OBAVEZNA VAKCINACIJA PROTIV ZARAZNE BOLESTI GOVEDA

vakcinacija-goveda-400x280Pre nekoliko dana, 27. jula, i na području opštine Smederevska Palanka počela je vakcinacija protiv nodularnog dermatitisa, bolesti goveda. Vakcinacija je o trošku države, i obavezna je, što znači da vlasnici grla stoke moraju da dopuste veterinarskim ekipama da obave vakcinaciju.

 

Tim povodom, danas je održana konferencija za štampu, na kojoj je o ovoj obaveznoj meri zaštite govorio Slobodan Matorkić, član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu:

IMG_0065– Poznatoje da se na teritoriji Srbije pojavila ova infektivna bolest goveda, nodularni dermatitis, koji je već petnaestak dana prisutan na teritoriji naše države. Na području Smederevske Palanke za sada, na sreću, nije registrovano ni jedno obolelo grlo. Međutim, obasvezne mere vakcinacije sprovode se na području cele Srbije. Na teritoriji naše opštine tri veterinarske stanice ovlašćene su da vrše vakcinaciju – Veterinarska stanica «Savić», Veterinarska stanica «Rašić» iz Azanje, i Veterinarska stanica «Itas-Vet» – rekao je Matorkić, pružajući medijima na uvid raspored vakcinacije.

– Cilj je da se vakcinacija obavi u što kraćem roku, a to znači da do 10. avgusta svako grlo treba da bude vakcinisano, a na teritoriji naše opštine ima oko dvanaest hiljada grla, od teladi, do odrasle rogate stoke. Sva grla su obuhvaćena vakcinacijom, bez obzira na uzrast – izjavio je Matorkić, i putem medija zamolio da dok traje vakcinacija u domaćinstvima, kod kuće, bude barem jedan član, da bi se ova akcija što brže sprovela.

Dok traje vakcinacija nije dozvoljen promet stoke. Promet stoke za klanje biće dozvoljen sedam dana nakon vakcinacije, a promet u druga domaćinstva – 28 dana od dana vakcinisanja grla stoke.

RASPORED VAKCINACIJE:

Veterinarska stanica «Savić» doo

 1. jul – GRČAC, CEROVAC, BANIČINA
 2. jul – GRČAC, CEROVAC, BANIČINA
 3. jul – GRČAC, CEROVAC, BANIČINA
 4. jul – GRČAC, CEROVAC, BANIČINA
 5. jul – GRČAC, MRAMORAC, PRIDVORICE
 6. avgust – GRČAC, MRAMORAC, PRIDVORICE
 7. avgust – GRČAC, MRAMORAC, BAŠIN
 8. avgust – GRČAC, MRAMORAC, BAŠIN
 9. avgust – MALA PLANA, MRAMORAC, VODICE
 10. avgust – STOJAČAK, VODICE, SMEDERVSKA PALANKA

 

Veterinarska stanica «Itas-Vet» doo

 1. jul – GOLOBOK
 2. jul – GOLOBOK

Od 31. jula do 4. avgusta – KUSADAK

Od 29 do 31. jula – VLAŠKI DO

Od 4. do 5. avgusta – GLIBOVAC

Od 28. do 30 jula – RATARI

 

Veterinarska stanica «Rašić» doo

 

Od 28. jula do 1. avgusta – AZANjA

Od 27. do 28. jula – BAČINAC

Od 1. do 5. avgusta – SELEVAC

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *