ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Извештај са ноћашњег састанка Штаба за ванредне ситуације: СМАЊЕН ВОДОСТАЈ НА ЈАСЕНИЦИ И КУБРШНИЦИ

2014-05-17-1381После ноћашњег састанка Штаба за ванредне ситуације о  стању на терену и донетим одлукама новинаре је информисао Радослав Милојичић Кена, командант Штаба.

-Коначно имамо добре вести, смањен је водостај и на Јасеници и на Кубршници – нагласио је Милојичић. – Прокопан је пут Смедеревска Паланка – Топола, што ће допринети да се смањи ниво воде у насељу. Морам да захвалим волонтерима из Новог Сада, Влади Војводине и премијеру Бојану Пајтићу, Скупштини општине Младеновац, Скупштини општине Алексинац – можда ћу заборавити да неке поменем . Захваљујем свим волонтерима из Смедеревске Паланке који су нам помогли. То сигурно нећемо заборавити. Одужићемо се као локална самоуправа, што су нашим грађанима пружили помоћ.Хвала Богу, немамо ни једну људску жртву. Надам се да ће се тако и завршити. Наравно да је штета велика, али то је ипак много мање битно од једног јединог људског живота.

На састанку Штаба одлучено је да се приступи оспособљавању велике црпне станице, која ће значајно убрзати избацивање воде из поплављеног подручја.

2014-05-17-1384 2014-05-17-1388-Ми смо пре неких годину и по дана платили 14 милиона предузећу Србија воде, по њиховој тужби,  као накнаду  за одржавање система за одбрану од поплава – рекао је командант Штаба за ванредне ситуације. – Две године нико из Србија вода није дошао у Смедеревску Паланку. Канали нису очишћени, црпне станице су у катастрофалном стању, нико о томе не води рачуна, а то је њихова имовина. То није имовина Општине Смедеревска Паланка. Мора неко да сноси одговорност за тај несавестан посао. Ми смо сада укључили све расположиве снаге да се та црпна станица, број осам, стави у функцију, јер ће она за седам или осам часова избацити воду из  Карађорђевог насеља, и људи ће моћи да санирају штету која је настала. Када се све ово заврши, организоваћемо састанак са свим људима који су оштећени, направићемо комисију која ће пописати штету. Сада имамо више цистерни него у почетку. Имали смо само две, а сада их имамо шест. Једна је наравно, на располагању болници „Стефан Високи“, јер је приоритет да они могу да се снабдеју водом у сваком тренутку. Цистерне ће ићи у све делове града, зависно од режима. Грађани треба да буду мало стрпљиви, јер се цистерне не пуне у Смедеревској Паланци, него у Великој Плани.  Али, те ће цистерне кружити и не само у центру, него и по ободима града.

На данашњем састанку Штаба одлучено је да грађани евакуисани из насеља,  који су смештени код рођака и пријатеља, пакете са храном и средствима за хигијену убудуће преузимају у Црвеном крсту.

IMG_0057

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *