Ekonomsko-marketinški potez kao sredstvo i način ostvarenja izbornog rezultata na izborima koji slede

novac-foto-telegraf-3-620x350Svedoci smo demagoškog izlaganja i lažnog javnog interesa koji izviru kroz rezultat delovanja vladajuće stranke.

Politika SNS-a nimalo ne liči na politiku koja vodi zapadno-kapitalističkom modelu, već na politiku „Dafiment banke“, eutanaziju srpske ekonomije.

Srbija i svi građani koji u njoj žive, taoci su ovog političkog režima. Narod se ućutkuje nekakvim statističkim podacima koje ne razume većina stanovništva, što zbog neinteresovanja, što zbog neznanja.

Ali, zaboravljaju da ima onih koji vrlo dobro tumače ekonomsko-političke interese ove vlasti i koji zbog takvih galamdžija voze taksi sa diplomom Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Neka bude ovo uvod u jednu priču koju ću ovde ispričati i obrazložiti, a Vi čitaoci prosudite sami koliko sam upravu, bez obzira na političko opredeljenje.

Zdravstvo i obrazovanje predstavljaju javno dobro ili dobro od javnog značaja koje predstavlja okosnicu razvoja svakog društva. Međutim, u Srbiji je sistem vrednosti izopačen, sve je inat, sve je bezvoljno, na silu, itd…

No dobro, interesovalo me ono što čini naše egzistencijalne uslove života, plata ili penzija, radnika odnosno penzionera.

Naime, predstaviću jedan primer iz realnog života da bi ova ubeđena većina mogla izvući neke korisne zaključke.

Evo kako to izgleda:

Plata jednog medicinskog tehničara u bolnici sa smenskim radom do novembra 2014. godine je iznosila oko 37.000 dinara. U novembru iste godine Vlada Srbije donosi odluku o smanjenju plata i penzija koja se provlači kroz paket mera štednje, gde se smanjenje sprovodi linearno za 10 odsto. Umanjenje na prethodni iznos zarade iznosilo je oko 3.700 dinara. Neto iznos zarade je 33.300. Cene akciznih roba i potrošačkih dobara u datom trenutku su imale dati nivo.

Ovaj ekonomski cirkus traje tačno godinu dana, kada preovladava borbeni duh Srpske napredne stranke koja u novembru sledeće godine razmatra sa MMF-om odluku o povećanju plata i penzija. (Uvideli su da je nastupila primorana smrt od gladi). Penzije su povećane za 1,25 odsto, plate u zdravstvu za tri odsto, plate u prosveti za četiri procenta. Uzeću primer zdravstvenog radnika da bi predstavio demagogiju i kleptomaniju vladajuće naprednjačke većine.

Povećanje zarade za tri odsto na iznos od 33.300 iznosi oko 1.000 dinara. U avgustu 2015. godine hedonistička vlast povećava cenu električne energije, nakon čega prosečan račun za električnu energiju biva uvećan za oko 500 dinara na mesečnom nivou.

Takođe, uvodi se obaveza plaćanja RTS pretplate u iznosu od 150 dinara. Povećava se cena nafte za oko dva dinara po litru (prosečna potrošnja jedne porodice neka bude oko 50 litara na mesečnom nivou što je porast troškova za oko 100 dinara). Cena jestivog ulja za godinu porasla je za oko 40 dinara po litru (neka je prosečna potrošnja ulja na mesečnom nivou oko tri litra, sto je porast troškova za oko 120 dinara). Analiza može uključiti još faktora koji utiču na životni standard, ali zbog kompleksnosti i mogućnosti razumevanja ovoga puta će oni biti izostavljeni.

Kalkulacija kaže sledeće:

Ukupno povećanje prihoda: 1.000 dinara, a ukupno povećanje troškova života: 870 (električna energija 500 dinara, RTS-pretplata 150, jestivo ulje 120, nafta oko 100 dinara). Neto efekat ovoga jeste 130 dinara, što kada dodamo na platu od 33.300 iznosi 33.430. Nominalno povećanje plate ovog nastradalog zdravstvenog radnika jeste 130 dinara(0,4 procenta) u odnosu na smanjenu platu iz prošle godine. Povećanja plata u odnosu na zaradu pre smanjenja (37.000) nema, kako nominalnog, tako ni realnog.

Nadam se da se iz priloženog vidi koliko je kupovna moć svih nas opala i galopirajući juriša nizbrdo.

Takođe, ovih 130 dinara predstavlja cenu glasa na izborima koji slede, a za koje je ovaj tip radnika prvo platio 3.700, da bi dobio 130 dinara. Neto gubitak na mesečnom nivou je oko 3.570 dinara.

 

Nikola Pajić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *