Danas je Vaskrs najveći hrišćanski praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću

UskrsHrišćani širom sveta danas obeležavaju Vaskrs, praznik, koji simbolizuje pobedu života nad smrću.

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobeda vere i života nad smrću.

Patrijarh srpski Irinej služio je Svetu arhijerijsku liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu. Patrijarh je na liturgiji pročitao delove uskršnje poslanice i pozvao na mir i razumevanje.

Uskršnja liturgija završena je pričešćem vernika posle koga je patrijarh Irinej ukazao na neophodnost zajedništva i jedinstva u sadašnjem vremenu u kome su nam potrebni sloga, mir i ljubav.

„Neka nas Gospod blagoslovi svojim blagoslovom mira, sloge i ljubavi, danas toliko, potrebne i nama ljudima i vremenu u kome živimo“, poručio je patrijarh Irinej.

Naglasivši da je Uskrs nas najveći praznik na kome počiva „naša istina, vera, nada i očekivanje“, patrijarh Irinej je izrazio zadovljstvo što pravoslavna i katolička crkva ove godine istog dana obeležavaju taj praznik.

Patrijarh-Irinej„Ove godine imamo tu veliku radost da ovaj veliki praznik slavimo zajednički – kada bi dao Gospod da jednoga dana ne samo jedne godine nego svake godine ovaj praznik slavimo zajedno i u zajednici“, naveo je patrijarh Irinej.

Liturgiji u Sabornoj crkvi, uz brojne građane, prisustvovali su premijer Ivica Dačić i ministri Nebojša Rodić, Nikola Selaković i Tomislav Jovanović.

Među vernicima u Sabornoj crkvi bili su i strani državljani, među kojima i grupa mladih Francuza.

U crkvi Hrista kralja uskršnju misu predvodio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Misi je prisustvovao veliki broj vernika, predstavnika države Srbije i diplomatskog kora, a tom prilikom održan je i obred krštenja.

Obeležavanje je počelo ponoćnim liturgijama i Uskršnjim bdenjima u svim hrišćanskim crkvama.

Svečanu liturgiju u ponoć u Hramu Svetog Save predvodio je vikarni episkop patrijarha vladika remezijanski Andrej, a sinoć je nadbiskup Hočevar predvodio Uskršnje bdenje u Katedrali Blažene device Marije.

53430658Uskršnja liturgija održana je i u „Hramu svetog preobraženja Gospodnjeg“ u Smederevskoj Palanci, u prisustvu velikog broja vernika.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.