Fudbaleri veterani Vodica i Ždrebana nastavljaju saradnju: BRATSKI SUSRET VETERANA

IMG_1014-Šesto druženje proteklo je  u znaku zaveta da se nastavi „dok je sveta i veka“

 

Druženje fudbalera veterana Vodica i Ždrebana prerasta u lepu tradiciju. Rodno  selo znamenitog Pere Todorovića  posetili su fudbaleri „Sloge 73“ iz pomenutog mesta u Republici Srpskoj. Bilo je ovo šesto njihovo druženje, koje je započelo i još traje, zahvaljujući inicijativi vodičkog učitelja Milana Todorovića. Svake godine odlaze jedni drugima u pohode, odigraju prijateljsku utakmicu, a potom nastave druženje.

IMG_1039I ovoga puta  Vodičani su svoje goste iz okoline Modriče sačekali na ulazu u Smederevsku Palanku na Cekića brdu. Srdačni pozdravi i bratski zagrljaji starih znanaca i prijatelja nisu izostali. Dobrodošlicu im je poželeo „alfa i omega“ ovih susreta  učitelj Milan Todorović, a potom su se gosti, u pratnji svojih domaćina, uputili u Opštinu, gde su ih primili predsednik Skupštine opštine i njegov zamenik, Slavoljub Đurić i Živko Petrović.

Razmenjene su reči dobrodošlice  iz kojih provejava obostrana želja da se ovi susreti, pored sportskog druženja, prošire i na druge oblasti života i rada. Sa fudbalerima IMG_1040veteranima bili su potpredsednik Opštine Modriča Jovan Mišić, predsednik Mesne zajednice Skrugić (deo Ždrebana) Stevo Blagojević i direktor „Krajina osiguranja“ Željko Bambulović.

Iz zgrade Opštine gosti su se uputili u Vodice, gde su ih u školskom dvorištu srdačno dočekali fudbaleri veterani. Na ručku su razmenjene zdravice koje su se, u neku ruku, pretvorile u zavet da ovakvi susreti potraju „dok je sveta i veka“. Domaćini su potom goste poveli do grada, a kad su se stekli uslovi, pošto je bio topao dan jula, IMG_1041otišli su do igrališta FK „Vodice“ da, već po tradiciji, odigraju utakmicu u kojoj rezultat nije bio važan.

Večera je, kao što to dolikuje šumadijskom gostoprimstvu, priređena uz muziku, a na samom početku dominirale su stare pesme nastale u banjalučkom kraju, koje su izdržale „sito vremena“ i uvek se rado i sa emocijama slušaju.

Goste iz Republike Srpske i ovde je pozdravio predsednik Skupštine opštine Smederevska Palanka Slavoljub Đurić. Domaćinima se potom obratio i IMG_1056potpredsednik Opštine Modriča Jovan Mišić.

Zvaničnici dveju lokalnih samouprava su se saglasili da je „zrelo vreme“ da se saradnja intenzivira na privrednom i kulturnom planu. Dogovorena je  uzajamna poseta delegacija kada će se šire razgovarati o saradnji na obostranu korist. Domaćine je ovom prilikom pozdravio i Stevo Blagojević koji je izrazio nadu da Drina u skoroj budućnosti neće biti granica, niti će se Srbi deliti sa ove ili one strane reke.

Učitelj Milan Todorović  je, u nadahnutom obraćanju, kazao  da mesta za intenzivniju saradnju ima i da treba iskoristiti šansu i pruženu bratsku ruku. On je ovom IMG_1079prilikom svojim prijateljima iz Ždrebana, ali i ostalima na zajedničkoj večeri, u nekoliko  rečenica predstavio knjigu Dragoljuba Janojlića „Kandila slobode“. Sa suzama u očima izgovorio je jednu od pesama koja se našla između njenih korica. Promocija ovog zbornika, koji je sabrao „nove junačke pesme“, nastale tokom oslobodilačkih ratova Srbije, kandidovana je i kao prvi korak kulturne saradnje Smederevske Palanke i Modriče. To će se desiti najverovatnije 29. avgusta kada Vodičani odlaze u uzvratnu posetu Ždrebanu.

U nastavku druženja fudbalera veterana Vodica i Ždrebana, koje sada  ima i podršku lokalnih samouprava, nastavljeno je razmenom poklona i veseljem koje se, u lepoj i opuštenoj atmosferi, završilo iza ponoći. Ispraćaj gostiju iz Republike Srpske, kao i svaki susret starih prijatelja, bio je dirljiv i sa po nekom suzom.

„Jel vam žao što se rastajemo“…, orilo se školskim dvorištem sve dok autobus „Vidra tursa“ s gostima nije nestao iz vidokruga.

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.