Na Vlajića brdu počela izgradnja 15 stanova za izbeglice iz BiH i Hrvatske

Na lokaciji Vlajića brdo u Smederevskoj Palanci položen je kamen-temeljac za izgradnju 15 stanova namenjenih za izbeglice i interno raseljena lica koja žive na teritoriji Opštine Smederevska Palanka.

Svečanom početku izgradnje stanova prisustvovali su Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, Branko Ružić,  ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Nikola Vučen, predsednik Opštine Smederevska Palanka, Aleksandra Đorđević, predstavnica OEBS i UNHCR-a i Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije.

– Ova svečanost je samo jedna od mnogih u seriji događaja u okviru Regionalnog stambenog programa, kojima nekoliko godina unazad imam čast da prisustvujem. Prošle nedelje smo otvorili dve zgrade, sa dvadeset stanova u Valjevu i pet stanova u Krupnju, a danas u Smederevskoj Palanci započinjemo izradnju 15 stanova, čiji je završetak planiran za kraj januara ove godine. Napredak ovog programa je naš zajednički uspeh i potvrda naše posvećenosti na realizaciji postignutih dogovora o intergaciji izbeglica. Početak radova u tom smislu je i početak realizacije našeg obećanja o stvaranju uslova za bolji život naših građana,  koji su bili primorani da se isele iz svojih zavičaja. Podprojekat 9, u okviru koga će biti izgrađeni pomenuti stanovi, vredan je više od 25 milona evra i predviđa izgradnju ukupno 1080 stambenih rešenja – rekao je Dačić.

Ministar Dačić posebno je zahvalio brojnim donatorima i saradnicima, Komesarijatu za izbeglice i migracije, OEBS-u i UNHCR-u,  Banci za razvoj Saveta Evrope i lokalnim samoupravama na čijoj teritoriji se ovaj projekat realizuje.

– Izražavam zahvalnost Opštini Smederevska Palanka  i njenom predsedniku Nikoli Vučenu, na njihovom doprinosu, uz očekivanje da ćemo se uskoro ponovo sresti na ovom mestu kako bismo obeležili uspešan završetak radova i useljenje u stanove. Realizacija projekta predstavlja  humanitarnu i moralnu obavezu za državu Srbiju, pa je sasvim sigurno da će Vlada Republike Srbije nastaviti da podržava Regionalni stambeni program, dok sve izbegličke porodice ne budu trajno zbrinute – rekao je Dačić.

Pozdravljajući goste i državnog sekretara u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Bojana Stevića, koji je bio sprečen da prisustvuje današnjoj svečanosti, Nikola Vučen, predsednik Opštine, istakao je značaj realizacije ovog projekta za lokalnu samoupravu.

– Veoma je značajno što ćemo izgradnjom ovih 15 stambenih jedinica  u  Smederevskoj Palanci doprineti da životni problemi naših sugrađana koji godinama imaju status izbeglica budu prevaziđeni. Ovim će, konačno, biti rešeno njihovo stambeno pitanje. Za nas, u lokalnoj samoupravi, to je jedno od najvažnijih socijalnih pitanja. Petnaest porodica u Smederevskoj Palanci imaće svoj dom. Ovo nije prvi projekat koji se realizuje u našoj opštini u okviru Regionalnog stambenog projekta, koji se  finansira sredstvima Evropske Unije. Kao lokalna samouprava, već smo učestvovali u četiri komponente ovog projekta. Otkupljeno je 12 seoskih kuća, izgrađena su tri montažna stambena objekta, obezbeđen je građevinski materijal za šest porodica, u iznosu od po devet hiljada evra. Danas počinjemo izgradnju 15 stambenih jedinica, kako bismo obezbedili još 15 porodica. Zahvaljujem Komesarijatu za izbeglice, ministru Dačiću i nadam se da ćemo uspešno realizovati ovaj projekat kao i predhodne – rekao je Vučen i najavio da će preko puta stanova biti izgrađeno i dečije igralište koje će biti otvoreno u isto vreme kada stanarima budu dodeljeni ključevi.

U ime OEBS-a i UNHCR-a, prigodnim rečima početak radova pozdravila je Aleksandra Đorđević, a u ime Komesarijata govorio je Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije.

– Zahvaljujem svim ljudima u Palanci, a posebno lokalnoj samoupravi, zato što su imali razumevanja za potrebe ovih ljudi. Ja mislim da nigde kraći rok za izgradnju nismo imali. Ako planiramo da se vidimo za manje od osam meseci od ovog trenutka, to je znak da tu sve dobro radi – rekao je Cucić.

Prvi beton u temelj buduće zgrade položio je Ivica Dačić, a zatim su to učinili i ostali prisutni gosti i domaćini.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.