Izveštaj sa noćašnjeg sastanka Štaba za vanredne situacije: SMANJEN VODOSTAJ NA JASENICI I KUBRŠNICI

2014-05-17-1381Posle noćašnjeg sastanka Štaba za vanredne situacije o  stanju na terenu i donetim odlukama novinare je informisao Radoslav Milojičić Kena, komandant Štaba.

-Konačno imamo dobre vesti, smanjen je vodostaj i na Jasenici i na Kubršnici – naglasio je Milojičić. – Prokopan je put Smederevska Palanka – Topola, što će doprineti da se smanji nivo vode u naselju. Moram da zahvalim volonterima iz Novog Sada, Vladi Vojvodine i premijeru Bojanu Pajtiću, Skupštini opštine Mladenovac, Skupštini opštine Aleksinac – možda ću zaboraviti da neke pomenem . Zahvaljujem svim volonterima iz Smederevske Palanke koji su nam pomogli. To sigurno nećemo zaboraviti. Odužićemo se kao lokalna samouprava, što su našim građanima pružili pomoć.Hvala Bogu, nemamo ni jednu ljudsku žrtvu. Nadam se da će se tako i završiti. Naravno da je šteta velika, ali to je ipak mnogo manje bitno od jednog jedinog ljudskog života.

Na sastanku Štaba odlučeno je da se pristupi osposobljavanju velike crpne stanice, koja će značajno ubrzati izbacivanje vode iz poplavljenog područja.

2014-05-17-13842014-05-17-1388-Mi smo pre nekih godinu i po dana platili 14 miliona preduzeću Srbija vode, po njihovoj tužbi,  kao naknadu  za održavanje sistema za odbranu od poplava – rekao je komandant Štaba za vanredne situacije. – Dve godine niko iz Srbija voda nije došao u Smederevsku Palanku. Kanali nisu očišćeni, crpne stanice su u katastrofalnom stanju, niko o tome ne vodi računa, a to je njihova imovina. To nije imovina Opštine Smederevska Palanka. Mora neko da snosi odgovornost za taj nesavestan posao. Mi smo sada uključili sve raspoložive snage da se ta crpna stanica, broj osam, stavi u funkciju, jer će ona za sedam ili osam časova izbaciti vodu iz  Karađorđevog naselja, i ljudi će moći da saniraju štetu koja je nastala. Kada se sve ovo završi, organizovaćemo sastanak sa svim ljudima koji su oštećeni, napravićemo komisiju koja će popisati štetu. Sada imamo više cisterni nego u početku. Imali smo samo dve, a sada ih imamo šest. Jedna je naravno, na raspolaganju bolnici „Stefan Visoki“, jer je prioritet da oni mogu da se snabdeju vodom u svakom trenutku. Cisterne će ići u sve delove grada, zavisno od režima. Građani treba da budu malo strpljivi, jer se cisterne ne pune u Smederevskoj Palanci, nego u Velikoj Plani.  Ali, te će cisterne kružiti i ne samo u centru, nego i po obodima grada.

Na današnjem sastanku Štaba odlučeno je da građani evakuisani iz naselja,  koji su smešteni kod rođaka i prijatelja, pakete sa hranom i sredstvima za higijenu ubuduće preuzimaju u Crvenom krstu.

IMG_0057

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.