ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Изборна скупштина Општинске организације пензионера: НОВИ МАНДАТ СЛОБОДАНУ ПАНТИЋУ

У Смедеревској Паланци одржана је изборна скупштина Општинске организације пензионера на којој је усвојен извештај о раду за период 2010.-2014., програмска оријентација до 2018. године и изабран Извршни и Надзорни одбор. Делегати Скупштине, у присуству председника Скупштине општине Славољуба Ђурића, заменика председника Општине Петра Јелића, делегата у Скупштини Савеза пензионера Србије Војислава Павловића, председника Општинске организације пензионера Велике Плане Перише Бојића и председника војних пензионера Смедеревске Паланке Радосава  Грујића, изгласали су нови мандат досадашњем председнику Слободану  Пантићу.

Подносећи извештај о досадашњем раду, он је изнео податак да је у последње четири године за потребе чланства Општинске организације пензионера набављено  више од 8.000 тона угља и близу 2.700 кубних метара дрва. Истовремено је набављено скоро 2.600 пакета сухомеснатих производа, свеже пилетине и лиснатог теста. За четири године, као хуманитарна помоћ, подељено је 800 пакета основних животних намирница, а у сарадњи  са Црвеним крстом, још близу 170. Једном броју угрожених пензионера омогућено је  да се хране у народној кухињи, а неколицини је дат и огрев. У граду и селима редовно су пензионерима мерени крвни притисак и ниво шећера у крви. Волонтери су у протеклом четворогодишњем раздобљу обавили око 6.000 прегледа. У прошлој години остварена је задовољавајућа сарадња  са патронажном службом Дома здравља. Скоро 250 чланова је бесплатно  користило бањске услуге.

Остварени су задовољавајући резултати на културном и спортском пољу. Музичко-фолклорна група је изводила програм за чланове општинске, али и других пензионерских организација на страни. На  манифестацији ја имам таленат у Врању освојено је прво место. Шаховска екипа се такмичила у општинској лиги и прошле године је била на челу табеле. На више других турнира освајала је прва места. Добре резултате забележио је и Актив жена. Организовано је двадесетак забава, изложби, маскенбала и др. уз учешће пензионерских организација Пожаревца, Велике Плане, Параћина, Младеновца, Раче, Јагодине,Крагујевца…

На забавама је учествовало близу 2.500 пензионера. Организовано је 24 излета широм Србије, а путовало се и у бивше југословенске републике.

 

ПРОГРАМСКА ОРИЈЕНТАЦИЈА

Седнице Скупштине треба  да буду добро припремљене, а одлуке, закључци и ставови морају да одражавају мишљење већине чланства – програмска је оријентација Општинске организације пензионера. Надзорни одбор треба да контролише материјално-финансијско пословање како би правовремено указао на евентуалне пропусте. Задатак месне организације је да сагледава проблеме чланства на утврђивању њихових  права у погледу здравствене и социјалне заштите, организује друштвене активности, да посећује старе и изнемогле и у границама могућности пружа неопходну помоћ.

Комисија за социјално хуманитарна питања  има обавезу  да на терену „снима“  стање и утврђује коме је све потребна помоћ, посебно за болесне и пензионере са ниским примањима. Комисија за снабдевање водиће бригу о потребама чланства, првенствено у снабдевању огревом и животним намирницама под најповољнијим условима. Комисија за културно-забавну и спортску активност омогућаваће пензионерима да учествују у музичким, фолклорним и позоришним манифестацијама. Комисија за нормативну делатност и правну помоћ треба да допринесе бољем раду целокупне организације, а дисциплинска да оствари још већу улогу, имајући у виду покушаје појединаца да ометају рад.

Актив жена у наредном периоду треба да настави активности на организовању дружења, другарских вечери, излета, изложби итд. Што се сарадње са другим организацијама тиче,  радиће се на продубљивању односа са пензионерским организацијама Смедерева, Велике Плане и других места. Очекује се обнављање пензионерске сарадње са Инђијом, Ковином и  Вршцом, Младеновцом, Тополом, Рачом, Пожаревцом, Петровцом на Млави, Параћином, Јагодином…

 

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *