ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

На Влајића брду почела изградња 15 станова за избеглице из БиХ и Хрватске

На локацији Влајића брдо у Смедеревској Паланци положен је камен-темељац за изградњу 15 станова намењених за избеглице и интерно расељена лица која живе на територији Општине Смедеревска Паланка.

Свечаном почетку изградње станова присуствовали су Ивица Дачић, министар спољних послова, Бранко Ружић,  министар за државну управу и локалну самоуправу, Никола Вучен, председник Општине Смедеревска Паланка, Александра Ђорђевић, представница OЕBS и UNHCR-a и Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције.

– Ова свечаност је само једна од многих у серији догађаја у оквиру Регионалног стамбеног програма, којима неколико година уназад имам част да присуствујем. Прошле недеље смо отворили две зграде, са двадесет станова у Ваљеву и пет станова у Крупњу, а данас у Смедеревској Паланци започињемо израдњу 15 станова, чији је завршетак планиран за крај јануара ове године. Напредак овог програма је наш заједнички успех и потврда наше посвећености на реализацији постигнутих договора о интергацији избеглица. Почетак радова у том смислу је и почетак реализације нашег обећања о стварању услова за бољи живот наших грађана,  који су били приморани да се иселе из својих завичаја. Подпројекат 9, у оквиру кога ће бити изграђени поменути станови, вредан је више од 25 милона евра и предвиђа изградњу укупно 1080 стамбених решења – рекао је Дачић.

Министар Дачић посебно је захвалио бројним донаторима и сарадницима, Комесаријату за избеглице и миграције, OЕBS-у и UNHCR-у,  Банци за развој Савета Европе и локалним самоуправама на чијој територији се овај пројекат реализује.

– Изражавам захвалност Општини Смедеревска Паланка  и њеном председнику Николи Вучену, на њиховом доприносу, уз очекивање да ћемо се ускоро поново срести на овом месту како бисмо обележили успешан завршетак радова и усељење у станове. Реализација пројекта представља  хуманитарну и моралну обавезу за државу Србију, па је сасвим сигурно да ће Влада Републике Србије наставити да подржава Регионални стамбени програм, док све избегличке породице не буду трајно збринуте – рекао је Дачић.

Поздрављајући госте и државног секретара у Министарству за државну управу и локалну самоуправу, Бојана Стевића, који је био спречен да присуствује данашњој свечаности, Никола Вучен, председник Општине, истакао је значај реализације овог пројекта за локалну самоуправу.

– Веома је значајно што ћемо изградњом ових 15 стамбених јединица  у  Смедеревској Паланци допринети да животни проблеми наших суграђана који годинама имају статус избеглица буду превазиђени. Овим ће, коначно, бити решено њихово стамбено питање. За нас, у локалној самоуправи, то је једно од најважнијих социјалних питања. Петнаест породица у Смедеревској Паланци имаће свој дом. Ово није први пројекат који се реализује у нашој општини у оквиру Регионалног стамбеног пројекта, који се  финансира средствима Европске Уније. Као локална самоуправа, већ смо учествовали у четири компоненте овог пројекта. Откупљено је 12 сеоских кућа, изграђена су три монтажна стамбена објекта, обезбеђен је грађевински материјал за шест породица, у износу од по девет хиљада евра. Данас почињемо изградњу 15 стамбених јединица, како бисмо обезбедили још 15 породица. Захваљујем Комесаријату за избеглице, министру Дачићу и надам се да ћемо успешно реализовати овај пројекат као и предходне – рекао је Вучен и најавио да ће преко пута станова бити изграђено и дечије игралиште које ће бити отворено у исто време када станарима буду додељени кључеви.

У име OЕBS-а и UNHCR-а, пригодним речима почетак радова поздравила је Александра Ђорђевић, а у име Комесаријата говорио је Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције.

– Захваљујем свим људима у Паланци, а посебно локалној самоуправи, зато што су имали разумевања за потребе ових људи. Ја мислим да нигде краћи рок за изградњу нисмо имали. Ако планирамо да се видимо за мање од осам месеци од овог тренутка, то је знак да ту све добро ради – рекао је Цуцић.

Први бетон у темељ будуће зграде положио је Ивица Дачић, а затим су то учинили и остали присутни гости и домаћини.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *