ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Фудбалери ветерани Водица и Ждребана настављају сарадњу: БРАТСКИ СУСРЕТ ВЕТЕРАНА

IMG_1014-Шесто дружење протекло је  у знаку завета да се настави „док је света и века“

 

Дружење фудбалера ветерана Водица и Ждребана прераста у лепу традицију. Родно  село знаменитог Пере Тодоровића  посетили су фудбалери „Слоге 73“ из поменутог места у Републици Српској. Било је ово шесто њихово дружење, које је започело и још траје, захваљујући иницијативи водичког учитеља Милана Тодоровића. Сваке године одлазе једни другима у походе, одиграју пријатељску утакмицу, а потом наставе дружење.

IMG_1039И овога пута  Водичани су своје госте из околине Модриче сачекали на улазу у Смедеревску Паланку на Цекића брду. Срдачни поздрави и братски загрљаји старих знанаца и пријатеља нису изостали. Добродошлицу им је пожелео „алфа и омега“ ових сусрета  учитељ Милан Тодоровић, а потом су се гости, у пратњи својих домаћина, упутили у Општину, где су их примили председник Скупштине општине и његов заменик, Славољуб Ђурић и Живко Петровић.

Размењене су речи добродошлице  из којих провејава обострана жеља да се ови сусрети, поред спортског дружења, прошире и на друге области живота и рада. Са фудбалерима IMG_1040ветеранима били су потпредседник Општине Модрича Јован Мишић, председник Месне заједнице Скругић (део Ждребана) Стево Благојевић и директор „Крајина осигурања“ Жељко Бамбуловић.

Из зграде Општине гости су се упутили у Водице, где су их у школском дворишту срдачно дочекали фудбалери ветерани. На ручку су размењене здравице које су се, у неку руку, претвориле у завет да овакви сусрети потрају „док је света и века“. Домаћини су потом госте повели до града, а кад су се стекли услови, пошто је био топао дан јула, IMG_1041отишли су до игралишта ФК „Водице“ да, већ по традицији, одиграју утакмицу у којој резултат није био важан.

Вечера је, као што то доликује шумадијском гостопримству, приређена уз музику, а на самом почетку доминирале су старе песме настале у бањалучком крају, које су издржале „сито времена“ и увек се радо и са емоцијама слушају.

Госте из Републике Српске и овде је поздравио председник Скупштине општине Смедеревска Паланка Славољуб Ђурић. Домаћинима се потом обратио и IMG_1056потпредседник Општине Модрича Јован Мишић.

Званичници двеју локалних самоуправа су се сагласили да је „зрело време“ да се сарадња интензивира на привредном и културном плану. Договорена је  узајамна посета делегација када ће се шире разговарати о сарадњи на обострану корист. Домаћине је овом приликом поздравио и Стево Благојевић који је изразио наду да Дрина у скорој будућности неће бити граница, нити ће се Срби делити са ове или оне стране реке.

Учитељ Милан Тодоровић  је, у надахнутом обраћању, казао  да места за интензивнију сарадњу има и да треба искористити шансу и пружену братску руку. Он је овом IMG_1079приликом својим пријатељима из Ждребана, али и осталима на заједничкој вечери, у неколико  реченица представио књигу Драгољуба Јанојлића „Кандила слободе“. Са сузама у очима изговорио је једну од песама која се нашла између њених корица. Промоција овог зборника, који је сабрао „нове јуначке песме“, настале током ослободилачких ратова Србије, кандидована је и као први корак културне сарадње Смедеревске Паланке и Модриче. То ће се десити највероватније 29. августа када Водичани одлазе у узвратну посету Ждребану.

У наставку дружења фудбалера ветерана Водица и Ждребана, које сада  има и подршку локалних самоуправа, настављено је разменом поклона и весељем које се, у лепој и опуштеној атмосфери, завршило иза поноћи. Испраћај гостију из Републике Српске, као и сваки сусрет старих пријатеља, био је дирљив и са по неком сузом.

„Јел вам жао што се растајемо“…, орило се школским двориштем све док аутобус „Видра турса“ с гостима није нестао из видокруга.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *