ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Конференција за медије у ОБ „Стефан Високи“: РЕАКЦИЈЕ ДИРЕКТОРА НА ТЕКСТОВЕ ИЗ НАЈНОВИЈЕГ БРОЈА „ПАЛАНАЧКИХ“

 

IMG_4998За разлику од неколико претходних прес-конференција, које су трајале мање од двадесет минута, данашњи сусрет са новинарима у канцеларији директора Болнице, др Горана Богдановића, потрајао је скоро пуних сат времена.

Осим Богдановића, конференцији су присуствовали специјалиста Ургентне медицине и главна сестра Службе ургентног збрињавања, као и Зоран Гачић, дипломирани правник, запослен у паланачкој Болници.

Конференција је сазвана поводом текстова објављених у најновијем броју „Паланачких“,  који су доступни у штампаном издању и на Интернет порталу ове медијске куће.

Реагујући на текст „Директор оштетио установу – посвађао, уцењује и рекетира запослене“, у коме је поред осталог објављено писмо Синдиката „Независност“, Богдановић је изјавио да се зна шта је улога синдиката, а да то свакако није да расправља о избору и раду директора. Пријемом нових чланова у синдикат „Независност“, до кога долази непосредно после избора Богдановића за директора, започиње, према мишљењу првог човека ове установе, прекорачивање оног опсега деловања којим синдикат треба да се бави.

– Да је чланство оваквим поступцима синдиката доведено у заблуду, говори и то да је последњих пар дана, од укупно 95 чланова, двадесет већ поднело захтеве за ишчлањење, не слажући се са активностима синдиката – рекао је Богдановић, а затим се осврнуо и на текст у оквиру кога је поменуто писмо објављено. – Овај текст обилује неистинама, које су добијене од неименованог, анонимног, претпостављамо и анонимуса, који се крије. Ми долазимо у ситуацију да такви људи бране интересе запослених, постављају приоритете и представљају се као представници већине запослених у Болници.

IMG_5001Богдановић је додао да у овој здравственој установи нормално функционишу сва законом прописана тела, да се одржавају одељенски састанци, стручни савети, састанци колегијума и састанци свих лекара и главних медицинских сестара, и да на тим састанцима никада нису изречене опсервације на рачун директора и руководства, које износи неименовани радник. Узрок за овакве иступе Богдановић види у у незадовољству некада привилегованих лекара у овој установи.

– Људи који су мојим доласком на чело Болнице изгубили разне привилегије, и ничим заслужени статус, који их је чинио потпуно заштићеним,  сада покушавају да их поново остваре, лажно се представљајући као браниоци интереса у синдикату – истакао је директор Болнице.

Богдановић је негирао и тврдње да је пословање Болнице неуспешно, истичући да је у протеклом периоду дошло до смањења дуга Болнице, као и да је, како је рекао, „остварен значајан напредак у рационализацији рада, коришћењу дијагностичких средстава“, и да је отворено ново одељење, Пријемно-ургентна служба.

– Вероватно, ови високостручни и високоморални сарадници медија, аутори ове, ја ћу сада да кажем и свима разумљивим језиком, пљувачине по Болници и по запосленима у Болници који часно и поштено обављају свој посао, не смеју чак ни да своје цењено, а по мом мишљењу и прецењено име, ставе на пробу јавности – рекао је Богдановић и додао да  „напета ситуација у Болници, о којој се у тексту „Паланачких“ говори, потиче отуда „што се ови привилеговани манипулатори, хохштаплери налазе све ближе ћошку и грчевито покушавају да избегну неминовну осуду органа гоњења и јавности“.

Нагласивши да је поступак „Паланачких“ срамотан, јер се новинари овог листа нису њему обратили како би чули и другу страну, Богдановић је затим анализирао и  текст интервјуа са директором и замеником директора паланачког Дома здравља, који је објављен у истом броју ових новина.

– Дом здравља са директорком на челу, критикује и жали се на рад и сарадњу са Болницом – рекао је Богдановић, и замолио своје сараднике, Ненада Ђорђевића, специјалисту ургентне медицине и главну сестру ургентне службе, Данијелу Јовановић, да изнесу податке о раду.

Др Ђорђевић и госпођа Јовановић изнели су податке о раду Службе, истичући да се пацијенти прегледају према приоритету хитности, а не на основу тога ко је први дошао, што је пракса рада свих служби овог типа, и изнели податак да месечно Ургентна служба прегледа и збрине више од 1.200 пацијената.

– Ови људи тихо и смирено говоре, зато што много раде, за разлику од ових врло грлатих, који причају о критеријумима  медицинским, а притом не раде ништа. Не изваде ни најобичнијег крпеља, не ставе катетер, долазе пацијенти неприпремљени, без  интравенског пута, о реанимацији и осталим стварима не можемо ни да причамо – за разлику од Хитне помоћи Дома здравља из Велике Плане, у којој све то функционише. Изјаве доректорке и њене заменице, начелнице Хитне помоћи су просто неспојиве са оним што се ставарно дешава – рекао је директор Болнице, надовезујућио се на излагања својих колега.

Одговарајући на новинарска питања, др Богдановић је одреаговао и на напис у прошлом броју „Недељника“, у коме је описано како новинарка овог листа у Болници није прегледана ни збринута, иако се радило о ургентном случају, јер није имала оверену здравствену књижицу. Директор је рекао да је права адреса за притужбе његова канцеларија, а не медији, и није желео да коментарише шта су резултати анализе овог случаја.

На питање новинара да ли, уколико се установи да лекар специјалиста заиста није хтео да збрине пацијента који је из Хитне помоћи упућен као ургентан случај, због неоверене здравствене књижице, тај лекар подлеже одговорности и да ли Богдановић овакав поступак сматра оправданим, директор Болнице је, на моменте и повишеним тоном, одговорио:

– Ја о томе не бих пред камерама – рекао је.- А ви све знате, чак сте објавили да је руководство Болнице уценило и рекетирало запослене. Хоћете од мене коментар пред камерама, при чему се осигураник, без обзира да ли је новинар, космонаут, председник државе, обраћа директно медијима, а не обраћа се форумима и инстанцама које су задужене за то. У Болници постоји јасна организација, ни један једини сигнал да се нешто десило нисам добио нити од пацијента, нити од било кога другог, већ сам анализу случаја, који је медицински оправдан или неоправдан, о томе нећу да причам, нашао на папиру, да цео свет гледа. Ту добре намере нема (…) Тумачење медицинских налаза преко новина је нонсенс, а тражење правде преко новина, без упућивања било каквог сигнала пословодству Болнице, форумима или заштитнику права пацијената је нешто што спада у дрскост.

Назвавши локалне новине „смехотресним“, Богдановић је на крају конференције закључио да се процена хитности може установити само у оквирима медицинске струке, избегавши тако да одговори на конкретна питања: (1)да ли сматра да је лекар који није прегледао пацијента упућеног као ургентан случај, због тога што пацијент није имао  оверену здравствену књижицу,  поступио супротно прописима и процедурама, и (2) како је лекар могао да процени да ли је пацијент ургентан случај (као што је писало на упуту), уколико га није ни прегледао.

А за одговоре на ова једноставна питања, која задиру у подручје информација од јавног значаја, није потребно заклањати се иза несумњивог ауторитета медицинске стручности.

У овом обраћању медијима, реагујући на текст у „Паланачким“, Богдановић није прокоментарисао све наводе из поменутог текста, попут оних да је својевремено на, одељењу, једног пацијента претукао, а да је други због његове погрешне дијагнозе имао тешке последице.

За разлику од њега, „Паланачке“, без обзира на неке нелогичности и повремено непријатно понашање директора Болнице на данашњој конференцији за медије, преносе готово комплетно његово излагање.

 

 

One thought on “Конференција за медије у ОБ „Стефан Високи“: РЕАКЦИЈЕ ДИРЕКТОРА НА ТЕКСТОВЕ ИЗ НАЈНОВИЈЕГ БРОЈА „ПАЛАНАЧКИХ“

  • Ana

    Toliko niste u pravu da vam ne vredi ni objašnjavati. Ovaj čovek je celog sebe uložio da digne bolnicu i od nje napravi ustanovu za primer.Pogrešio je samo jer je naivno smatrao da će njegove pokušaje neko da pohvali,ali je kod nas očigledno mnogo bitnije da nam se ne izmakne direktorska stolica nego da nečiji trud pohvalimo. Nećemo mi daleko ovakvi kakvi smo!!!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *