74. sednica Opštinskog veća

naskovna fotografijaNa 74. sednici Opštinskog veća utvrđen je predlog memoranduma o saradnji,  Predugovor o razmeni i deobi nepokretnosti i Nacrt ugovora o saradnji između Opštine Smederevska Palanka i preduzeća „Soko Štark“ d.o.o. Beograd.

Pomenutim aktima uređuju se međusobni odnosi u vezi sa korišćenjem izvorišta termomineralne vode na Palanačkom kiseljaku, i stvaraju uslovi da Opština Smederevska Palanka, pod strogim kriterijumima i shodno sopstvenim interesima, da u zakup olimpijski bazen i zemljište, za izgradnju banjskog kompleksa i hotela, zainteresovanim investitorima.

Predlog pravnih akata, koje su utvrdili članovi Veća, obrazložio je Boris Pavlović, Opštinski pravobranilac, a o značaju rešavanja odnosa sa „Soko Štarkom“ radi budućeg uređenja banjskog kompleksa (davanja u zakup pod jasno određenim uslovima), članove Veća upoznao je Živko Petrović, zamenik predsednika SO.

Članovi Veća jednoglasno su usvojili predloge pomenutih pravnih akata, a po završetku sednice iste je prokomentarisao predsednik Opštine Radoslav Milojičić Kena.

– Preduzeće „Soko Štark“ i naša opština su vlasnici 50 procenata parcele na kojoj se nalazi bušotina iz koje se crpi termomineralna voda – rekao je Milojičić. -Dogovorili smo se sa preduzećem „Soko Štark“ da podelimo i tu bušotinu. Oni su nam izašli u susret. Zaista im zahvaljujem na tome.

DSC00275On je objasnio da su svi ljudi koji su učestvovali u poslu u vezi sa nacrtom ugovora sa „Soko Štarkom“, i stvaranju uslova za saradnju sa budućim investitorom banjskog područja, trpeli pritisak, kako tako velika investicija (izgradnja velikog turističko-rekreativnog centra) nikada ne bi došla u Smederevsku Palanku. Milojičić je naglasio da jedino na njega nije vršen pritisak, jer je poznato da on takvim pritiscima ne podleže.

– Čekamo da sudski veštak odredi početnu cenu za zemlju i za olimpijski bazen, kako bismo na osnovu toga raspisali tender, jer ima više ponuđača koji su zainteresovani da grade na području banje Kiseljak i olimpijskog bazena – istakao je predsednik Opštine. -Onaj ko bude ispunio uslove, koje bude utvrdila Opština Smederevska Palanka, odnosno kriterijume komisije na čijem je čelu diplomirani pravnik Dragan Milić, dobiće i zemlju i bazen na korišćenje. Investitor će biti u obavezi da održava, revitalizuje i da se stara o tom dobru građana Smederevske Palanke. Ovim ugovorom mi ćemo dobiti polovinu parcele na kojoj se nalazi bušotina i pedeset procenata kapaciteta, ali nećemo svih pedeset procenata preneti na budućeg zakupca, nego 40 odsto, kako bismo ostavili deo vode za nas. Tu su nerešeni imovinsko-pravni odnosi od sedamdeset i neke godine. Mi smo se razumno i demokratski dogovorili da podelimo i zemlju i bušotinu, tako da će Opština Smederevska Palanka dobiti taj deo bez ikakve nadoknade. Bićemo u obavezi samo da revitalizujemo i plaćamo naknadu  Ministarstvu zdravlja. Naravno, sva ova prava i obaveze prenećemo na budućeg investitora, to jest na najpovoljnijeg ponuđača, koji bude ispunio sve uslove koje će Opština Smederevska Palanka propisati. Uslovi će biti rigorozni, kako niko ne bi mogao da uzme u zakup izvorište sa termomineralnom vodom i koristi ga u neke druge svrhe. Iz tog razloga, komisija već skoro mesec dana utvrđuje ove uslove, kako bi Opština Smederevska Palanka bila obezbeđena, i kako ne bismo imali nikakve gubitke, ni materijalne, ni finansijske. Očekujem da ćemo do kraja ove nedelje od sudskog veštaka dobiti početnu cenu i za zemljište i za bazen, a uslov će biti i to da potencijalni investitor mora da zakupi sve tri celine (jer se može dogoditi da dođe neko ko hoće da zakupi samo bazen, a nije mu potrebno korišćenje bušotine i zemlja), a to nama nije u interesu. Mi želimo da napravimo velelepan sportsko-turistički centar, kao što je u Soko Banji ili Petrovcu. Prednost Smederevske Palanke je geografski položaj, jer je naša opština na sedamdesetak kilometara od Beograda.

 

V.Đ.

 

You may also like...

1 Response

  1. Ivan Selisnik kaže:

    Baš sam prijatno iznenađen….Ovo su izuzetne vesti,samo neka se nešto dešava,neka se nešto ulaže,gradi…..Sve će tu raditi naši ljudi,ubiraće se porez,gradiće se infrastruktura.Kao čovek koji voli svoj narod i želi mu sve ponajbolje,verujem u svaki pokušaj nekog pomaka ka boljitku,pa neka je on i minimalan.Videćemo kako će se sve završiti,ovo je dobra vest…..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.