ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Извештај са ноћашње седнице Штаба: ЗА СЕДАМ-ОСАМ ДАНА НОРМАЛНО ВОДОСНАБДЕВАЊЕ ГРАЂАНА  

19051Састанку Штаба за ванредне ситуације, који је одржан касно синоћ, присуствовали су начелник Подунавског округа Радослав Цокић, директори основних и средњих школа са територије Смедеревске Паланке и група грађана са поплавом угроженог подручја.

Према одлуци Штаба, наставе неће бити у основним и средњим школама током наступајуће седмице, а неће радити ни предшколска установа и вртићи.

Поднети су и извештаји о дневним активностима  Штаба и ситуацији на терену.

-Данас смо, просецањем регионалног пута Смедеревска Паланка – Топола на четири места, омогућили да велика количина воде изађе из многих дворишта – рекао је командант Штаба Радослав Милојичић. – На реду је просецање насипа на Кубршници, како би се вода повукла из кућа и дворишта у корито ове реке.

Када је реч о водоснабдевању, на овом састанку могле су се чути и прве прогнозе о томе када се очекује нормализација ситуације.

-Добили смо обећање да ће за седам или осам дана кренути нормално водоснабдевање – истакао је Милојичић. – Има много позива грађана с тим у вези и захтева да се што пре пусти макар техничка вода. Људи треба да схвате да то не можемо да урадимо, јер је то прљава и контаминирана вода, коју не смемо да пустимо кроз чисту водоводну мрежу, кроз коју ће затим пролазити чиста вода. Не можемо да прихватимо ризик да отрујемо  људе. Зато морамо да сачекамо.

На састанку је поднет и извештај о стању у прихватилиштима. За око 800 људи потребно је обезбедити три оброка дневно, воду и друге основне ствари за живот. Чланови Штаба свакодневно обилазе прихватне центре.

-Када будемо исцрпели сву воду и осушили насеље, мораћемо да кренемо са великом акцијом чишћења – рекао је новинарима командант Штаба за ванредне ситуације. –  Апеловаћемо да акцији приступи што више волонтера. Набавићемо много метли, лопата, трактора, различитих алата и машина како бисмо буквално за један дан очистили насеље, дезинфиковали, урадили дезинсекцију и дератизацију.

p7Током јучерашњег дана пристизала је помоћ из Паланке, али и из свих крајева земље. Крагујевачки Црвени крст допремио је два камиона помоћи, ученици Паланачке гимназије и још неких школа сакупљали су помоћ у дворишту своје школе, Београдска отворена школа упутила је камион  са водом, средствима за хигијену и храном, чланови Демократске омладине довезли су четири аутомобила  пуна најнеопходнијих ствари за угрожене поплавом, студенти из Новог Сада још једном су допремили  воду и храну, помоћ је стигла и од Друштва учитеља Смедеревске Паланке, из Алексинца, Београда, Смедерева…

 

-Помагао нам је начелник округа, господин Радослав Цокић, и многи други, општине Младеновац, Врачар, Стари Град, Звездара, Влада Војводине, Смедерево, МУП, ватрогасци, наше, домаће фирме из Смедеревске Паланке, људи су се одазвали позиву, сами долазе, пријављују се – нагласио је председник Општине и командант Штаба, Радослав Милојичић Кена.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *