ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

74. седница Општинског већа

naskovna fotografijaНа 74. седници Општинског већа утврђен је предлог меморандума о сарадњи,  Предуговор о размени и деоби непокретности и Нацрт уговора о сарадњи између Општине Смедеревска Паланка и предузећа „Соко Штарк“ д.о.о. Београд.

Поменутим актима уређују се међусобни односи у вези са коришћењем изворишта термоминералне воде на Паланачком кисељаку, и стварају услови да Општина Смедеревска Паланка, под строгим критеријумима и сходно сопственим интересима, да у закуп олимпијски базен и земљиште, за изградњу бањског комплекса и хотела, заинтересованим инвеститорима.

Предлог правних аката, које су утврдили чланови Већа, образложио је Борис Павловић, Општински правобранилац, а о значају решавања односа са „Соко Штарком“ ради будућег уређења бањског комплекса (давања у закуп под јасно одређеним условима), чланове Већа упознао је Живко Петровић, заменик председника СО.

Чланови Већа једногласно су усвојили предлоге поменутих правних аката, а по завршетку седнице исте је прокоментарисао председник Општине Радослав Милојичић Кена.

– Предузеће „Соко Штарк“ и наша општина су власници 50 процената парцеле на којој се налази бушотина из које се црпи термоминерална вода – рекао је Милојичић. -Договорили смо се са предузећем „Соко Штарк“ да поделимо и ту бушотину. Они су нам изашли у сусрет. Заиста им захваљујем на томе.

DSC00275Он је објаснио да су сви људи који су учествовали у послу у вези са нацртом уговора са „Соко Штарком“, и стварању услова за сарадњу са будућим инвеститором бањског подручја, трпели притисак, како тако велика инвестиција (изградња великог туристичко-рекреативног центра) никада не би дошла у Смедеревску Паланку. Милојичић је нагласио да једино на њега није вршен притисак, јер је познато да он таквим притисцима не подлеже.

– Чекамо да судски вештак одреди почетну цену за земљу и за олимпијски базен, како бисмо на основу тога расписали тендер, јер има више понуђача који су заинтересовани да граде на подручју бање Кисељак и олимпијског базена – истакао је председник Општине. -Онај ко буде испунио услове, које буде утврдила Општина Смедеревска Паланка, односно критеријуме комисије на чијем је челу дипломирани правник Драган Милић, добиће и земљу и базен на коришћење. Инвеститор ће бити у обавези да одржава, ревитализује и да се стара о том добру грађана Смедеревске Паланке. Овим уговором ми ћемо добити половину парцеле на којој се налази бушотина и педесет процената капацитета, али нећемо свих педесет процената пренети на будућег закупца, него 40 одсто, како бисмо оставили део воде за нас. Ту су нерешени имовинско-правни односи од седамдесет и неке године. Ми смо се разумно и демократски договорили да поделимо и земљу и бушотину, тако да ће Општина Смедеревска Паланка добити тај део без икакве надокнаде. Бићемо у обавези само да ревитализујемо и плаћамо накнаду  Министарству здравља. Наравно, сва ова права и обавезе пренећемо на будућег инвеститора, то јест на најповољнијег понуђача, који буде испунио све услове које ће Општина Смедеревска Паланка прописати. Услови ће бити ригорозни, како нико не би могао да узме у закуп извориште са термоминералном водом и користи га у неке друге сврхе. Из тог разлога, комисија већ скоро месец дана утврђује ове услове, како би Општина Смедеревска Паланка била обезбеђена, и како не бисмо имали никакве губитке, ни материјалне, ни финансијске. Очекујем да ћемо до краја ове недеље од судског вештака добити почетну цену и за земљиште и за базен, а услов ће бити и то да потенцијални инвеститор мора да закупи све три целине (јер се може догодити да дође неко ко хоће да закупи само базен, а није му потребно коришћење бушотине и земља), а то нама није у интересу. Ми желимо да направимо велелепан спортско-туристички центар, као што је у Соко Бањи или Петровцу. Предност Смедеревске Паланке је географски положај, јер је наша општина на седамдесетак километара од Београда.

 

В.Ђ.

 

One thought on “74. седница Општинског већа

  • Ivan Selisnik

    Баш сам пријатно изненађен….Ово су изузетне вести,само нека се нешто дешава,нека се нешто улаже,гради…..Све ће ту радити наши људи,убираће се порез,градиће се инфраструктура.Као човек који воли свој народ и жели му све понајбоље,верујем у сваки покушај неког помака ка бољитку,па нека је он и минималан.Видећемо како ће се све завршити,ово је добра вест…..

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *