Aktivnost Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije: BROJE RODE DA BI IH ZAŠTITILI  

3. foto J. GergeljDruštvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavilo je da ove godine sprovodi opsežno brojanje svih parova bele rode u Srbiji, koje je deo sedmog međunarodnog popisa ove vrste koji se svake desete godine događa u celoj Evro-Aziji. Ornitolozi žele da saznaju koliko tačno roda se gnezdi u Srbiji, ali i na kakvim mestima i koliko mladunaca uspeju da odgaje. Kažu da će podaci koje će da dobiju biti korišćeni za konkretnu zaštitu onih gnezda kojima je potrebna konkretna pomoć.

-Reč je o gnezdima kojima preti rušenje, kao i o gnezdima koja se nalaze na električnim stubovima, a takvih je u našoj zemlji, po podacima koje dobijamo sa terena, mnogo – kaže biolog Sandra Jovanović, koja je u Društvu zadužena da vodi ovo brojanje. – Gnezda rode sve češće grade na žicama bandera, a to je i ekološki i ekonomski problem. Sa jedne strane, odrasle i mlade rode su stalno ugrožene od strujnih udara, posebno tokom kišnih dana.  Sa druge strane, česti su problemi u distribuciji struje koje uzrokuju rode, zbog ispadanja sistema i troškova popravki. Bela roda je strogo zaštićena vrsta u Srbiji, i zabranjeno ju je namerno ugrožavati ili ubijati, te zbog toga želimo da pomognemo i njima i selima u kojima se gnezde, jer neka gnezda mogu biti pretnja za bezbednost ljudi.

2. foto J. GergeljSa njom se slaže i Marko Tucakov, ornitolog iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

-Rode su u svim kulturama omiljene, simboličke ptice. Svako dete ih crta još od kad uzme olovku u ruke, čak i ona deca koja ih nikada nisu videla. Srbija se sa pravom ponosi selima sa više desetina parova roda, ali baš svako gnezdo je bitno: od onih na banderama u Potisju, preko gnezda u industrijskim predgrađima i uz puteve, do ogromnih rodinih građevina na pešterskim katunima. Kada budemo znali koliko ih ima i gde se nalaze, biće nam jasnije kome se tačno prvo obraćamo kada su rode na njima u problemu. Važno je znati da je roda prava ptica, simbol naše zemlje i da se njena gnezda nalaze od nizijskih krajeva pa sve do planinskih visoravn – naglašava Tucakov i dodaje da će ornitolozi istražiti i objaviti i kakve su bile posledice nedavnih nevremena i poplava na populaciju bele rode kod nas.

Ipak, oni ne mogu sami da urade ovaj popis. Svako gnezdo se mora obići, ali u naseljima u kojima to neće biti moguće u periodu brojanja (od 20. juna do 15. jula), moguće je samo prijaviti broj gnezda koja postoje u tom selu. Zato pozivaju sve ljubitelje prirode, lovce, pecaroše, članove ekoloških organizacija, udruženja izviđača, ali i mesne zajednice i lokalne službe (učitelje, poštare, lokalne zajednice, elektrodistributivna preduzeća) da im pomognu u tom poslu. Poziv za brojanje za sve kojima je stalo do naših roda nalazi se na internet stranicama Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije www.pticesrbije.rs, a potencijalni saradnici mogu da se jave Sandri Jovanović na e-mail: sandra.jovanovic35@gmail.com.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.