ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Друштва за заштиту и проучавање птица Србије: МИТСКА ПТИЦА УБИЈЕНА У ЦЕНТРУ НОВОГ САДА

Нови варварски случај тровања птица грабљивица десио се протеклог викенда и то, ни мање ни више, него у ширем центру Новог Сада! Угинула птица пронађена је у поподневним сатима на јавној површини у улици Антона Чехова у насељу Грбавица. Одмах по добијању информације запосленици Друштва за заштиту и проучавање птица Србије изашли су на лице места на коме су затекли стравичан призор. Пронађен леш припадао је женки сивог сокола (Falco peregrinus) старој свега годину дана.

-Призор који смо затекли био је заиста срцепарајући. У згрченим канџама соколице било је остатака перја са врата голуба које је било намазано розе супстанцом за коју основано сумњамо да је законом забрањени пестицид фурадан. У кљуну птице је још увек био комад голубијег меса што значи да је смрт наступила готово тренутно по конзумирању. Није имала никакве шансе да преживи – наводе из Друштва.
Према мишљењу Драженка Рајковића из Друштва, циљано тровање и намерно уништавање птица грабљивица јесу један од главних узрока драматичног смањења популација крупних соколова у Србији у последњих 15 година.
-У овом случају се, по свему судећи, ради о циљаном убијању ретке, строго заштићене врсте, као и вероватном коришћењу законом забрањене супстанце – пестицида фурадана. Дакле, у питању су дела за која се одговара кривично. Циљано уништавање соколова спроводе најчешће појединци или добро организоване групе одгајивача голубова, посебно српских високолетача, који су повремени плен соколова. Бесомучно убијање грабљивица десетковало је популације степског и сивог сокола чији тренутни укупан број не прелази 150 одраслих птица на нивоу државе – наводи видно узнемирени Рајковић.
Убрзо је на поприште овог немилог догађаја дошла и полиција која је сачинила записник, као и стручно лице из Покрајинског завода за заштиту природе које је преузело леш који ће даље бити прослеђен Научном институту за ветеринарство у Новом Саду зарад токсиколошке анализе.
Из Друштва још једном апелују на надлежне институције да крену решавати нагомилане проблеме који се тичу тровања и уништавања птица, уз подсећање да је само у протеклих 7 година отровано преко 120 птица грабљивица које су, да подсетимо, све строго заштићене законима Републике Србије јер им прети нестанак.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *