ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Извештај са састанка Штаба за ванредне ситуације: ЗА САДА НЕМА ОПАСНОСТИ ОД ПОПЛАВЕ

IMG_0791После најаве великих падавина, током 5. и 6. марта, синоћ се састао Општински штаб за ванредне ситуације. Командант Штаба, председник Општине, Радослав Милојичић Кена,  пошто је добио извештај са терена, наредио је предузимање конкретних, превентивних мера, а Штаб ће, све до престанка опасности, бити у сталном заседању.

Према мишљењу чланова Штаба који су обишли терен, и на основу најава Хидрометеоролошког завода Србије, који прогнозира падавине између 40 и 60 литара по метру квадратном, не очекује се преливање воде преко бедема у насеља на току Кубршнице и Јасенице:

– Мишљење Штаба за ванредне ситуације је да нема места за панику, односно да се неће десити оно што се догодило 1999. и 2014. године – изјавио је председник Општине и командант Штаба, истичући да ће чланови Штаба будно пратити ситуацију. – Обезбедили смо, превентивно, 8.000 џакова, песак, пумпе. Ноћас ће бити очишћена корита река. „Србија воде“ су имале налог да корита очисте од растиња. Они су то делимично урадили, али су исечено растиње оставили у кориту. Зато су „Водопривреда“ и „Нискоградња“ добиле налог да у току ноћи и јутра уклоне исечено растиње. То није у надлежности локалне самоуправе, али ми не можемо да се вадимо на то и да кажемо грађанима „извините, то није наша надлежност“.

Председник Милојичић је нагласио да ће у овом послу учествовати и друге фирме које имају механизацију, уколико буде потребно, како би се овај проблем већ у току ноћи отклонио.

Председник Општине је апеловао на грађане да не уништавају црпне станице, и друге објекте за одбрану од поплава, јер тиме угрожавају животе других људи и личну безбедност.

IMG_0788– Најављена количина падавина не би требало да направи велике проблеме, али ми морамо да будемо спремни. Обезбедили смо пумпе из Сектора за ванредне ситуације. У приправности је и Центар за социјални рад, и све школе ће бити у приправности, како би прихватиле све људе којима буде потребан смештај. У приправности су и Црвени крст, Болница, Дом Здравља, Водопривреда, Електродистрибуција, ватрогасци, полиција. Све службе су у функцији и бићемо у константном заседању. Благовремено ћемо о свему обавештавати грађане, а надамо се да неће доћи до оног најгорег – изјавио је Милојичић по завршетку седнице Штаба.

Командант Штаба је напоменуо да већ 1. јуна треба да крену радови на побољшању система за одбрану од поплава, на обе реке, захваљујући пројекту Светске банке, и помоћи Мајкла Девенпорта, са ким се Милојичић недавно састао – чиме ће овај проблем дугорочно бити решен.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *