ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Читалац - сарадник

ВИДЕО ПРИЛОГ: Непроходни тротоари у улици Вука Караџића

-Некада фотографије (камион паркиран на зеленој површини у Златиборској улици) нису довољне, па треба прећи на живу слику

 

Недавно обновљене тротоаре у улици Вука Караџића, већ су запосели неодговорни власници моторних возила. Снимак направљен 2. октобра показује да је целокупном дужином, од угла Шулејићеве улице до угла Кнеза Милоша лева страна тротоара готово у потпуности непроходна. Посебно је занимљиво да су и аутомобили ауто-школа такође паркирани тако да отежавају или онемогућују кретање пешака. Родитељи са дечијим колицима сасвим сигурно не могу да прођу поред паркираних моторних  возила, која најчешће заузимају цео тротоар, а на појединим местима потпуно је онемогућено кретање тротоаром и за такозване сингл-пешаке. Уколико се неко од њих и пробије, провлачећи се између аутомобила, сигурно ће морати да настави коловозом на делу преко пута парка код ОШ „Херој Иван Мукер“, јер је целокупан тротоар овде заузео велики камион-тегљач са приколицом (поменути камион је овде готово редовно паркиран), а оваква возила, осим што онемогућују кретање пешака, такође уништавају тек постављену асфалтну подлогу.

Део десног тротоара, према Болници, од ХИМ-а до улице Кнеза Милоша, који је раније, захваљујући постављеним стубићима, спречавао неодговорне власнике моторних вотила да ту паркирају, сада је поново угрожен. На снимку је забележено возило паркирано на овом тротоару, који је првенствено намењен ђацима. Ученици који долазе у школу или се враћају кући, у најбољем случају мораће да прелазе улицу. Будући да је и супротна страна, као што смо описали, у потпуности закрчена возилима, ђацима неће остати ништа друго него да се крећу коловозом.

У овом делу улице Вука Караџића тротоари су направљени после измештања Дечијег и Школског диспанзера, како би родитељи са дечијим колицима или малом децом могли да несметано дођу на преглед или лекарску контролу. Неодговорно понашање власника моторних возила, родитеље и децу излаже ризику, приморавајући их да се крећу коловозом у, иначе, веома прометној улици.

Овакав развој догађаја могао се предвидети. А једини лек за описану и снимљену ситуацију је појачан рад саобраћајне инспекције и саобраћајне полиције, односно кажњавање возача, који аутомобиле и друга возила безобзирно паркирају на уштрб пешака. То није никакво радикално решење, јер примена Закона о безбедности саобраћаја подразумева употребу санкција, односно метода присиле, у јавном интересу и у функцији општег добра.

Погледај видео:

One thought on “ВИДЕО ПРИЛОГ: Непроходни тротоари у улици Вука Караџића

  • Саша

    Да ли можете, као новинарска екипа, ово питање да поставите шефу полиције у Паланци? Хвала

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *