ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Делегација „Паланачких“ у Шкофја Локи

1НОВИ СЈАЈ СТАРОГ ПРИЈАТЕЉСТВА

 

Делегација „Паланачких“ боравила је ових дана у Шкофја Локи, граду побратиму Смедеревске Паланке. Повеља о братимљењу потписана је 30. јуна 1973. у Шкофја Локи, а 10. октобра исте године у Смедеревској Паланци, што су учинили тадашњи председници општина Тоне Полајнар и Сретен Владисављевић.

Може се рећи да је ово била узвратна посета  након што је вишечлана делегација поменутог словеначког града, коју је предводио жупан мр Миха Јеше, гостовала у Смедеревској Паланци. Њу је примио тадашњи председник Општине Живко Петровић.

– Још  тада је договорена узвратна посета до које није дошло из објективних разлога – подсећа Дејан Црномарковић, директор и новинар „Паланачких“. – Међутим, позив жупана Шкофја Локе је остао отворен, па и прошле године када се навршило четрдесет година од братимљења два града. Прилика за више приватну него званичну посету указала се у првој половини јануара кад је делегација нашег листа отпутовала у посету пријатељима у Шкофја Локи, Милојки Бозовичар и Војку Гантару. Жупан Шкофја Локе, чим је чуо да смо допутовали, изразио је жељу да нас лично прими и да, поред осталог, размотримо могућности за реализацију неких заједничких идеја од раније.

Приликом сусрета у кабинету жупана Дејан Црномарковић је предао поклон, књигу о туристичкој понуди Смедеревске Паланке у издању Општинске туристичке организације, а Зоран Тодор у функцији председника Управног одбора Народног музеја, је том приликом шкофјолошком жупану предао зидни календар  поменуте установе културе. Жупан је узвратио сјајном фото-монографијом Шкофја Локе „Светлости и време“, коју је као аутор потписао Петер Покорн. Један примерак жупан мр Миха Јеше наменио је и председнику Општине Смедеревска Паланка, Радославу Милојичићу Кени.

-Заиста су нас лепо примили – наводи Црномарковић. – Жупан нас је повео у посету њиховом Музеју у склопу општинске зграде, а потом смо у друштву његовог сарадника Антона Першина обишли стари град, односно замак-тврђаву, где се налази њихов Народни музеј. Љубазна директорка нас је провела кроз музејски простор и заиста смо импресионирани оним што смо видели: од уметничких слика до етно предмета и археолошке збирке. У разговору са жупаном дошло се до идеје да се током године у Шкофја Локи приреди изложба радова академског сликара Зорана Тодора и то у једном од два најрепрезентативнија простора у том граду.

Поред тога, договорено је да се у Шкофја Локи објави прва књига поезије Дејана Црномарковића „Део немира“. Прво њено издање било је пре 25 година у Црној Гори када је штампана као део награде коју је аутор освојио на „Ратковићевим вечерима поезије“. Песме ће на словеначки превести њихова позната књижевница која је и почасни грађанин Шкофја Локе, а идејно решење корица би било ауторско дело сликарке Милојке Бозовичар.

Д. Јанојлић

234621

 

5 КОД ПРИЈАТЕЉА

 

-Били смо и гости наших заједничких пријатеља сликарке Милојке Бозовичар и бившег пилота Војка Гантара који су наш боравак тамо учинили незаборавним – износи Црномарковић.- Организовали су нам и излете у околини Шкофја Локе. Зорана Тодора једне вечери, док смо ми обилазили Љубљану, одвели су и на отварање допадљиве сликарске изложбе. И ту се десила једна изузетна пријатност кад га је жупан, отварајући изложбу, посебно поздравио и представио својим суграђанима.

 

 

 

One thought on “Делегација „Паланачких“ у Шкофја Локи

  • Gde su nam bili ti „prijatelji“ 1991.godine kad su nam njihovi sunarodnici ubijali nenaoružane vojnike. Kako je moguće da njihove rezervne starešine pucaju na svoje drugove , meštane, poznanike iz JNA, sa kojima su nekad bili na zajedničkim vežbama. Po meni je to sada morbidno obnavljani „prijateljstva“. Kome su ona potrebna, nama sigurno nisu. Zar opet da ispadnemo budale koji ne vide dalje od svog nosa.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *