ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Извештај са волонтерског кампа „Дизајнирај зелено“ у  Кусатку

P1280949Датум одржавања кампа  10.07.- 02.08. 2016. год.

Камп-лидери: Кристина Пупавац, Јована Јанков

Локални организатор: НВО „Нада“ из Кусатка

Тема кампа: Уређење приобаља Кусадачког језера, формирање и постављање мобилијара

 

Група се састојала од једанесторо волонтера и два камп-лидера. Волонтери из локалне заједнице су били чланови НВО „Нада“, која је организатор кампа, и других становника који су желели да допринесу развоју пројекта.

Посао који је требало обавити у току кампа је уређивање приобаља језера, што је подрзумевало раскрчавање појаса растиња од седам метара ширине, где је планирано постављање мобилијара, који су волонтери требали да израђују заједно са волонтерима из локалне месне заједнице.

Обзиром на количину ђубрета у шуми и око језера, прва два радна дана смо скупљали отпад, што смо спорадично радили и наредних дана, пошто се приликом крчења шуме и подраста појављивао нови, до тада недоступан отпад. Крчење подраста и уклањање сувих грана са терена је трајало пет радних дана, при чему смо очистили све што је планирано за тај камп. Сав подраст је разврстан на дебље гране које смо искористили за ложење ватре и спремање хране,  а ситније и зелено је спаљено на гомилама, уз надзор искуснијих волонтера из локала.

Осим рашчишћавања подраста, уклањане су и жиле које су машине оставиле при ископавању трасе планиране шетне стазе око језера.  Такође је трасирана и раскрчена  стазица која води од паркинга и извора до планиране дечије играонице.

Како смо у међувремену добили просторије напуштеног објеката ловачког удружења на коришћење, волонтери су комплетно рашчистили и избацили отпад из објекта. У оквиру објекта смо бетонирали рупе на тераси објекта, озидали и покрили бунар који је до тада представљао опасност по посетиоце и децу, обзиром да је на том месту предвиђена играоница. Бунар смо озидали циглама које су биле ту, ишалован од дрвета од палета и наливен бетоном.

Планиране радове од дрвета смо извели користећи грађу и палете, које су волонтери раздвајали, затим шмирглали и премазали основном бојм. Направљене су две информационе табле, клупе за седење, пола моста, поклопац за бунар и двадесет знакова обавештења. При радовима коришћене су машине које су биле доступне и волонтерима који су желели да науче да рукују њима. Нарочито им се допао посао који се тицао исцртавања знакова обавештења и информационе табле, на чију полеђину су се сви потписали и написали из које земље долазе.

Један дан смо радили на едукацији становника Кусатка о очувању животне средине, тако што је цела група, заједно са волонтерима из села, покупила ђубре из центра села. Акција је имала позииван ефекат, добили смо донације у пићу и храни, а како смо пропратили стање, пар дана након тога није нико бацао отпатке по улици.

Сто се тиче слободног времена, волонтери су имали два слободна дана, када су посетили базен у Кисељаку и ишли у туристички обилазак Београда. Осталим данима имали су слободно време углавном поподне, када су имали један час фолклора, часове самоодбране, доступне терене за фудбал и кошарку где су се рекреирали са локалним волонтерима. У оквиру радних дана имали смо три дана припремање ручка у природи (котлић и печење прасета), када смо се на терену задржали после радног времена.

Укупно смо имали осам радних дана и за то време је обављено доста посла. Планирано је да волонтери направе и део мобилијара, али обзиром да материјал потребан за израду није обезбеђен у току кампа, радове смо преоријентисали на све што је могло да се уради у складу са планом, а одрађени су и неки радови који нису били планирани (зидање и покривање бунара, чишћење центра села, уређење просторија за рад… ).

Волонтери су углавном сами припремали храну уз моју и помоћ другог камп лидера, осим данима када су храну припремали локални волонтери. Храна је припремана у ресторану фудбалског клуба у селу, где су се волонтери и туширали, а ту смо проводили слободно време играјући игре и рекреирајући се на спортском терену.

Смештени смо били у оближњој основној школи, у две учионице. Спавање је организовано на душецима на надувавање, а вреће су волонтери сами понели. Последњи дан кампа смо провели углавном радно и уз опроштајно вече, када су волонтери дали изјаву за локалне новине и записали своје утиске о раду, селу и мештанима. Примедбе су имали углавном на немарност локалног становништва према животној средини и природи, као и на лоше сналажење локалаца са страним језицима. Јако им се свидео контакт са мати Теклом и свакодневна посета манастиру, као и лепоте села и околне природе.

Волонтери су радили по групама, послове по избору и интересовању, или сви заједно.

У наставку су мишљења волонтера о кампу, ексклузивно за „Паланачке новине“.

Kirstin, Немачка

ц-Јако ми се свиђа Српски пејзаж и људи у селу, а посебно мајка Текла из манастира која нас је дочекала јако пријатно. Хвала свима који су донирали пиће и храну и онима који су дошли на језеро да виде шта ми то радимо. Једина тужна ствар за мене је то што сам видела да људи јако мало брину о својој животној околини и селу. Надам се да че шуму и село држати чисто у будућности, одностити ђубре у канте, уживати у природи и језеру…

 

 

 

Antoan, Белгија

а-Заиста сам уживао у призорима у и око села: поља, језеро, манастир… Али јако је тужно што је овако лепа природа упропашћена ђубретом које је посвуда. Иако је комуникација била тешка, упознали смо неке добре људе из села који су нам помогли у раду, упознали нас са околином и српском културом.

 

 

 

 

Nastja, Белорусија

н-Много ми се свиђају ове слатке кућице са пуно цвећа и траве, ови пријатни становници, укусно воће и прелепи пејзажи. Тужно је что је главна улица у јако лошем стању и надам се да је наш рад макар мало променио њен изглед.  Желим Кусатку све најбоље!

 

 

 

 

 

Polina, Русија

п-Урадили смо велики посао овде у Кусатку. Није још све завршено, али у сваком случају главна ствар овог пројекта је не да урадимо све, само већ да мотивишемо локалце да се брину о својем селу и да га држе чистим.Тако да је ово добро искуство свима нама, пошто смо научили много о култури, народу, обичајима у Србији.

 

 

 

 

Frančesko, Италија

ф-Свиђа ми се пејзаж, јако потсећа на Тоскану, као и локани мештани, посебно мајка Текла, која нас је дочекала на врло леп и пријатан начин. Сви су јако љубазни и поред чињенице да већина не прича енглески, што никако није помогло у комуникацији између њих и волонтера. То, и недостатак бриге о природи, су једина два проблема која сам уочио у Кусатку за ове две прелепе недеље проведене овде! Ћао!

 

 

 

Miltos, Grčka

нн-Кусадак је леп, али би његови становници требало да се више брину о њему.

 

 

 

 

 

 

 

Doroteus, Грчка

мм-Последње две године учествујем у волонтерским програмима широм Европе. Сваки од њих је био ефективније организован, опремљен одговарајућим алатом и са много више елана за рад. Упркос чињеници да овде у Кусатку, организација је првих дана била никаква или на минимуму, дан за даном је постајало све боље, што се посла тиче. Село јако потсећа на типична грчка села, управо онаква на каква сам навикао, а локалци су јако љубазни и пријатељски настројени, иако јако слабо говоре енглески.  Углавном, ово искуство је било потпуно другачије од онога на шта сам навикао или очекивао, тако да је овај одмор, за мене, просто савршен.

 

Jitka i Jana, Република Чешка

сс -Хвала за све што смо виделе и доживеле овде. Људи у  овом селу су заиста љубазни и дарежљиви и ценимо све што су урадили за нас. Место је прелепо и мислимо да би и локалци требало да постану свесни тога. Надам се да оно што смо урадили овде ће опстати, и да неће више бити толико ђубрета на улици и у природи.

фд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *