Pismo redakciji: NAKON 75 GODINA PALANAČKA GIMNAZIJA BEZ MATURSKE VEČERI

Slušam DISCIPLINU KIČME  i njihovu pesmu MLADOST NE OPRAVDAVA BESVEST… Dobijam inspiraciju da napišem ovaj tekst, ali ne mogu da okrivim MLADOST. Po meni deca nikada ne mogu da budu kriva, ali ovde već imamo omladinu, maturante.  Ko je onda kriv? Ajde da krenemo iz početka.

Pre četiri godine moj sin je upisao PALANAČKU GIMNAZIJU koja po meni, ali i mnogim Palančanima još uvek treba da predstavlja ponos našeg grada, neki svetionik obrazovanja, kulture, napretka.

Drugi dan škole pozvani su roditelji na upoznavanje sa školom, ulazimo u učionicu, klupe, stolice, zidovi, tabla…, sve je staro i oronulo. Niko od nas roditelja ne pita predstavnike škole: zašto je to tako? Da li će naša deca ovde da provode sedam sati dnevno? Dobili smo raspored časova u kome piše da učenici prirodno – matematičkog smera imaju samo četiri  časa matematike nedeljno. Odmah stavljam primedbu, ali vidim da ne nailazim na podršku roditelja. Zašto, kada je većina učenika je došla sa vukovom diplomom, zašto se roditelji plaše i ne traže više za svoju nadarenu decu?! Da li već na toj stepenici znamo da naša deca nisu zaslužila vukovu diplomu, da ih je sistem malo pogurao.

U naredne četiri godine ova generacija maturanata nije imala ni jednu ekskurziju. Svake godine se pričao o evropskim metropolama a ni jedne godine se nije realizovala ekskurzija. Kada sam tražio da se ekskurzija obavi u našoj zemlji za najviše do 12.000 dinara u više rata većina me je gledala sa podsmehom, ali kada je trebalo da se plati za Beč, Prag, Rim ili Atinu dolazili smo do poražavajuće činjenice da smo sa jedne strane nepotrebno gordi i ponosni, a realnost je pokazivala da za 300- 400 evra nismo finansijski sposobni.  Zašto to radimo?

Tako da dolazimo i do MATURE. Gimnazija je uzela tri ponude i pobedio je KISELjAK. Jednom broju dece i roditelja iz Đačkog parlamenta i Saveta roditelja to se nije svidelo i tražili su ponovo da se boduju ponude. 90 odsto učenika i roditelja nije imalo ništa protiv KISELjAKA. Ovaj put prvo je traženo od učenika i roditelja iz Đačkog parlamenta i Saveta roditelja da naprave kriterijume za bodovanje pa da se skupe nove ponude. Roditelji iz Saveta roditelja umesto da odigraju mudro i da posavetuju decu da u kriterijume ubace prednosti sale u kojoj hoće da prave maturu i navedu u kriterijumima da veći broj bodova dobija novija, modernija, sala sa centralnom klimom, rasvetom…, oni (roditelji) svode sve na lični animozitet prema direktoru i školi i dobijamo to da opet regularno pobeđuje KISELjAK. Naravno, ova grupa roditelja (par njih) opet pravi galamu i ne prihvata dogovor većine. 90 odsto roditelja koji su za KISELjAK ne brani svoje odluke, već ćuti.

Sada nakon 75 godina tradicije, prvi put đaci PALANAČKE GIMNAZIJE nemaju maturu. Sada ova grupica pravi neku žurkicu u ličnoj organizaciji, nametnuto, sa nejasnim ciframa, programom, planom. Sve je na MAJKE MI, na ZNAŠ ME – ZNAM TE, a o alkoholu, bezbednosti  da i ne pričamo. Od početnog „škola nas krade“, smo stigli do toga da ovi ŽURKORANTI za svoju privatnu proslavu naplaćuju pet puta skuplje uslugu koju predstavljaju kao MATURA . Zašto ćutimo, zašto smo dozvolili da naša deca ostanu bez MATURE ?!?!

Vraćam se na pitanje sa početka: KO JE KRIV?

Po meni roditelji.

Deca su samo produkt onoga što smo im ostavili, onoga šta smo ih naučili i onoga šta smo videli da radimo.

MATURANTI, OD SEBE UVEK TRAŽITE NAJVIŠE. UVEK IDITE NA MATURE, PRIJEME, KOKTELE, A TREĆERAZREDNE PIJANKE PREPUSTITE DRUGIMA.

 

NIKOLA NIKOLIĆ, RODITELj

SMEDEREVSKA PALANKA

 

You may also like...

2 Responses

 1. Roditelj kaže:

  Vidi se da si neobavešten i dobro instruiran od strane direktora škole. Totalne neistine, sa izokrenutim brojkama. Samo da bi talasao.

  • perica kaže:

   Bravo maturanti, pokazali ste da ste dostojni svog statusa i da ste sposobni sami da se organizujete kada to nisu vasi profesori na celu sa direktorom. Zalosno je sto za cetiri godine skola nije smogla snage da organizuje ekskurziju, pa cak ni neki veci skup. izgleda da su interesi pojedinaca jaci od interesa ucenika . Na zalost ili na srecu nasa deca su prevazisla sebe i ja se ne brinem za njihovu buducnost jer su shvatili da samo od njih zavisi njihov zivot ni da se sami moraju organizovati i boriti za svoja prava i da ne cekaju nista od ove trule drzave odakle sve potice. BRAVO MATURANTI. PONOSAN SAM NA VAS .
   ponosni roditelj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *