ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоКултура

Изложба „Преци потомцима“ у Етнографском музеју у Београду: ИЗЛОЖЕНА И КОЛИЦА ЗА БЕБЕ ИЗ 1910. – ДАР ГОРДАНЕ ШУМОЊЕ

6-24-2014 1-21-00 AM_0010У Етнографском музеју у Београду одржана је изложба  „Преци потомцима“ замишљена као приказ артефаката које је ова установа прикупила у периоду од 1999.-2013. године. Његов фонд, који је највећи на Балкану, чине предмети које су прикупљали бројни пожртвовани колекционари, научници и дародавци.

На овој изложби артефаката нашао је своје место и поклон Гордане Шумоње из Смедеревске Паланке која је породичну успомену са емотивним значењем предала музеју на трајно чување.

Изложбу је отворила Њено Краљевско височанство кнегиња Јелисавета Карађорђевић која је подсетила да је њен отац кнез Павле Карађорђевић пре 85 година основао Музеј савремене уметности у Конаку кнегиње Љубице.

6-26-2014 12-45-29 PM_0011Поклон Гордане Шумоње имао је истакнуто место у изложбеној поставци од 170 предмета  одабраних према њиховој репрезентативности од више од 12.000 предмета према времену настанка и занимљивим подацима о употребној функцији. Били су изложени одевни предмети, накит, покућство, керамички предмети и занатски алати који припадају и традиционалној, руралној и урбаној култури, накит који датира од 15. до 19. века.

Сваки стари предмет има своју причу, а посебно је значајан ако сведочи о одређеном периоду из живота. Гордана је музеју даровала породична колица за бебе занатске израде из 1910. године која су урађена од трске, дрвета, гвожђа и украшена керамичким рукохватом.

Колица је купио Чедомир Никодијевић ондашњи трговац из Паланке са супругом Живком 1911. године за сина првенца Тихомира који ће тридесетих година двадесетог века бити један од водећих глумаца позоришта у Паланци. Касније су сва Чедомирова деца користила ова колица па самим тим и Горданина мајка Драга Никодијевић, удато Шумоња.

6-24-2014 1-18-44 AM_0009Централно место изложбеног простора илустровале су велике постер фотографије породице Никодијевић испред који су била постављена колица. Предмет и фотографије које је Гордана Шумоња предала Етнографском музеју су „вредни музеја“ и значајни за проучавање.

Како је дошла на идеју да Етнографском музеју у Београду поклони ова дечја колица Гордана каже:

-Музеји су права места за очување наше културне баштине и сви ти даровани предмети носе обележја својих власника – наглашава Шумоња. – Ова дечја колица која сам толико година чувала заслужила су да буду представљена ширем аудиторијуму. Уз помоћ пријатеља повезала сам се са Етнографским музејом који је знао да процени вредност поклона и да му посвети значајно место у поставци и каталогу који прати изложбу. Односом према дародавцима какав су показали људи из Етнографског музеја а понајвише кустос и ауторка изложбе Јелена Савић отвара се пут новим поклонима и племенитим намерама дародаваца за будућа поколења.

преузимањеОдржана изложба „Преци потомцима“ у првом реду је значајна што је показала да у нашој средини још увек постоје људи задужбинарског духа. Људи који ће радије поклонити део своје баштине него је отуђити за новац.

Сваки даровани предмет учествовао је у ланцу градње националног идентитета и тиме допринео потпунијем очувању културног наслеђа.

Српски народ је међу европским народима један од оних који је у највећој мери сачувао материјалну баштину, често из врло древне прошлости.

Свако поколење прими у наслеђе од својих предака велики број тековина о којима мора да положи рачун потомцима.

Изложба „Преци потомцима“ показала је да немамо чега да се плашимо јер поштујемо оно што је у животу наших предака значило доживљај.

 

Тома Митровић

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *