očekivanom uticaju nižih cena nafte, nešto boljih izgleda za privredu Evropske unije i usporavanje ruskog rasta u 2015. godini, ali i unutrašnjih specifičnosti svake pojedine zemlje.

 

(preuzeto: Tanjug)

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.