Godišnja skupština SUBNOR-a Smederevska Palanka: FORMIRANA SEKCIJA REZERVNIH VOJNIH STAREŠINA

IMG_1990SUBNOR Smederevske Palanke održao je redovu godišnju skupštinu na kojoj je usvojen izveštaj o radu u prošloj,  donet plan aktivnosti  za 2016. godinu i formirana Sekcija rezervnih vojnih starešina. Skupština, kojom je predsedavao Miodrag Moda Lazić, bavila se i nekim kadrovskim pitanjima.

Podnoseći izveštaj o radu, Lazić je napomenuo da su tokom 2015. godine, a povodom značajne godišnjice Prvog svetskog rata, izašle iz štampe tri knjige: „Spomenici i ličnosti zavičajne istorije“, „Miris tamjana“ i „Junacima  Kumanova, Bregalnice, Cera, Drine, Kolubare i Kajmakčalana“.

Lazić je u nastavku konstatovao da, za razliku od seoskih naselja, Smederevska Palanka nikad nije smogla snage da podigne odgovarajuće spomen-obeležje palima u  ratovima od 1912.  do 1918. godine. Tek prošle godine, zauzimanjem Podružnice Udruženja ratnih dobrovoljaca, njihovih potomaka i poštovalaca urađen je i otkriven spomenik francusko-srpskoj eskadrili u Prvom svetskom ratu.

Lazić se u nastavku osvrnuo na obeležavanje značajnih datuma iz naše istorije, izražavajući pri tom žaljenje što se, zbog finansijskih razloga, nije moglo otići na Sutjesku, Kadinjaču i u Prijepolje, na obeležavanje velikih bitaka u Drugom svetskom ratu. Plan aktivnosti za tekuću godinu gotovo je istovetan prošlogodišnjem, a predviđa, pored ostalog, obeležavanje Dana ustanka, Dana pobede, Vidovdana, Azanjske bitke, godišnjice formiranja Kosmajske narodnooslobodilačke udarne brigade u Brdnjaku. .. I ovoga puta, u aprilu, ići će se na obeležavanje proboja Sremskog fronta.

Pri Opštinskom odboru SUBNOR-a ubuduće će delovati Sekcija rezervnih vojnih starešina za čijeg je predsednika jednoglasno izabran Ivan Radovanović. On je izabran i za člana Opštinskog odbora SUBNOR-a u koji su kooptirani još Dragoslav Tanasković, dr Slavko Vasiljević i Ratko Vasiljević.

D. J.

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *