Izveštaj sa sastanka Štaba za vanredne situacije: ZA SADA NEMA OPASNOSTI OD POPLAVE

IMG_0791Posle najave velikih padavina, tokom 5. i 6. marta, sinoć se sastao Opštinski štab za vanredne situacije. Komandant Štaba, predsednik Opštine, Radoslav Milojičić Kena,  pošto je dobio izveštaj sa terena, naredio je preduzimanje konkretnih, preventivnih mera, a Štab će, sve do prestanka opasnosti, biti u stalnom zasedanju.

Prema mišljenju članova Štaba koji su obišli teren, i na osnovu najava Hidrometeorološkog zavoda Srbije, koji prognozira padavine između 40 i 60 litara po metru kvadratnom, ne očekuje se prelivanje vode preko bedema u naselja na toku Kubršnice i Jasenice:

– Mišljenje Štaba za vanredne situacije je da nema mesta za paniku, odnosno da se neće desiti ono što se dogodilo 1999. i 2014. godine – izjavio je predsednik Opštine i komandant Štaba, ističući da će članovi Štaba budno pratiti situaciju. – Obezbedili smo, preventivno, 8.000 džakova, pesak, pumpe. Noćas će biti očišćena korita reka. „Srbija vode“ su imale nalog da korita očiste od rastinja. Oni su to delimično uradili, ali su isečeno rastinje ostavili u koritu. Zato su „Vodoprivreda“ i „Niskogradnja“ dobile nalog da u toku noći i jutra uklone isečeno rastinje. To nije u nadležnosti lokalne samouprave, ali mi ne možemo da se vadimo na to i da kažemo građanima „izvinite, to nije naša nadležnost“.

Predsednik Milojičić je naglasio da će u ovom poslu učestvovati i druge firme koje imaju mehanizaciju, ukoliko bude potrebno, kako bi se ovaj problem već u toku noći otklonio.

Predsednik Opštine je apelovao na građane da ne uništavaju crpne stanice, i druge objekte za odbranu od poplava, jer time ugrožavaju živote drugih ljudi i ličnu bezbednost.

IMG_0788– Najavljena količina padavina ne bi trebalo da napravi velike probleme, ali mi moramo da budemo spremni. Obezbedili smo pumpe iz Sektora za vanredne situacije. U pripravnosti je i Centar za socijalni rad, i sve škole će biti u pripravnosti, kako bi prihvatile sve ljude kojima bude potreban smeštaj. U pripravnosti su i Crveni krst, Bolnica, Dom Zdravlja, Vodoprivreda, Elektrodistribucija, vatrogasci, policija. Sve službe su u funkciji i bićemo u konstantnom zasedanju. Blagovremeno ćemo o svemu obaveštavati građane, a nadamo se da neće doći do onog najgoreg – izjavio je Milojičić po završetku sednice Štaba.

Komandant Štaba je napomenuo da već 1. juna treba da krenu radovi na poboljšanju sistema za odbranu od poplava, na obe reke, zahvaljujući projektu Svetske banke, i pomoći Majkla Devenporta, sa kim se Milojičić nedavno sastao – čime će ovaj problem dugoročno biti rešen.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.