ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Читалац - сарадник

Економско-маркетиншки потез као средство и начин остварења изборног резултата на изборима који следе

novac-foto-telegraf-3-620x350Сведоци смо демагошког излагања и лажног јавног интереса који извиру кроз резултат деловања владајуће странке.

Политика СНС-а нимало не личи на политику која води западно-капиталистичком моделу, већ на политику „Дафимент банке“, еутаназију српске економије.

Србија и сви грађани који у њој живе, таоци су овог политичког режима. Народ се ућуткује некаквим статистичким подацима које не разуме већина становништва, што због неинтересовања, што због незнања.

Али, заборављају да има оних који врло добро тумаче економско-политичке интересе ове власти и који због таквих галамџија возе такси са дипломом Економског факултета Универзитета у Београду.

Нека буде ово увод у једну причу коју ћу овде испричати и образложити, а Ви читаоци просудите сами колико сам управу, без обзира на политичко опредељење.

Здравство и образовање представљају јавно добро или добро од јавног значаја које представља окосницу развоја сваког друштва. Међутим, у Србији је систем вредности изопачен, све је инат, све је безвољно, на силу, итд…

Но добро, интересовало ме оно што чини наше егзистенцијалне услове живота, плата или пензија, радника односно пензионера.

Наиме, представићу један пример из реалног живота да би ова убеђена већина могла извући неке корисне закључке.

Ево како то изгледа:

Плата једног медицинског техничара у болници са сменским радом до новембра 2014. године је износила око 37.000 динара. У новембру исте године Влада Србије доноси одлуку о смањењу плата и пензија која се провлачи кроз пакет мера штедње, где се смањење спроводи линеарно за 10 одсто. Умањење на претходни износ зараде износило је око 3.700 динара. Нето износ зараде је 33.300. Цене акцизних роба и потрошачких добара у датом тренутку су имале дати ниво.

Овај економски циркус траје тачно годину дана, када преовладава борбени дух Српске напредне странке која у новембру следеће године разматра са ММФ-ом одлуку о повећању плата и пензија. (Увидели су да је наступила приморана смрт од глади). Пензије су повећане за 1,25 одсто, плате у здравству за три одсто, плате у просвети за четири процента. Узећу пример здравственог радника да би представио демагогију и клептоманију владајуће напредњачке већине.

Повећање зараде за три одсто на износ од 33.300 износи око 1.000 динара. У августу 2015. године хедонистичка власт повећава цену електричне енергије, након чега просечан рачун за електричну енергију бива увећан за око 500 динара на месечном нивоу.

Такође, уводи се обавеза плаћања РТС претплате у износу од 150 динара. Повећава се цена нафте за око два динара по литру (просечна потрошња једне породице нека буде око 50 литара на месечном нивоу што је пораст трошкова за око 100 динара). Цена јестивог уља за годину порасла је за око 40 динара по литру (нека је просечна потрошња уља на месечном нивоу око три литра, сто је пораст трошкова за око 120 динара). Анализа може укључити још фактора који утичу на животни стандард, али због комплексности и могућности разумевања овога пута ће они бити изостављени.

Калкулација каже следеће:

Укупно повећање прихода: 1.000 динара, а укупно повећање трошкова живота: 870 (електрична енергија 500 динара, РТС-претплата 150, јестиво уље 120, нафта око 100 динара). Нето ефекат овога јесте 130 динара, што када додамо на плату од 33.300 износи 33.430. Номинално повећање плате овог настрадалог здравственог радника јесте 130 динара(0,4 процента) у односу на смањену плату из прошле године. Повећања плата у односу на зараду пре смањења (37.000) нема, како номиналног, тако ни реалног.

Надам се да се из приложеног види колико је куповна моћ свих нас опала и галопирајући јуриша низбрдо.

Такође, ових 130 динара представља цену гласа на изборима који следе, а за које је овај тип радника прво платио 3.700, да би добио 130 динара. Нето губитак на месечном нивоу је око 3.570 динара.

 

Никола Пајић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *