ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Иницијативе Већа Самосталног синдиката: РЕШИТИ СТАТУС ЗАПОСЛЕНИХ

Bozidar Todorovic-Покренуто и питање формирања Социјално-економског савета

 

Општинско веће Самосталних синдиката Смедеревска Паланка покренуло је иницијативу да се покрене питање статуса јавних предузећа и питање запослених у друштвеним делатностима, пре свега, у предшколској установи, локалној самоуправи и основним и средњим школама (помоћно особље). Ова иницијатива темељи се на чињеници да су готово све школе блокиране и да ће бити тешко издвојити довољно средства из буџета за измирење обавеза према онима који ту раде.

-За нас је посебно значајно питање јавних предузећа имајући у виду да су и она у блокади – каже председник Већа Самосталног синдиката Божидар Тодоровић.- Ситуација је посебно сложена у „Водоводу“, „Зеленилу“, „Градским гробљима“, „Паркинг сервису“ и „Паланци развој“. То су предузећа која су понекад запошљавала и више радника него што је било потребно. Ако дође до спајања тих предузећа, појавиће се свакако вишак запослених, због чега је  Веће Самосталног синдиката ову тему уврстило и у  дневни ред своје последње седнице. Учињено је то да би се са локалном самоуправом разговарало о статусу тих предузећа.

Самостални синдикат се није слагао са цепањем појединих предузећа од стране претходне власти, имајући у виду да су се на тај начин само умножавала радна места, али  да се није постигла ефикасност у раду тих јавних предузећа. Није било довољно финансијских могућности за функционисање тих предузећа и исплату зарада запослених.

Самостални синдикат већ  годинама инсистира и на формирању Социјално-економског савета на територији локалне самоуправе, јер се сматра да би се договором представника локалне самоуправе, послодавачких и предузетничких организација на територији општине и представника запослених, односно Савеза самосталних синдиката, дошло до решења многих  проблема. Решавало би се ефикасније и питање остваривања права у локалној средини, од превоза, па до стања у образовању, здравству итд.

-Мислим да би Социјално – економски савет у трипаритном односу, где седе представници локалне самоуправе, запослених и послодаваца, могла да се нађе мера и начин како да се надаље развија локална самоуправа – истиче Тодоровић.- Ових дана имао сам прилику да разговарам с неким заменицима министра грађевине, саобраћаја и др. о могућности отварања новог излаза Смедеревске Паланке на ауто-пут. Постоје дакле начини где ми из синдиката можемо лакше и брже отварати врата у неким министарствима. И то брже од  других.

У  наредних неколико месеци разговараће се о питању отпуштања вишка запослених у друштвеним делатностима, што је за Самостални синдикат јако битно. У сарадњи са локалном самоуправом тражиће се заједничка и најприхватљивија решења.

Д. Ј.

One thought on “Иницијативе Већа Самосталног синдиката: РЕШИТИ СТАТУС ЗАПОСЛЕНИХ

  • A to im nije palo na pamet za vreme prethodne vlasti. Ozbiljni su u nameri da dokazu nesposobnost nove vlasti…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *