Laseri u službi zaštite kulturne baštine

Ispitivanja laserskim ozračavanjem uzoraka u laboratoriji Centralnog Instituta za KonzervacijuU cilju zaštite kulturne baštine u toku su istraživanja optimizacije procesa čišćenja muzejskih eksponata laserom. Osim toga, cilj istraživanja je i povećanje bezbednosti primene laserskih metoda po osoblje koje radi sa laserom. U Institutu „Goša“ deo istraživanja se obavlja u Međunarodnom centru za zaštitu kulturne baštine.

Ispitivanja na procesima laserskog čišćenja kamena, metala, stakla i tekstila se sprovode u saradnji sa Centralnim institutom za konzervaciju, Institutom za fiziku, Institutom Vinča, Etnografskim muzejom, Tehnološko-metalurškim i Mašinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu.

Svaki muzejski eksponat je jedinstven problem i zahteva interdisciplinarnu studijsku analizu sastava i stanja materijala kao i izbor laserskih parametara, u skladu sa osobinama materijala i mehanizmom čišćenja koji se javlja.

Rezultati istraživanja publikovani su kroz zbornike domaćih i međunarodnih konferencija i mnogobrojne domaće i vrhunske međunarodne naučne časopise, a u toku je i izrada doktorske disertacije iz ove oblasti, Bojane Radojković, istraživača saradnika Instituta „Goša“.

Rimsko stakloSve to pokazuje da Institut „Goša“, pored svojih osnovnih delatnosti prepoznaje i izuzetan značaj zaštite kulturne baštine radi očuvanja identiteta zemlje i dobrobiti celokupnog društva.

Međunarodni centar za zaštitu kulturne baštine Instituta „Goša“ od svog osnivanja 2008. godine do danas radi na razvoju i uvođenju novih, savremenih, naučnih metoda u zaštiti kulturne baštine. U tom cilju ostvarena je saradnja sa značajnim institucijama iz oblasti zaštite kulturne baštine kao što su: Centralni Institut za Konzervaciju, Etnografski muzej, Zajednica tehničkih muzeja, Muzej nauke i tehnike, Regionalni zavod za zaštitu spomenika i Narodni muzej iz Smedereva i druge.

Aktivnosti ovog centra su mnogobrojne: učešće u realizaciji programa zajednice naučno-tehničkih muzeja, izlaganje stalne postavke zbirke zavarenih spojeva u holu Instituta „Goša“, organizovanje samostalnih izložbi, projektantske aktivnosti vezane za objekte kulturne i istorijske baštine i sl.

Metalni vez na somotu, libada, Srbija, početak 20.vekRazvoj i primena novih tehnika i tehnologija u zaštiti kulturne baštine su u žiži interesovanja velikog broja istraživača u svetu i u njih je uključen veliki broj naučnih institucija i pojedinaca. Sagledavajući značaj ove problematike, u svojim istraživanjima centar se bavi primenom lasera u čišćenju objekata kulturne baštine, što je važan deo procesa konzervacije. Pored toga, aktivnosti su usmerene i ka primeni termografije i numeričkih metoda u ovoj oblasti.

Laseri, zadnjih godina, imaju široku primenu u industriji, tehnici, medicini, umetnosti itd. Oni se primenjuju kao izvori svetlosti u opremi za karakterizaciju materijala, u procesnim tehnikama (čišćenje, sečenje, bušenje, sitnjenje, označavanje i sl.) u operacionim instrumentima, u sistemima za stvaranje svetlostnih efekata itd.

Lasersko čišćenje se koristi u brojnim industrijskim procesima kao što su čišćenje poluprovodnika u mikroelektronici, boja kod livenja plastike pod pritiskom, čišćenje boja kod održavanja aviona, i drugo.

Suknja bojče, Kosovo i Metohija, 19.vekU oblasti kulturne baštine laseri su našli svoje mesto kao izvori zračenja u najsavremenijim metodama za: dijagnostiku, čišćenje, skeniranje i čuvanje predmeta neprocenjive vrednosti.

U restauraciji i čišćenju, laserske tehnike se danas široko koriste kod arhitektonskih kamenih površina. Kod predmeta kao što su slike, višebojni papirni dokumenati, keramički predmeti, staklo, metal, tekstil itd. primena lasera se još uvek ispituje zbog kompleksnog procesa delovanja laserskog snopa na ove materijale i zbog potrebe da se poveća efikasnost i bezbednost njihove primene u čišćenju ovih predmeta.

Laserske metode čišćenja odlikuje visoka osetljivost, nedestruktivnost, selektivnost, prilagodljivost, primenljivost na licu mesta i dr. Najčešće korišćeni laseri za čišćenje predmeta izrađenih od keramike, metala, tekstila, papira i drugih materijala su pulsirajući CO2, Nd:YAG, ekcimer laseri itd.

Zbog raznolikosti materijala i uloge koji ima proces čišćenja u konzervaciji kulturne baštine svaki doprinos u ovoj oblasti je izuzetno značajan. Parametri lasera, principi čišćenja i mehanizmi interakcije su različiti za svako umetničko delo.

 

Zorica Matić

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *