Radnici FŠV došli u Opštinu kivni na vlasnike fabrike: PREDSEDNIK MILOJIČIĆ IH PODRŽAO I OBEĆAO ANGAŽOVANJE U NADLEŽNOM MINISTARSTVU

DSC05245Radnici Fabrike šinskih vozila, čiji je vlasnik Slovačka firma Zos Trnava, nezadovoljni zbog desetomesečnog neisplaćivanja zarada, potražili su pomoć i podršku organa lokalne samouprave. Radnicima okupljenim u velikoj sali Skupštine opštine obratio se predsednik Opštine, Radoslav Milojičić Kena, koji je obećao punu saradnju i pomoć iako ovaj problem nije u ingerenciji lokalne samouprave.

-Kao što znate, pre skoro dve godine, kada su svi bili protiv vas, ja sam stao na vašu stranu, što su mi mnogi zamerili – rekao je Milojičić. – Stao sam na vašu stranu iz razloga što ste bili u pravu, jer je katastrofalno da neko ne prima platu deset meseci. Ja ću danas da se potrudim da pronađem supermena iz Feketića, Aleksandra Vučića, da doleti u Palanku i da reši vaše probleme. Kao što ih je rešio i u Priboju i na drugim mestima. Ja tamo imam puno prijatelja, a oni kažu da nisu primili ni jedan jedini dinar. Već smo pokušali da stupimo u kontakt sa nekim ljudima iz Ministarstva privrede, kako bi se taj ugovor konačno potpisao. Vi znate da je ministar privrede podneo ostavku i da se tamo ne zna ko pije, a ko plaća. Ja uskoro krećem za Beograd i pokušaću da nekoga pronađem u Vladi i vidim kako može da se potpiše taj ugovor, kako biste primili sredstva koja ste zaradili. Čujem da ste vagone isporučili, a da novac niste dobili.

DSC05240Za reč se potom javio jedan od radnika Šinskih, koji je objasnio da poslodavac i inače neredovno isplaćuje zarade i da ni od ovoga što su zaradili od poslednjeg posla, neće biti isplaćene sve zaostale zarade.

-Oni planiraju da uplate jednu platu, ili platu i po, a ima dovoljno para za šest plata – istakao je radnik FŠV. – Šta će sa ostalim parama da rade, niko ne zna. A stalno se pozivaju na to da su oni vlasnici. Uz to stalno krive državu.

Odgovarajući na ovo pitanje, predsednik Opštine je rekao:

-Vi znate da sam sa vlasnicima firme ušao u sukob zbog vas. Zato što  nisam podržao njih, nego vas. Nisam hteo da mi oni daju hiljadu evra da budem na njihovoj strani. Ja ću danas da ih pozovem i da sednem sutra sa njima. Što se tiče države, država jeste u kolapsu, železnica ne može da izdržava ni samu sebe, a vagone za železnicu rade neke firme koje su van granica Srbije. Umesto da to radite vi, a siguran sam da ste bolji od njih. Ali, znate kako, kada se Demokratska stranka pitala, meni je polazilo za rukom da obezbedim neki posao. Sada ne mogu. I opština ima probleme. Isključuju struju koja nije plaćena od 1997. godine. Ja sam tada imao 13 godina i sigurno nisam mogao da za to budem odgovoran. A sve to u svrhu marketinga i politike. Na žalost, u Srbiji je politika u svemu i oko svega. Imamo problema i mi ovde, samo ja, za razliku od drugih, neću da ćutim, već ću da budem još glasniji. Dvadeset i osmi sam na listi Demokratske stranke, znači biću poslanik. Posle više od jedne decenije neko iz Palanke će biti poslanik, pa ću moći da izađem i iznesem problem svakog građanina Smederevske Palanke. Ne samo vaš. Niste vi jedini koji imate problem. Mi imamo ovde firmu koja ima milione na računu, a radnicima daju 12, 15 ili 18 hiljada dinara platu. A gazda vozi „Mercedes“, jahtu ili brod. Moramo da se borimo protiv takve politike, da uzmemo od bogatih i damo siromašnima. A ne da oni plaćaju porez na jahte i mercedese, a građanima da daju 18 hiljada platu. Ko može da živi od 18 hiljada dinara?

U razgovoru sa predsednikom Opštine, radnici Šinskih vozila požalili su se predsedniku da se novac isplaćuje „na ruke“, tako da radnici nisu kreditno sposobni, niti se na zaradu plaća porez.

-Sve je to jedan začarani krug, od koga koristi imaju samo gazde – rekao je Milojičić. – Gazda u Srbiji je robovlasnik. Moramo da se borimo protiv toga. Vi ste vaše plate zaradili. Proizvod ste distribuirali, a plate niste dobili. Ja ću da uradim sve što je do mene i javiću šta je i kako je, i šta ćemo dalje.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.