ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Активност Друштва за заштиту и проучавање птица Србије: БРОЈЕ РОДЕ ДА БИ ИХ ЗАШТИТИЛИ  

3. foto J. GergeljДруштво за заштиту и проучавање птица Србије објавило је да ове године спроводи опсежно бројање свих парова беле роде у Србији, које је део седмог међународног пописа ове врсте који се сваке десете године догађа у целој Евро-Aзији. Орнитолози желе да сазнају колико тачно рода се гнезди у Србији, али и на каквим местима и колико младунаца успеју да одгаје. Кажу да ће подаци које ће да добију бити коришћени за конкретну заштиту оних гнезда којима је потребна конкретна помоћ.

-Реч је о гнездима којима прети рушење, као и о гнездима која се налазе на електричним стубовима, а таквих је у нашој земљи, по подацима које добијамо са терена, много – каже биолог Сандра Јовановић, која је у Друштву задужена да води ово бројање. – Гнезда роде све чешће граде на жицама бандера, а то је и еколошки и економски проблем. Са једне стране, одрасле и младе роде су стално угрожене од струјних удара, посебно током кишних дана.  Са друге стране, чести су проблеми у дистрибуцији струје које узрокују роде, због испадања система и трошкова поправки. Бела рода је строго заштићена врста у Србији, и забрањено ју је намерно угрожавати или убијати, те због тога желимо да помогнемо и њима и селима у којима се гнезде, јер нека гнезда могу бити претња за безбедност људи.

2. foto J. GergeljСа њом се слаже и Марко Туцаков, орнитолог из Покрајинског завода за заштиту природе.

-Роде су у свим културама омиљене, симболичке птице. Свако дете их црта још од кад узме оловку у руке, чак и она деца која их никада нису видела. Србија се са правом поноси селима са више десетина парова рода, али баш свако гнездо је битно: од оних на бандерама у Потисју, преко гнезда у индустријским предграђима и уз путеве, до огромних родиних грађевина на пештерским катунима. Када будемо знали колико их има и где се налазе, биће нам јасније коме се тачно прво обраћамо када су роде на њима у проблему. Важно је знати да је рода права птица, симбол наше земље и да се њена гнезда налазе од низијских крајева па све до планинских висоравн – наглашава Туцаков и додаје да ће орнитолози истражити и објавити и какве су биле последице недавних невремена и поплава на популацију беле роде код нас.

Ипак, они не могу сами да ураде овај попис. Свако гнездо се мора обићи, али у насељима у којима то неће бити могуће у периоду бројања (од 20. јуна до 15. јула), могуће је само пријавити број гнезда која постоје у том селу. Зато позивају све љубитеље природе, ловце, пецароше, чланове еколошких организација, удружења извиђача, али и месне заједнице и локалне службе (учитеље, поштаре, локалне заједнице, електродистрибутивна предузећа) да им помогну у том послу. Позив за бројање за све којима је стало до наших рода налази се на интернет страницама Друштва за заштиту и проучавање птица Србије www.pticesrbije.rs, а потенцијални сарадници могу да се јаве Сандри Јовановић на e-mail: sandra.jovanovic35@gmail.com.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *