ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Писма читалаца

Писмо редакцији: НАКОН 75 ГОДИНА ПАЛАНАЧКА ГИМНАЗИЈА БЕЗ МАТУРСКЕ ВЕЧЕРИ

Слушам ДИСЦИПЛИНУ КИЧМЕ  и њихову песму МЛАДОСТ НЕ ОПРАВДАВА БЕСВЕСТ… Добијам инспирацију да напишем овај текст, али не могу да окривим МЛАДОСТ. По мени деца никада не могу да буду крива, али овде већ имамо омладину, матуранте.  Ко је онда крив? Ајде да кренемо из почетка.

Пре четири године мој син је уписао ПАЛАНАЧКУ ГИМНАЗИЈУ која по мени, али и многим Паланчанима још увек треба да представља понос нашег града, неки светионик образовања, културе, напретка.

Други дан школе позвани су родитељи на упознавање са школом, улазимо у учионицу, клупе, столице, зидови, табла…, све је старо и оронуло. Нико од нас родитеља не пита представнике школе: зашто је то тако? Да ли ће наша деца овде да проводе седам сати дневно? Добили смо распоред часова у коме пише да ученици природно – математичког смера имају само четири  часа математике недељно. Одмах стављам примедбу, али видим да не наилазим на подршку родитеља. Зашто, када је већина ученика је дошла са вуковом дипломом, зашто се родитељи плаше и не траже више за своју надарену децу?! Да ли већ на тој степеници знамо да наша деца нису заслужила вукову диплому, да их је систем мало погурао.

У наредне четири године ова генерација матураната није имала ни једну екскурзију. Сваке године се причао о европским метрополама а ни једне године се није реализовала екскурзија. Када сам тражио да се екскурзија обави у нашој земљи за највише до 12.000 динара у више рата већина ме је гледала са подсмехом, али када је требало да се плати за Беч, Праг, Рим или Атину долазили смо до поражавајуће чињенице да смо са једне стране непотребно горди и поносни, а реалност је показивала да за 300- 400 евра нисмо финансијски способни.  Зашто то радимо?

Тако да долазимо и до МАТУРЕ. Гимназија је узела три понуде и победио је КИСЕЉАК. Једном броју деце и родитеља из Ђачког парламента и Савета родитеља то се није свидело и тражили су поново да се бодују понуде. 90 одсто ученика и родитеља није имало ништа против КИСЕЉАКА. Овај пут прво је тражено од ученика и родитеља из Ђачког парламента и Савета родитеља да направе критеријуме за бодовање па да се скупе нове понуде. Родитељи из Савета родитеља уместо да одиграју мудро и да посаветују децу да у критеријуме убаце предности сале у којој хоће да праве матуру и наведу у критеријумима да већи број бодова добија новија, модернија, сала са централном климом, расветом…, они (родитељи) своде све на лични анимозитет према директору и школи и добијамо то да опет регуларно побеђује КИСЕЉАК. Наравно, ова група родитеља (пар њих) опет прави галаму и не прихвата договор већине. 90 одсто родитеља који су за КИСЕЉАК не брани своје одлуке, већ ћути.

Сада након 75 година традиције, први пут ђаци ПАЛАНАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ немају матуру. Сада ова групица прави неку журкицу у личној организацији, наметнуто, са нејасним цифрама, програмом, планом. Све је на МАЈКЕ МИ, на ЗНАШ МЕ – ЗНАМ ТЕ, а о алкохолу, безбедности  да и не причамо. Од почетног „школа нас краде“, смо стигли до тога да ови ЖУРКОРАНТИ за своју приватну прославу наплаћују пет пута скупље услугу коју представљају као МАТУРА . Зашто ћутимо, зашто смо дозволили да наша деца остану без МАТУРЕ ?!?!

Враћам се на питање са почетка: КО ЈЕ КРИВ?

По мени родитељи.

Деца су само продукт онога што смо им оставили, онога шта смо их научили и онога шта смо видели да радимо.

МАТУРАНТИ, ОД СЕБЕ УВЕК ТРАЖИТЕ НАЈВИШЕ. УВЕК ИДИТЕ НА МАТУРЕ, ПРИЈЕМЕ, КОКТЕЛЕ, А ТРЕЋЕРАЗРЕДНЕ ПИЈАНКЕ ПРЕПУСТИТЕ ДРУГИМА.

 

НИКОЛА НИКОЛИЋ, РОДИТЕЉ

СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА

 

2 thoughts on “Писмо редакцији: НАКОН 75 ГОДИНА ПАЛАНАЧКА ГИМНАЗИЈА БЕЗ МАТУРСКЕ ВЕЧЕРИ

 • Vidi se da si neobavešten i dobro instruiran od strane direktora škole. Totalne neistine, sa izokrenutim brojkama. Samo da bi talasao.

  Reply
  • Bravo maturanti, pokazali ste da ste dostojni svog statusa i da ste sposobni sami da se organizujete kada to nisu vasi profesori na celu sa direktorom. Zalosno je sto za cetiri godine skola nije smogla snage da organizuje ekskurziju, pa cak ni neki veci skup. izgleda da su interesi pojedinaca jaci od interesa ucenika . Na zalost ili na srecu nasa deca su prevazisla sebe i ja se ne brinem za njihovu buducnost jer su shvatili da samo od njih zavisi njihov zivot ni da se sami moraju organizovati i boriti za svoja prava i da ne cekaju nista od ove trule drzave odakle sve potice. BRAVO MATURANTI. PONOSAN SAM NA VAS .
   ponosni roditelj

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *