ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Најава трајног решавања проблема водоснабдевања грађана  

vodovod_150315_111313Општина Смедеревска Паланка је на добром путу да реши вишедеценијске проблеме са водоснабдевањем грађана.

Фабрика воде, која се гради средствима Европске уније, и биће заједничка за две општине Смедеревску Паланку и Велику Плану, требало би да буде завршена 2016. године. Тако би се дугорочно решио овај проблем.

Нађено је решење и за период до почетка рада Фабрике воде.

Председник Општине Радослав Милојичић Кена најавио је да је са Мајклом Девенпортом, шефом мисије Европске уније у Србији, договорен пројекат ревитализације водоводне мреже и бунара у Паланци вредан 8,5 милиона динара, који ће финансирати Европска унија.

-Ово би требало да буде прво лето у коме ће грађани Паланке имати воде – нагласио је Милојичић. – Били смо код Мајкла Девенпорта, успоставили сарадњу, изложили му наше проблеме и реализоваћемо два изузетно важна пројекта. Представници Европске уније су били у нашем „Водоводу“, сагледали ситуацију, урађени су пројекти, расписан тендер и урадиће се водоводна мрежа, која је проблематична и где су губици воде највећи, а ревитализоваће се и бунари. Вредност овог пројекта је 8,5 милиона динара. Обезбедили смо, посредством господина Девенпотра, и реализацију виталног пројекта заштите од поплава река Јасенице и Кубршнице, чија је вредност 100 милиона динара. Средстава су обезбеђена од Светске банке, а радови почињу 1. јуна.

У ЈКП Водовод наглашавају да уколико се до маја реализује пројекат санације водоводне мреже и бунара, током лета би водоснабдевање било знатно боље него у протеклом периоду.

-Ми смо у сталном контакту са представницима Европске уније око реализације пројекта, који је председник општине договорио – рекао је Миодраг Михајловић, директор ЈКП „Водовод“. – Ради се о великој инвестицији за нас. Ревитализоваће се десет бунара, који дуго година нису санирани, укључена је набавка пет пумпи са резервним деловима и што је, по мени најважније, израда једног бунара на изворишту Булине воде. Ако се пројекат реализује до маја, сигурно ћемо имати много бољу ситуацију и уредније водоснабдевање током лета.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *