ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Министар Кркобабић посетио ЗЗ „Липовац“ у Баничини која је добила подстицајна средства за куповину механизације у износу од 14,6 милиона динара

Копредседник Националног тима за препород села Србије и министар за регионални развој Милан Кркобабић посетио је ЗЗ „Липовац“ у Баничини.  Ова земљорадничка  задруга добила је подстицајна средства за куповину механизације у износу од 14,6 милиона динара и обједињује преко 50  задругара са 120  коопераната.

Председник Општине, Никола Вучен, захвалио је министру и Задружном савезу Србије и истакао дугу традицију задругарства на овим просторима, од преко 130 година.

-Ова задруга је један од примера како држава и ресорна министарства помажу једну локалну самоуправу. Осим средстава које је задруга добила за обнову механизације, учињен је искорак у промовисању општине кроз улагање у земљорадничке задруге, што ће знатно побољшати стандард локалних пољопривредника – рекао је Вучен и најавио да ће локална самоуправа у наредном периоду обезбедити средства за исплату субвенција пољопривредницима што до сада није била пракса.

Министар Кркобабић, приликом посете Баничини, представио је програм Националног тима за препород села Србије.

 -Налазимо се у јеку пандемије и великих изазова када су многи наши људи из иностранства остали без посла и вратили се у Србију. Идеја Наципоналног тима је да они своја средства, знање и радне навике уложе овде. Улагање у пољопривреду и село је прави одговор на све већу неизвесност како обезбедити дугорочну егзистенцију. Давне, 1894. године, Михаило Аврамовић, основао је прву земљорадничку задругу, а већ следеће године и први земљораднички Задружни савез. Овај крај је колевка задругарства – рекао је Кркобабић.  

Председник Академског одбора за село у Српској академији наука и уметности, Даган Шкорић, рекао је да  Национални тим за препород села Србије доприноси формирању ставова, знања, технологија, непосредне и примарне производње.

-Жеља нам је да увећамо удео интензивних производњи у структурама производње Србије, да можемо да нудимо наше производе који ће бити носиоци извоза финалних производа пољопривреде Србије – рекао је Шкорић.

Према речима председника Задружног савеза Србије, Николе Михаиловића, само у овој години формирано је 105 нових задруга.

-Од почетка пројекта „500 задруга у 500 села“ основано је 738 нових задруга. Задруга „Липовац“ је један од добрих примера функционисања задругарства у нашој земљи. Апелујемо да се крене у развој сточарства, јер без развоја сточарске производње нема напретка – рекао је Михаиловић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *