ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Извештај са састанка Штаба за ванредне ситуације: У ПОНЕДЕЉАК ПОЧИЊУ ДА РАДЕ СВЕ ШКОЛЕ ОСИМ „ВУКА“

DSC06101Као што је и најављено, у 10 часова вода је кренула дуж градског цевовода. Још синоћ успостављено је водоснабдевањe ужег центра града, а данас је вода кренула и на шира градска подручја. До вечерас, водом из водовода требало би да буду снабдевени и становници села, која су прикључена на градски водовод.

Током ноћи, подручје града прикључено је на агрегат Електро-истока, а ускоро ће и села бити враћена на редовно снабдевање електричном енергијом. Највидљивија промена, која прати поменуто оспособљавање Електро-истока, је поновно укључивање уличне расвете.

Успостављањем редовног водоснабдевања створени су услови да се нормализује настава у основним и средњим школама и рад у предшколским установама. Зато је Штаб за ванредне ситуације донео одлуку да од понедељка све школе на подручју општине редовно раде, изузев ОШ „Вук Караџић“, у којој ће и даље бити прихватни центар за лица са поплављеног подручја. Штаб је донео одлуку да сва евакуисана лица која се сада налазе у ОШ „Олга Милошевић“ буду премештена у ОШ „Вук Караџић“, како би и „Олга Милошевић“ била оспособљена за редован рад од понедељка, 26. маја.

Медијима се, после завршеног састанка, обратио Радослав Милојичић Кена, командант Штаба.

-Најбитније је да је из 95 одсто поплављеног подручја извучена вода- рекао је Милојичић. – Добили смо воду. За сада то је техничка вода. Струје има већ неколико дана, а сада се полако, сукцесивно прикључују и куће које нису више под водом. Око 40 процената домаћинстава и привредних објеката у Насељу већ је прикључено на електричну мрежу. Ситуација се постепено нормализује. Ми смо јуче организовали и кошење, и прање улица, вод за деконтаминацију АВХО Војске Србије ради свој посао, и већ више од половине насеља је деконтаминирано. Извршено је и прскање из авиона против комараца и осталих инсеката. Ја мислим да можемо да будемо поносни, и на наше суграђане, који су били свесни ситуације у којој се налазимо, и на Штаб који је правовремено донео све одлуке. Захваљујемо министру Гашићу, DSC06105који нам је помогао, захваљујемо председнику Републике, Општинама Врачар, Стари Град, Земун, Звездара, многим приватницима у Смедеревској Паланци, захваљујемо Влади АП Војводине на 10 пумпи које су нам послали, без којих бисмо заиста имали велики проблем. Захваљујем волонтерима, младићима и девојкама који су одрадили највећи део посла. Радили су и по 17 и 18 сати. Могу са поносом да кажем да немамо ни једну жртву поплаве.Данас смо укинули одлуку о евакуацији становништва, јер више нема потребе да та одлука стоји. Сви ученици ће кренути у школу у понедељак, данас су већ кренули на наставу ученици четвртог разреда средњих школа. Једино неће ради ОШ „Вук Караџић“ , јер ће само у овој школи бити смештајни капацитет за евакуисана лица. Воде и хране има довољно.

Командант Штаба је подсетио да ће сутра у 12 у великој сали СО бити одржан састанак са представницима породица чија су домаћинства поплављена и да ће бити договорена исплата помоћи од стране локалне самоуправе.

Комисије запроцену штете већ раде на терену, а у њиховом саставу су стручни и компетентни људи.

 

Подстакнут питањем новинара, Милојичић сеосврнуо и на проблем царињења донација које стижу из различитих крајева: Грчке, Турске, Бразила, Словеније, Македоније, Црне Горе.

-Имали смо велики проблем са царинама – истакао је. – Они нису хтели да остану сат или два дуже, како би завршили посао људима који су из Словеније путовали целог дана да би нам уручили помоћ. Они су помогли нама, и ми уместо да се солидаришемо, кажемо „па наше радно време је до 17 часова“. То је заиста срамота, и то нећемо прихватити. И даље је ванредна ситуација и ја морам да их обавестим да се они не питају до када ће да раде. Ако Штаб донесе одлуку да морају да раде, они ће морати да раде, а ако им није јасно, нека прочитају у закону шта значи ванредна ситуација. Овде је 90 одсто Штаба било 24 сата на терену, у води до гуше, са народом, и нећемо дозволити, ни због тог народа, ни због нас самих, да нико малтретира те људе који су из других држава дошли да нам помогну. Дошли су као пријатељи,  једва смо их дочекали, и сада треба да их неко малтретира на царини два или три сата или, чак, да људи чекају до понедељка. То сигурно нећемо трпети. Донели смо одлуку на штабу да се упути наредба царинама да раде и у суботу и у недељу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *