ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Годишња скупштина СУБНОР-а Смедеревска Паланка: ФОРМИРАНА СЕКЦИЈА РЕЗЕРВНИХ ВОЈНИХ СТАРЕШИНА

IMG_1990СУБНОР Смедеревске Паланке одржао је редову годишњу скупштину на којој је усвојен извештај о раду у прошлој,  донет план активности  за 2016. годину и формирана Секција резервних војних старешина. Скупштина, којом је председавао Миодраг Мода Лазић, бавила се и неким кадровским питањима.

Подносећи извештај о раду, Лазић је напоменуо да су током 2015. године, а поводом значајне годишњице Првог светског рата, изашле из штампе три књиге: „Споменици и личности завичајне историје“, „Мирис тамјана“ и „Јунацима  Куманова, Брегалнице, Цера, Дрине, Колубаре и Кајмакчалана“.

Лазић је у наставку констатовао да, за разлику од сеоских насеља, Смедеревска Паланка никад није смогла снаге да подигне одговарајуће спомен-обележје палима у  ратовима од 1912.  до 1918. године. Тек прошле године, заузимањем Подружнице Удружења ратних добровољаца, њихових потомака и поштовалаца урађен је и откривен споменик француско-српској ескадрили у Првом светском рату.

Лазић се у наставку осврнуо на обележавање значајних датума из наше историје, изражавајући при том жаљење што се, због финансијских разлога, није могло отићи на Сутјеску, Кадињачу и у Пријепоље, на обележавање великих битака у Другом светском рату. План активности за текућу годину готово је истоветан прошлогодишњем, а предвиђа, поред осталог, обележавање Дана устанка, Дана победе, Видовдана, Азањске битке, годишњице формирања Космајске народноослободилачке ударне бригаде у Брдњаку. .. И овога пута, у априлу, ићи ће се на обележавање пробоја Сремског фронта.

При Општинском одбору СУБНОР-а убудуће ће деловати Секција резервних војних старешина за чијег је председника једногласно изабран Иван Радовановић. Он је изабран и за члана Општинског одбора СУБНОР-а у који су кооптирани још Драгослав Танасковић, др Славко Васиљевић и Ратко Васиљевић.

Д. Ј.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *