ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања: У УСТАНОВАМА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ ЗАРАЖЕНО 208 КОРИСНИКА И 30 ЗАПОСЛЕНИХ

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије саопштило је да је присуство корона вируса потврђено код 208 корисника и 30 запослених у 12 установа социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих на територији Републике Србије.

У саопштењу се наводи да је корона вирус присутан у следећим установама:

 • Дому за смештај одраслих и старих “Стара пруга“ на Умци;
 • Дому за смештај одраслих и старих “Доживети стоту“ у Београду, Земун;
 • Геронтолошком центру у Нишу;
 • Дому за смештај одраслих и старих “Нана“ у Београду;
 • Дому за смештај лица ометених у развоју Блаце-Трбуње;
 • Дому за смештај одраслих лица Кулина;
 • Дому за смештај старих лица у Смедереву;
 • Дому за смештај одраслих и старих “Ескулап центар“ у Нишу;
 • Центру за заштиту одојчади, деце и омладине у Београду;
 • Дому за смештај одраслих и старих “Сунчев брег“ у Београду;
 • Градском центру за социјални рад у Београду, Одељењу Нови Београд;
 • Геронтолошком центру Београд – услуга „Помоћ у кући“.

Изолација у оквиру установа социјалне заштите и домова за смештај одраслих и старих успостављена је у Геронтолошком центру Београд, радној јединици “Дом Бежанијска коса“, Дому “Сунчев брег“ у Раковици, Дому за смештај старих лица у Смедереву, Дому “Чегарска долина“ у Нишу, Дому “Бетанија“ у Суботици и у Дому “Нана“ у Београду.

Успостављен је 14-дневни сменски рад у Дому “Сунчана падина“ у Београду, односно 15-дневни сменски рад у Дому “Арија“ у Земуну.

У Дому “Оаза мира“ у Смедереву је организована изолација у трајању од 10 дана, са планом да се изолација продужи на период од 14 дана.

У Геронтолошком центру у Књажевцу изолација ће бити успостављена од 15. априла.

У Дому за смештај лица ометених у развоју Блаце-Трбуње изолација ће бити успостављена након тестирања и добијања резултата теста свих корисника и запослених.

Потврђено је да је у Дому за смештај старих лица у Смедереву тестирано 38 запослених и 41 корисник.

Код четири корисника је отклоњена сумња на присуство COVID–19 и они су из болнице враћени у Дом, у простор изолован од других корисника, док је девет корисника хоспитализовано.

У Геронтолошком центру у Нишу потврђено је да су резултати теста на присуство COVID–19  негативни код 101 корисника и код 77 запослених.

Очекују се резултати теста за још осам корисника и једног запосленог.

У изолацији се налази 341 корисник (због присуства симптома инфекције, доласка са болничког лечења, контакта са особама које имају симптоме инфекције, а за 180 корисника се очекују резултати теста на присуство овог вируса).

У изолацији се налази и 143 запослених (због путовања у иностранство, контакта са особама код којих је потврђено присуство вируса, контакта са особама које су дошле из иностранства, док 82 запослених очекује резултате теста на присуство COVID-19).

Пријављено је и да се четири хранитељске породице и два хранитеља налазе у кућној изолацији.

Укупан број установа социјалне заштите чији је оснивач Република Србија и АП Војводина износи 74, са капацитетом од 14.512 корисника.

Од тога је: 57 установа за одрасле и старије  (девет домских одељења при центрима за социјални рад, 23 геронтолошка центра, осам домова за смештај одраслих и старих, три установе за смештај особа са инвалидитетом и 14 установа за смештај особа са менталним и интелектуалним тешкоћама) и 17 домова за децу и младе (10 домова за децу и младе без родитељског старања, три завода за васпитање деце и омладине и четири установе за децу и младе са сметњама у развоју).

Укупан број приватних пружалаца услуге социјалне заштите домски смештај одраслих и старијих на територији Републике Србије износи 229, са капацитетом од 8.617 корисника, истиче се у саопштењу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *