ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Државни секретар у Министарству спорта и омладине у Смедеревској Паланци ВОЛОНТЕРИЗАМ БУДИ ОСЕЋАЈ СОЛИДАРНОСТИ

DSC06591Државни секретар у Министарству омладине и спорта Ненад Боровчанин , посетио је Смедеревску Паланку. Примио га је председник Општине Радослав Милојичић Кена. Томе су присуствовали и заменик председника Општине Петар Јелић и руководилац Канцеларије за младе Драган Вујановић.

Председник Милојичић упознао је госта и његове сараднике са размерама мајске поплаве, подсетивши да су у плављеном подручју смештени значајни инфраструктурни објекти као што су водовод и трафо-станица. Навео је да је кроз угрожено подручје некада протицала река, која је давно измештена, али да и даље кад су обилне падавине, тече старим током.
Државни секретар у изјави за медије подсетио је да се у Смедеревској Паланци одржава међународни волонтерски камп, и то у сарадњи са Министарством омладине и спорта, Канцеларијом за младе Општине Смедеревска Паланка, Омладином ЈАЗАС-а Пожаревац и Младим истраживачима Србије, и додао:
-На овај начин наше Министарство желело је, пре свега, да подстакне волонтерске активности у Србији, нарочито у поплављеним подручјима и да на тај начин покренемо младе да волонтеризмом и активизмом пробуде и код осталог дела становништва осећај солидарности и интеркултуралну размену, да млади људи стекну осећај да ће учинити нешто добро за своју заједницу, а да ми то као држава подржимо, вреднујемо и ,наравно, да не останемо само на овом почетку, већ да систем волонтеризма градимо на прави начин у Србији како би био доступан свим младима који то желе.
IMG_0301Захваљујући се државном секретару Боровчанину што је нашао времена да посети Смедеревску Паланку председник Радослав Милојичић Кена је истакао:
-Имали смо јуче пријем девојака и младића волонтера из Јапана, Италије, Шпаније и других земаља, а оно што ме је посебно импресионирало је да су они елиминисали негативано мишљење које су раније имали о Србији. Већ током првих дана боравка у нашој земљи уверили су се да мишљење које су имали о нама није реално. Наша земља је негативно представљана у свету, а сада су у прилици да стекну реалну слику о нама. Надам се да ми, као земља, нећемо морати да помажемо у сличним ситуцијама, јер се надам да њих неће задесити поплаве као нас. Надам се, такође, да ни нама таква помоћ више неће бити потребна. Морамо као локална самоуправа водити бригу о социјално најугроженијим становницима. Социјална политика и брига о становништу биће нам на првом месту.
Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *