BOLNICI DAROVAN APARAT ZA MERENjE OŠTEĆENjA SLUHA KOD BEBA

IMG_9961Oštećen sluh negativno se odražava na kognitivne funkcije, a edukacija i socijalna integracija takve osobe je znatno otežana. Zato je važno da se ovakvi poremećaji dijagnostikuju što pre – rekao je v.d. direktora Opšte bolnice „Stefan Visoki“, primajući skrining-aparat za dijagnostikovanje oštećenja sluha kod beba.

Cilj humanitarne akcije „Srce za decu“ je da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za dijagnostikovanje oštećenja sluha kod beba. Predstavnici Blic fondacije i meidijskog promotera pomenute akcije, Radio teleizije Srbije, danas su posetili Bolnicu „Stefan Visoki“, i ovo savremeno dijagnostičko sredstvo uručili pedijatrijskoj službi porodilišta.

Vesna Dedić, poznato TV lice, i Jelena Otašević, menadžer za korporativne odnose u kompaniji Ringer Axel Springer, predale su aparat,  v.d. direktoru Opšte bolnice „Stefan Visoki“ – dr Nikoli Ristiću, i dr Srđanu Ćirkoviću, načelniku Službe pedijatrije sa odsekom neonatologije.

IMG_9967

– Na oko 1000 porođaja imamo troje-četvoro dece sa oštećenjem sluha, raznorodno uzrokovanih, od urođenih anomalija i sindroma, pa do infekcija. Ovakva oštećenja treba što je moguće pre dijagnostikovati, i samim tim omogućiti rano lečenje i rehabilitaciju. Oštećen sluh negativno se odražava na kognitivne funkcije, a edukacija i socijalna integracija takve osobe je znatno otežana. Zato je važno da se ovakvi poremećaji dijagnostikuju što pre – objasnio je dr Ristić,  zahvaljujući organizatorima i donatorima na vrednom poklonu, a Ministarstvu zdravlja na podršci ove  akcije,  koja će omogućiti dijagnostikovanje poremećaja sluha već u porodilištu.

Jelena Otašević, predstavnik „Blic fondacije“, podsetila je da je na usmerenost fondacija aktivnostima koje treba da poboljšaju život i zdravlje dece, i da je do sada zbrinuto 400 mališana, koji su imali egzistencijalne, materijalne ili zdravstvene probleme:

– Tako smo pokrenuli i ovu akciju,  „Srce za decu“, u cilju opremanja 56 porodilišta apratima za skrining sluha kod beba – istakla je Jelena Otašević, i dodala da je palanačko porodilište četrdest i drugo po redu kome je uručen ovaj aparat.

IMG_9951

U ime RTS-a, Medijskog partnera akcije „Srce za decu“, Vesna Dedić, popularni novinar i voditelj emisije „Balkanskom ulicom“, govorila je o prikupljanju sredstava za realizaciju ove akcije putem emisije „Teleton“, u kojoj su učestvovale mnoge javne ličnosti: – Kada se sve sabere i oduzme u životu, jedino što smo dužni i za šta ćemo odgovarati pred Bogom i pred svetom je naš odnos prema deci“, rekla je poznata TV novinarka.

– U ime beba koje su rođene i koje će se rađati u ovom prodilištu, u ime njihovih roditelja, zahvaljujem Blic fondaciji, RTS-u, i svim donatorima koji su omogućili da i mi dobijemo ovaj savremeni aparat – rekao je, na kraju konferencije za štampu, dr Srđan Ćirković, pedijatar-neonatolog Opšte bolnice „Stefan Visoki“.

Posle svečanog uručivanja aparata, bezbolnom i nimalo neprijatnom skriningu podvrgnuta je jedna beba, kod koje nisu utvrđeni nikakvi poremećaji slušnih funkcija.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *