ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Божидар Тодоровић предводи делегацију Самосталног синдиката Србије на конференцији о глобализацији: БОГАТИ НАМЕЋУ И ЗАКОНСКА РЕШЕЊА

IMG_0982Божидар Тодоровић, председник Самосталног синдиката у „Гоши“ предводи делегацију тог синдиката Србије, која ће 28. и 29. октобра учествовати на конференцији у Турској посвећеној  деловању синдиката у време глобализације. Овај скуп, у сарадњи са европским синдикатима, организује  Европска комисија. Тодоровић ће већ првог дана изложити тему: Синдикати у ери глобализације – могућности и претње.

На овој конференцији учествују синдикалне организације Шпаније, Турске, Пољске, Италије, Бугарске, Румуније, Мађарске, Црне Горе и Србије.

Тодоровић је уочи поласка у Турску изјавио за наш медиј да глобализација има велики утицај на даљи развој синдикалног деловања при чему у знатној мери негира националне државе у вођењу политике  индустријализације и индустријских односа са великим утицајем мултинационалних компанија на  национално законодавство.

-Није тајна да су  Америчка привредна комора и Унија светских инвеститора у Србији написали тзв. „белу књигу“ у којој, између осталог, стоје и многе одредбе, које су биле ушле у измењени Закон о раду – предочава Тодоровић.- Стране компаније, коликогод су добро дошле као инвеститори, постављају пред нашу државу велике захтеве, посебно у погледу тржишних токова, залажући се за потпуну слободу за остваривање својих интереса, односно сопственог профита. Такав утицај мултинационаних компанија односи се и на измену многих закона који треба да „дисциплинују“, пре свега, радну снагу и елиминишу утицај синдиката. Највише се кроз јавне наступе дестимулишу и елиминишу облици социјалног повезивања и колективног организовања запослених под изговором да се грађанима одузима слобода и нарушава индивидуални суверенитет. У таквим околностима синдикат се нашао на удару страних инвеститора и послодаваца, с једне и на удару законодавства с друге стране.

Тодоровић наглашава да је то довело и до слабљења моћи синдиката да на адекватан начин заштите радника од нижих зарада и све већег појачаног права послодаваца на отпуштање. То је утицало на пад чланства, а тиме и поверења радника у моћ синдиката.

-Није зато чудно када се приликом великих протеста, које организује синдикат, најчешће пише о томе да се ни овим видом изражавања незадовољства не може ништа урадити – додаје Тодоровић.-Оно што је кључни задатак синдиката јесте да ојача свест запослених, да буду синдикално организовани. Синдикат не заступа политичке или страначке интересе, већ искључиво права радника, али и оних који још чекају посао.

Тодоровић износи податак да су глобализација и светска криза довели до губитка пет милиона радних места. Данас у свету је преко 200 милиона незапослених, док 50 одсто запослених ради у зони тзв.  несигурног рада.

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *