ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Божидар Тодоровић предводио делегацију Синдиката металаца Србије на Међународном саветовању у Софији: ЕВРОПСКЕ ДИРЕКТИВЕ У ДОМАЋЕ ЗАКОНОДАВСТВО

IMG_1229Божидар Тодоровић, потпредседник Самосталног синдиката металаца Србије, предводио је делегацију тог синдиката на Међународном саветовању о правима запослених на информисање и консултације, а на основу Директиве 02/14 Европског савета. То је једна од директива Европске уније, која се разматра и у преговарачком процесу социјалних партнера у Србији при изради новог Закона о раду. Све чланице Европске уније и све чланице које су придружени чланови или су кандидати за улазак у ЕУ мораће да имплементирају њене директиве у своје законодавство.

У раду овог саветовања учествовали су представници синдиката из Пољске, Литваније,Турске, Црне Горе, Шпаније, Бугарске, Румуније и Србије. Показало се да се сви суочавају са истим проблемима, посебно како приволети стране компаније да поштују законе земље, права запослених и синдикате. Кључни елементи поменуте директиве односе се на усклађивање националног законодавства чланица ЕУ везано за  Закон о раду, Закон о безбедности и здрављу и законе о социјалној заштити, права на социјални дијалог, информисање итд., затим на остваривање заједничке политике о равноправности запослених, посебно у мултинационалним или страним компанијама.

– На саветовању су као пример узете две међународне компаније: „ Акцелор Митал“ из Индије, која има своје фирме у Европи и италијански „Фиат“, који има фабрику у Србији – изјавио нам је по повратку из Софије Божидар Тодоровић.- Била је ово добра прилика, не само да се размене мишљења и да упознамо са европским директивама, већ да изнесемо заједничке ставове око тога шта треба предузети да би страни послодавци кад дођу у неку земљу поштовали њене законе и права радника. Колеге из компаније „Акцелор Митал“ из Пољске су указивале на озбиљно нарушавање националног законодавства од стране те мултинационалне компаније. Изнели су, на пример, да су представници „Акцелор Митала“ одузимали радницима чак и саобраћајне дозволе ако су чинили прекршаје. Због тога су били принуђени да од свог Министарства саобраћаја потраже тумачење да ли они на то имају право, или да то искључиво може радити неки државни орган. Добили су, наравно, одговор да на то право има само надлежан орган Пољске. Ми смо из Србије указали на то да су италијански синдикати били незадовољни што „Фиат“ долазили код нас, јер су се плашили да ће њихови радници остати без посла. Рекли смо да смо били задовољни што „Фиат“ долази, јер се отварају нова радна места. Италијански синдикати су се плашили да ће се њима смањивати плате.

Овим је отворено питање о томе шта ће синдикати урадити на уједначавању права запослених, посебно у страним фирмама. Синдикатима је, наиме, јасно да стране компаније долазе у Србију због јефтине радне снаге. Али, синдикати не прихватају да се радници израбљују за 200 или 300 евра, а да за исти посао радник у земљи, где је седиште компаније, зарађује  три, четири пута више.

– Ми се суочавамо, на жалост, посебно кад су стране компаније у питању, да оне чак и не желе да имају синдикалне организације – наводи Тодоровић.- Они шиканирају запослене по разним основама. Намера да се уведе флексибилно запошљавање, што је било у претходном нацрту Закона о раду, ишла је на руку страним инвеститорима у Србији да лако отпуштају раднике и то без икакве накнаде кад добију отказ. Зато смо на саветовању, имајући у виду све проблеме с којима се сусрећемо, затражили од колега из седам, осам европских држава да заједно формирамо Европски синдикални савет, који ће се борити за уједначавање права код свих страних послодаваца. Руководство овог Међународног саветовања је подржало мој предлог. Због тога ћемо код нас у Србији организовати један семинар на коме ћемо колеге из других земаља упознати са нашом иницијативом. Онда бисмо све то унели у заједнички документ до септембра. Синдикат металаца Србије ће и ту имати значајну улогу.

Овакви захтеви ће бити предочени и Европском парламенту, а земље-кандидати за улазак у ЕУ, биће и саме дужне да се прилагоде међународним и европским  стандардима и прописима. Очекује се да ће то бити уважено и у преговорима о изради новог Закона о раду, а преговарачи из редова Синдиката металаца инсистираће да се у закон унесу и одредбе о обавезности послодавца да информише запослене о стању у колективу.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *