Agresija na normalnost

Godinama sam redovno kupovao i prelistavao domaće dnevne novine. Ne samo iz profesionalnih razloga, već i zbog navike stečene još u roditeljskom domu.

Voleo sam taj jutarnji ritual – doručak, kafa i novine.

I naravno, čitanje sam uvek počinjao od sportskih strana, a završavao, često umarajućim, političkim temama.

Kada su novine postale agresija na normalnost, prestao sam da ih kupujem. Postalo je nezdravo u ”tom društvu” počinjati dan.

Srozavanje domaće dnevne štampe je počelo devedesetih, da bi kulminiralo u poslednjih desetak godina. Novine su prestale da budu sredstvo informisanja i edukacije, i postale su samo roba na tržištu. Ono što prezentiraju i način na koji to nude čitaocima je sofisticiranija varijanta prostitucije, a tvorci takvog proizvoda – takozvani urednici – su medijski makroi i sebične ništarije koje svesno kontaminiraju etar i zaglupljuju ljude sa kojima dele životni prostor.

Dvoumim se da li su te osobe samo gramzive hulje ili imaju i ozbiljne probleme sa organom koji ”stanuje” u lobanji i upravlja aktivnostima čoveka.

Najškodljiviji deo dnevne štampe nisu političke teme, koje se, decenijama, svode na prostu propagandu u korist određene političke grupacije (uglavnom vladajuće).

Ne, nije to najopasnije po ”zdravlje” naroda.

Pravi kancer je promovisanje i propagiranje najgoreg i najgorih u društvu, kreiranje  atmosfere da je poželjno i popularno biti loš, agresivan, bezobrazan, sebičan, gramziv, pokvaren, nemoralan…, širenje mržnje prema pojedincima i narodima, kao i objavljivanje apsolutnih laži.

”Prljave” teme su odavno hit teme u srpskoj dnevnoj štampi, ali to se nije dogodilo samo od sebe.

To je uređivački koncept koji su pomenuti likovi zastrašujuće usavršili.

Naime, povećano interesovanje za ”gadosti”, abrove i laži je rezultat višedecenijskog rada na stvaranju željenog profila čitalaca. Jer, takozvani ”isprani mozak” je poželjna kategorija, kojoj je lakše ”uvaliti” proizvod – u ovom slučaju medijski sadržaj.

Ako pretpostavimo da se skoro niko ne rađa praznoglav, primorani smo da zaključimo da vremenom mnogi to postaju, pod raznim uticajima, pa i ovim o kojima je reč.

I to postaje opasnost za celo društvo, a u velikoj zabludi su svi oni koji misle da će ih zaobići postojeće ili nastupajuće posledice ovakvog delanja.   

Ne, nikoga neće mimoići pogubnost afirmisanja zla radi sebičnog cilja ostvarivanja profita.

Nikoga, a posebno ne one koji su potpuno uvereni da su ”na sigurnom”, a to su direktni proizvođači takvih sadržaja, kao i mnoštvo poslovično nezainteresovanih za društvena događanja.

Buzdovanstvo bezumlja razvaljuje sve barikade.

Osvaja porodicu, školu, ulicu…

Čitave narode.

Dugotrajan je i bolan preokret, a, sa ove tačke gledišta, i nenaslutiv.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.