Kreće realizacija projekta pružanja usluga u kući starim licima: NA STARTU ŠEST GERONTO DOMAĆICA

IMG_0145U Centru za socijalni rad obelodanjen je početak realizacije projekta „Uspostavljanje usluge pomoći u  kući za stare u opštinama Topola, Smederevska Palanka i Aranđelovac“. Nosilac projekta je Opština Topola, a opštine Smederevska Palanka i Aranđelovac partneri.  Ova usluga se u Smederevskoj Palanci uspostavlja prvi put. Vrednost projekta je oko 150.000 evra od čega 135.000 evra finansira Evropska Unija.

IMG_0142-Ovo je  veoma važna usluga za našu opštinu – podvukla je Mima Blagojević, koordinator projekta za Smederevsku Palanku, zaposlena u Odeljenju za lokalni  ekonomski razvoj. – Projekat u principu traje 12 meseci i zvanično je započeo u aprilu kada je potpisan Sporazum između opština Topola i Smederevska Palanka. Dva meseca su protekla od početka pripremnih aktivnosti i usluga zvanično biva uspostavljena od 1. jula. Ova usluga uposliće šest žena i njihovo angažovanje će sigurno trajati 10 meseci koliko Evropska Unija to finansira. Postoji velika želja da se ovaj projekat nastavi i  ja se iskreno nadam da ćemo imati sredstava da uslugu nastavimo i posle 10 meseci.

Kako je zamišljena ova usluga i kako su odabrane žene za rad na realizaciji ovog projekta govorila je Slađana Crnomarković, direktor Centra za socijalni rad u Smederevskoj Palanci. Ona je stakla da je potreba za pomoći u kući prepoznata pre mnogo godina.

IMG_0143-Bilo je pokušaja, ali se na žalost nisu stekli i uslovi da ta usluga zaživi – rekla je Slađana Crnomarković. – Na sreću ove godine se ukazala prilika da se konačno pokrene i ova usluga što podrazumeva obučene geronto domaćice, odnosno negovateljice koje su prošle obuku i koje su osposobljene za rad sa korisnicima. Od 26 žena, na osnovu kriterijuma koji su postavljeni projektom i na bazi dodatnih kriterijuma, izabrano je šest.

Usluga podrazumeva pomoć  obezbeđivanja  ishrane, pomoć u održavanju lične higijene, pomoć u zagrevanju prostorija, zadovoljavanje socijalnih, kulturnih i drugih potreba, posredovanje u obezbeđivanju različitih vrsta usluga, nabavku i nadgledanje uzimanja lekova, saniranje manjih nezgoda i povreda, kontrolu vitalnih funkcija i programske aktivnosti koje budu određene planom usluga.

IMG_0144U saradnji sa udruženjima hendikepiranih osoba, pre svega, sa paraplegičarima i sa Udruženjem slepih i slabovidih osoba, kao i sa Udruženjem penzionera, došlo se do broja korisnika. Trenutno se kontaktira sa predstavnicima mesnih kancelarija, kako bi se došlo do što većeg broja potencijalnih korisnika ove usluge.

Stručni tim koji je izabrao geronto domaćice, takođe će i od svih prijavljenih potencijalnih korisnika izabrati one kojima je trenutno ovakva usluga i najpotrebnija.

-Na žalost ograničeni smo brojem žena koje možemo da zaposlimo, a samim tim i brojem korisnika koje ćemo moći u prvom krugu da „pokrijemo“ – predočila je Slađana Crnomarković. – Iskreno se nadam da ćemo posle ovoga uspeti da ovu uslugu standardizujemo i da je imamo u svom programu i na dalje.

D. J.

 

You may also like...

1 Response

  1. Radila bih kao gerento domacica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.