Ministar Krkobabić posetio ZZ „Lipovac“ u Baničini koja je dobila podsticajna sredstva za kupovinu mehanizacije u iznosu od 14,6 miliona dinara

Kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i ministar za regionalni razvoj Milan Krkobabić posetio je ZZ „Lipovac“ u Baničini.  Ova zemljoradnička  zadruga dobila je podsticajna sredstva za kupovinu mehanizacije u iznosu od 14,6 miliona dinara i objedinjuje preko 50  zadrugara sa 120  kooperanata.

Predsednik Opštine, Nikola Vučen, zahvalio je ministru i Zadružnom savezu Srbije i istakao dugu tradiciju zadrugarstva na ovim prostorima, od preko 130 godina.

-Ova zadruga je jedan od primera kako država i resorna ministarstva pomažu jednu lokalnu samoupravu. Osim sredstava koje je zadruga dobila za obnovu mehanizacije, učinjen je iskorak u promovisanju opštine kroz ulaganje u zemljoradničke zadruge, što će znatno poboljšati standard lokalnih poljoprivrednika – rekao je Vučen i najavio da će lokalna samouprava u narednom periodu obezbediti sredstva za isplatu subvencija poljoprivrednicima što do sada nije bila praksa.

Ministar Krkobabić, prilikom posete Baničini, predstavio je program Nacionalnog tima za preporod sela Srbije.

 -Nalazimo se u jeku pandemije i velikih izazova kada su mnogi naši ljudi iz inostranstva ostali bez posla i vratili se u Srbiju. Ideja Naciponalnog tima je da oni svoja sredstva, znanje i radne navike ulože ovde. Ulaganje u poljoprivredu i selo je pravi odgovor na sve veću neizvesnost kako obezbediti dugoročnu egzistenciju. Davne, 1894. godine, Mihailo Avramović, osnovao je prvu zemljoradničku zadrugu, a već sledeće godine i prvi zemljoradnički Zadružni savez. Ovaj kraj je kolevka zadrugarstva – rekao je Krkobabić.  

Predsednik Akademskog odbora za selo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Dagan Škorić, rekao je da  Nacionalni tim za preporod sela Srbije doprinosi formiranju stavova, znanja, tehnologija, neposredne i primarne proizvodnje.

-Želja nam je da uvećamo udeo intenzivnih proizvodnji u strukturama proizvodnje Srbije, da možemo da nudimo naše proizvode koji će biti nosioci izvoza finalnih proizvoda poljoprivrede Srbije – rekao je Škorić.

Prema rečima predsednika Zadružnog saveza Srbije, Nikole Mihailovića, samo u ovoj godini formirano je 105 novih zadruga.

-Od početka projekta „500 zadruga u 500 sela“ osnovano je 738 novih zadruga. Zadruga „Lipovac“ je jedan od dobrih primera funkcionisanja zadrugarstva u našoj zemlji. Apelujemo da se krene u razvoj stočarstva, jer bez razvoja stočarske proizvodnje nema napretka – rekao je Mihailović.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.