Državni sekretar u Ministarstvu sporta i omladine u Smederevskoj Palanci VOLONTERIZAM BUDI OSEĆAJ SOLIDARNOSTI

DSC06591Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Nenad Borovčanin , posetio je Smederevsku Palanku. Primio ga je predsednik Opštine Radoslav Milojičić Kena. Tome su prisustvovali i zamenik predsednika Opštine Petar Jelić i rukovodilac Kancelarije za mlade Dragan Vujanović.

Predsednik Milojičić upoznao je gosta i njegove saradnike sa razmerama majske poplave, podsetivši da su u plavljenom području smešteni značajni infrastrukturni objekti kao što su vodovod i trafo-stanica. Naveo je da je kroz ugroženo područje nekada proticala reka, koja je davno izmeštena, ali da i dalje kad su obilne padavine, teče starim tokom.
Državni sekretar u izjavi za medije podsetio je da se u Smederevskoj Palanci održava međunarodni volonterski kamp, i to u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, Kancelarijom za mlade Opštine Smederevska Palanka, Omladinom JAZAS-a Požarevac i Mladim istraživačima Srbije, i dodao:
-Na ovaj način naše Ministarstvo želelo je, pre svega, da podstakne volonterske aktivnosti u Srbiji, naročito u poplavljenim područjima i da na taj način pokrenemo mlade da volonterizmom i aktivizmom probude i kod ostalog dela stanovništva osećaj solidarnosti i interkulturalnu razmenu, da mladi ljudi steknu osećaj da će učiniti nešto dobro za svoju zajednicu, a da mi to kao država podržimo, vrednujemo i ,naravno, da ne ostanemo samo na ovom početku, već da sistem volonterizma gradimo na pravi način u Srbiji kako bi bio dostupan svim mladima koji to žele.
IMG_0301Zahvaljujući se državnom sekretaru Borovčaninu što je našao vremena da poseti Smederevsku Palanku predsednik Radoslav Milojičić Kena je istakao:
-Imali smo juče prijem devojaka i mladića volontera iz Japana, Italije, Španije i drugih zemalja, a ono što me je posebno impresioniralo je da su oni eliminisali negativano mišljenje koje su ranije imali o Srbiji. Već tokom prvih dana boravka u našoj zemlji uverili su se da mišljenje koje su imali o nama nije realno. Naša zemlja je negativno predstavljana u svetu, a sada su u prilici da steknu realnu sliku o nama. Nadam se da mi, kao zemlja, nećemo morati da pomažemo u sličnim situcijama, jer se nadam da njih neće zadesiti poplave kao nas. Nadam se, takođe, da ni nama takva pomoć više neće biti potrebna. Moramo kao lokalna samouprava voditi brigu o socijalno najugroženijim stanovnicima. Socijalna politika i briga o stanovništu biće nam na prvom mestu.
D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.