SAOPŠTENjE ZA MEDIJE INSTITUTA „GOŠA“

U Centru za obuku Instituta Goša, u Smederevskoj Palanci, 28.07.2017.godine sa početkom u 11 časova biće održana svečana dodela Sertifikata mladima koji su uspešno završili obuku za zavarivače, i to za tri konvencionalna postupka.

Na svečanoj dodeli sertifikata prisutne će pozdraviti i uručiti sertifikate:

  • Mirko Ličina, direktor Instituta Goša
  • Ivana Simonović, ispred projekta Podsticanje zapošljavanja mladih

Projekat Podsticanje zapošljavanja mladih (GIZ YEP), se sprovodi u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta kao partnerom, i ima za cilj da nezaposlenim mladim ljudima uzrasta od 18 do 35 godina pomogne da se pozicioniraju na tržištu rada i da prepoznaju, kreiraju i iskoriste mogućnosti za njihovo uključivanje u svet rada. Nezaposleni mladi iz cele Srbije imaju šansu da učestvuju u stručnim obukama koje projekat pruža, i u kojima stiču znanja i veštine sa kojima mogu lakše da pronađu svoj put do zaposlenja. U saradnji sa Institutom Goša tim projekta koji vodi Danica Belić, organizovao je obuku za 32 mlada polaznika kako bi ovladali veštinama zavarivanja i dobili međunarodno priznat Sertifikat. Obuka je trajala skoro četiri meseca i realizovana je od strane stručnog tima Instituta Goša.

Mladi su ovu priliku koju je Projekat pružio prepoznali i izrazili ogromno interesovanje za pohađanje obuke, za koju su se u velikom broju prijavili, potvrđujući time da su svesni potreba tržišta rada i profesija koje su deficitarne i koje im mogu olakšati put do zaposlenja. Osim toga, pokazano je veliko interesovanje od strane mnogobrojnih kompanija za zapošljananje obučenih kandidata u Institutu Goša, što je otvorilo put za nastavak saradnje i pripremu sledećih grupa, koje će se takođe obučavati za tri konvencionalna postupka zavarivanja: MIG-MAG, ručno elektrolučno zavarivanje, i TIG.

U saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), koja u Srbiji sprovodi projekte koje finansira Vlada Savezne Republike Nemačke, Institut Goša je realizovao sledeće projekte:

  • U 2015. godini je realizovao kurs Metode zavarivanja – teorijska i praktična nastava za potrebe nastavnika u sedam škola u Srbiji. Kurs je pohađao 21 nastavnik
  • U 2016. godini je realizovao i seminare iz oblasti zavarivanja za 18 nastavnika iz škola na teritoriji Republike Srbije.
  • Od septembra do decembra 2016. realizovan je Projekat obuke 12 kandidata iz Sremskog, Južnobanatskog, Niškog i Jabalaničog okruga, za tri konvencionalna postupka zavarivanja.

Pored navedenih projekata Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ obezbedila je Institutu Goša i značajnu opremu u Centru

za obuku zavarivača, čime je Institutu Goša omogućeno da istovremeno obučava veći broj polaznika.

U narednom periodu očekuje se nastavak uspešne saradnje sa GIZ-om imajući u vidu izuzetno angažovanje tima saradnika na čelu sa koordinatorom programa za za održivi razvoj u Srbiji, gospodinom Hajnc – Diter Harbersom (Heinz-Dieter Harbers).

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *