Inicijative Veća Samostalnog sindikata: REŠITI STATUS ZAPOSLENIH

Bozidar Todorovic-Pokrenuto i pitanje formiranja Socijalno-ekonomskog saveta

 

Opštinsko veće Samostalnih sindikata Smederevska Palanka pokrenulo je inicijativu da se pokrene pitanje statusa javnih preduzeća i pitanje zaposlenih u društvenim delatnostima, pre svega, u predškolskoj ustanovi, lokalnoj samoupravi i osnovnim i srednjim školama (pomoćno osoblje). Ova inicijativa temelji se na činjenici da su gotovo sve škole blokirane i da će biti teško izdvojiti dovoljno sredstva iz budžeta za izmirenje obaveza prema onima koji tu rade.

-Za nas je posebno značajno pitanje javnih preduzeća imajući u vidu da su i ona u blokadi – kaže predsednik Veća Samostalnog sindikata Božidar Todorović.- Situacija je posebno složena u „Vodovodu“, „Zelenilu“, „Gradskim grobljima“, „Parking servisu“ i „Palanci razvoj“. To su preduzeća koja su ponekad zapošljavala i više radnika nego što je bilo potrebno. Ako dođe do spajanja tih preduzeća, pojaviće se svakako višak zaposlenih, zbog čega je  Veće Samostalnog sindikata ovu temu uvrstilo i u  dnevni red svoje poslednje sednice. Učinjeno je to da bi se sa lokalnom samoupravom razgovaralo o statusu tih preduzeća.

Samostalni sindikat se nije slagao sa cepanjem pojedinih preduzeća od strane prethodne vlasti, imajući u vidu da su se na taj način samo umnožavala radna mesta, ali  da se nije postigla efikasnost u radu tih javnih preduzeća. Nije bilo dovoljno finansijskih mogućnosti za funkcionisanje tih preduzeća i isplatu zarada zaposlenih.

Samostalni sindikat već  godinama insistira i na formiranju Socijalno-ekonomskog saveta na teritoriji lokalne samouprave, jer se smatra da bi se dogovorom predstavnika lokalne samouprave, poslodavačkih i preduzetničkih organizacija na teritoriji opštine i predstavnika zaposlenih, odnosno Saveza samostalnih sindikata, došlo do rešenja mnogih  problema. Rešavalo bi se efikasnije i pitanje ostvarivanja prava u lokalnoj sredini, od prevoza, pa do stanja u obrazovanju, zdravstvu itd.

-Mislim da bi Socijalno – ekonomski savet u triparitnom odnosu, gde sede predstavnici lokalne samouprave, zaposlenih i poslodavaca, mogla da se nađe mera i način kako da se nadalje razvija lokalna samouprava – ističe Todorović.- Ovih dana imao sam priliku da razgovaram s nekim zamenicima ministra građevine, saobraćaja i dr. o mogućnosti otvaranja novog izlaza Smederevske Palanke na auto-put. Postoje dakle načini gde mi iz sindikata možemo lakše i brže otvarati vrata u nekim ministarstvima. I to brže od  drugih.

U  narednih nekoliko meseci razgovaraće se o pitanju otpuštanja viška zaposlenih u društvenim delatnostima, što je za Samostalni sindikat jako bitno. U saradnji sa lokalnom samoupravom tražiće se zajednička i najprihvatljivija rešenja.

D. J.

You may also like...

1 Response

  1. Horus kaže:

    A to im nije palo na pamet za vreme prethodne vlasti. Ozbiljni su u nameri da dokazu nesposobnost nove vlasti…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *