VIDEO PRILOG: Neprohodni trotoari u ulici Vuka Karadžića

-Nekada fotografije (kamion parkiran na zelenoj površini u Zlatiborskoj ulici) nisu dovoljne, pa treba preći na živu sliku

 

Nedavno obnovljene trotoare u ulici Vuka Karadžića, već su zaposeli neodgovorni vlasnici motornih vozila. Snimak napravljen 2. oktobra pokazuje da je celokupnom dužinom, od ugla Šulejićeve ulice do ugla Kneza Miloša leva strana trotoara gotovo u potpunosti neprohodna. Posebno je zanimljivo da su i automobili auto-škola takođe parkirani tako da otežavaju ili onemogućuju kretanje pešaka. Roditelji sa dečijim kolicima sasvim sigurno ne mogu da prođu pored parkiranih motornih  vozila, koja najčešće zauzimaju ceo trotoar, a na pojedinim mestima potpuno je onemogućeno kretanje trotoarom i za takozvane singl-pešake. Ukoliko se neko od njih i probije, provlačeći se između automobila, sigurno će morati da nastavi kolovozom na delu preko puta parka kod OŠ „Heroj Ivan Muker“, jer je celokupan trotoar ovde zauzeo veliki kamion-tegljač sa prikolicom (pomenuti kamion je ovde gotovo redovno parkiran), a ovakva vozila, osim što onemogućuju kretanje pešaka, takođe uništavaju tek postavljenu asfaltnu podlogu.

Deo desnog trotoara, prema Bolnici, od HIM-a do ulice Kneza Miloša, koji je ranije, zahvaljujući postavljenim stubićima, sprečavao neodgovorne vlasnike motornih votila da tu parkiraju, sada je ponovo ugrožen. Na snimku je zabeleženo vozilo parkirano na ovom trotoaru, koji je prvenstveno namenjen đacima. Učenici koji dolaze u školu ili se vraćaju kući, u najboljem slučaju moraće da prelaze ulicu. Budući da je i suprotna strana, kao što smo opisali, u potpunosti zakrčena vozilima, đacima neće ostati ništa drugo nego da se kreću kolovozom.

U ovom delu ulice Vuka Karadžića trotoari su napravljeni posle izmeštanja Dečijeg i Školskog dispanzera, kako bi roditelji sa dečijim kolicima ili malom decom mogli da nesmetano dođu na pregled ili lekarsku kontrolu. Neodgovorno ponašanje vlasnika motornih vozila, roditelje i decu izlaže riziku, primoravajući ih da se kreću kolovozom u, inače, veoma prometnoj ulici.

Ovakav razvoj događaja mogao se predvideti. A jedini lek za opisanu i snimljenu situaciju je pojačan rad saobraćajne inspekcije i saobraćajne policije, odnosno kažnjavanje vozača, koji automobile i druga vozila bezobzirno parkiraju na uštrb pešaka. To nije nikakvo radikalno rešenje, jer primena Zakona o bezbednosti saobraćaja podrazumeva upotrebu sankcija, odnosno metoda prisile, u javnom interesu i u funkciji opšteg dobra.

Pogledaj video:

You may also like...

1 Response

  1. Saša kaže:

    Da li možete, kao novinarska ekipa, ovo pitanje da postavite šefu policije u Palanci? Hvala

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *