ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Младима из хранитељских породица неопходна помоћ у периоду осамостаљивања

Fotografija br.2У оквиру пројекта „СуперБус“, који заједно спроводе организација „СОС Дечија села Србија“ и компанија „Вип мобиле“, одржана је трибина у Милошевцу под називом „Подршка деци након изласка из хранитељских породица“. Представници невладиног и владиног сектора окупили су се у просторијама Центра за породични смештај деце „Рада Младеновић Ђулић Црна“ са циљем да укажу на неопходност пружања што квалитетније подршке и помоћи деци на путу њиховог осамостаљивања у локалној заједници, након изласка из система социјалне заштите.

Fotografija br.1Највећи проблем деце без родитељског старања је управо период осамостаљивања. Након напуштања породице хранитеља, ови млади људи немају све потребне услове за самосталан живот, попут материјалне стабилности, решеног стамбеног питања, а такође и деле судбину са великим бројем младих и незапослених људи у нашој земљи. Уколико се неко од њих одлучи да настави даље школовање, суочавају се са недостатком новчаних средстава како би приуштили одлазак на факултет. Све наведено представља извор стреса за младу особу која је већ пребродила многе тешкоће приликом одрастања.

Fotografija br.3Учесници трибине одлучни су у ставу да је неопходна систематска подршка младима како би се што лакше суочили са изазовима које живот ставља пред њих. Као могућа решења предлажу отварање специјализованих установа у којима би се ови млади људи припремали за самосталан живот. Ове установе би се налазиле у градовима у којима постоји велики проценат хранитељских породица. Такође, додела већег броја стипендија од стране Министарства просвете и надлежних државних органа, додатно би мотивисала и охрабрила младе који долазе из хранитељских породица у жељи за наставком образовања. Са друге стране, подршка невладиног сектора би се огледала у оснаживању младих кроз низ програма који нуде неопходне вештине и знања за наставак самосталног живота.

Циљ није недостижан уколико се настави са едуковањем и подржавањем хранитељства као најбољег обилка бриге за децу без родитељског старања, као и са јачањем свеобухватног система подршке, закључак је одржане трибине. „СуперБус“ тим ради са децом из хранитељских породица на више локација, међу којима су Параћин, Краљево и Милошевац, све са циљем да се малишани из хранитељских породица кроз забаван и креативан рад едукују и оснаже на њиховом путу одрастања. Овај пројекат наставља да се реализује до децембра 2015. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *