ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Дан матерњег језика

Чланице Организације УН за образовање, науку и културу (УНЕСКО) обележавају данас  Дан матерњег језика, 21. фебруар, у циљу промовисања језичке културе и разноврсности, као и вишејезичности.

Генерална скупштина УНЕСКО прокламовала је 1999. године Дан матерњег језика, као сећање на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану, данас Бангладешу, јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични.

Према проценама, готово свакодневно у свету нестане по један језик, а лингвисти прогнозирају да ће од око 6.000 језика, до краја 21. века одумрети више од половине, чак и до 90 одсто.

Највише су угрожени језици са малим бројем говорника од неколико стотина или десетина, и језици који припадају малим заједницама које нису цивилизоване са становишта западних стандарда и немају институције, сматрају лингвисти.

Србија је 2006. године ратификовала Европску повељу о регионалним и мањинским језицима, а према проценама државних званичника, мањинским језицима у Србији не прети опасност од изумирања, као што је то случај у неким другим деловима Европе и света.

У нашој земљи има више од 30 националних мањина, а закони у области образовања посебан акценат придају обезбеђивању квалитета образовања деце припадника мањинских група.

Домаћи лингвисти сматрају да би требало више да се бринемо о српском језику, о развијању језичке културе, очувању традиције, као и да су нам потребна новија издања правописа, речника и осталих нормативних приручника.

Лингвисти упозоравају да је пред све већом навалом енглеског језика, српски угрожен у мери у којој су то и други језици и да опасност прети чак и језицима са великом традицијом – француском, италијанском, немачком.

Ипак, према оцени стручњака, није вероватно да ћемо доћи до једнојезичне цивилизације, али треба више да радимо на подизању језичке културе и писмености, у чему би, како сматрају, школа морала да има значајнију улогу.

 

(Извор: Танјуг, Чувари ћирилице)

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *