Delegacija „Palanačkih“ u Škofja Loki

1NOVI SJAJ STAROG PRIJATELJSTVA

 

Delegacija „Palanačkih“ boravila je ovih dana u Škofja Loki, gradu pobratimu Smederevske Palanke. Povelja o bratimljenju potpisana je 30. juna 1973. u Škofja Loki, a 10. oktobra iste godine u Smederevskoj Palanci, što su učinili tadašnji predsednici opština Tone Polajnar i Sreten Vladisavljević.

Može se reći da je ovo bila uzvratna poseta  nakon što je višečlana delegacija pomenutog slovenačkog grada, koju je predvodio župan mr Miha Ješe, gostovala u Smederevskoj Palanci. Nju je primio tadašnji predsednik Opštine Živko Petrović.

– Još  tada je dogovorena uzvratna poseta do koje nije došlo iz objektivnih razloga – podseća Dejan Crnomarković, direktor i novinar „Palanačkih“. – Međutim, poziv župana Škofja Loke je ostao otvoren, pa i prošle godine kada se navršilo četrdeset godina od bratimljenja dva grada. Prilika za više privatnu nego zvaničnu posetu ukazala se u prvoj polovini januara kad je delegacija našeg lista otputovala u posetu prijateljima u Škofja Loki, Milojki Bozovičar i Vojku Gantaru. Župan Škofja Loke, čim je čuo da smo doputovali, izrazio je želju da nas lično primi i da, pored ostalog, razmotrimo mogućnosti za realizaciju nekih zajedničkih ideja od ranije.

Prilikom susreta u kabinetu župana Dejan Crnomarković je predao poklon, knjigu o turističkoj ponudi Smederevske Palanke u izdanju Opštinske turističke organizacije, a Zoran Todor u funkciji predsednika Upravnog odbora Narodnog muzeja, je tom prilikom škofjološkom županu predao zidni kalendar  pomenute ustanove kulture. Župan je uzvratio sjajnom foto-monografijom Škofja Loke „Svetlosti i vreme“, koju je kao autor potpisao Peter Pokorn. Jedan primerak župan mr Miha Ješe namenio je i predsedniku Opštine Smederevska Palanka, Radoslavu Milojičiću Keni.

-Zaista su nas lepo primili – navodi Crnomarković. – Župan nas je poveo u posetu njihovom Muzeju u sklopu opštinske zgrade, a potom smo u društvu njegovog saradnika Antona Peršina obišli stari grad, odnosno zamak-tvrđavu, gde se nalazi njihov Narodni muzej. Ljubazna direktorka nas je provela kroz muzejski prostor i zaista smo impresionirani onim što smo videli: od umetničkih slika do etno predmeta i arheološke zbirke. U razgovoru sa županom došlo se do ideje da se tokom godine u Škofja Loki priredi izložba radova akademskog slikara Zorana Todora i to u jednom od dva najreprezentativnija prostora u tom gradu.

Pored toga, dogovoreno je da se u Škofja Loki objavi prva knjiga poezije Dejana Crnomarkovića „Deo nemira“. Prvo njeno izdanje bilo je pre 25 godina u Crnoj Gori kada je štampana kao deo nagrade koju je autor osvojio na „Ratkovićevim večerima poezije“. Pesme će na slovenački prevesti njihova poznata književnica koja je i počasni građanin Škofja Loke, a idejno rešenje korica bi bilo autorsko delo slikarke Milojke Bozovičar.

D. Janojlić

234621

 

5 KOD PRIJATELJA

 

-Bili smo i gosti naših zajedničkih prijatelja slikarke Milojke Bozovičar i bivšeg pilota Vojka Gantara koji su naš boravak tamo učinili nezaboravnim – iznosi Crnomarković.- Organizovali su nam i izlete u okolini Škofja Loke. Zorana Todora jedne večeri, dok smo mi obilazili Ljubljanu, odveli su i na otvaranje dopadljive slikarske izložbe. I tu se desila jedna izuzetna prijatnost kad ga je župan, otvarajući izložbu, posebno pozdravio i predstavio svojim sugrađanima.

 

 

 

You may also like...

1 Response

  1. Voja kaže:

    Gde su nam bili ti „prijatelji“ 1991.godine kad su nam njihovi sunarodnici ubijali nenaoružane vojnike. Kako je moguće da njihove rezervne starešine pucaju na svoje drugove , meštane, poznanike iz JNA, sa kojima su nekad bili na zajedničkim vežbama. Po meni je to sada morbidno obnavljani „prijateljstva“. Kome su ona potrebna, nama sigurno nisu. Zar opet da ispadnemo budale koji ne vide dalje od svog nosa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.