Najava trajnog rešavanja problema vodosnabdevanja građana  

vodovod_150315_111313Opština Smederevska Palanka je na dobrom putu da reši višedecenijske probleme sa vodosnabdevanjem građana.

Fabrika vode, koja se gradi sredstvima Evropske unije, i biće zajednička za dve opštine Smederevsku Palanku i Veliku Planu, trebalo bi da bude završena 2016. godine. Tako bi se dugoročno rešio ovaj problem.

Nađeno je rešenje i za period do početka rada Fabrike vode.

Predsednik Opštine Radoslav Milojičić Kena najavio je da je sa Majklom Devenportom, šefom misije Evropske unije u Srbiji, dogovoren projekat revitalizacije vodovodne mreže i bunara u Palanci vredan 8,5 miliona dinara, koji će finansirati Evropska unija.

-Ovo bi trebalo da bude prvo leto u kome će građani Palanke imati vode – naglasio je Milojičić. – Bili smo kod Majkla Devenporta, uspostavili saradnju, izložili mu naše probleme i realizovaćemo dva izuzetno važna projekta. Predstavnici Evropske unije su bili u našem „Vodovodu“, sagledali situaciju, urađeni su projekti, raspisan tender i uradiće se vodovodna mreža, koja je problematična i gde su gubici vode najveći, a revitalizovaće se i bunari. Vrednost ovog projekta je 8,5 miliona dinara. Obezbedili smo, posredstvom gospodina Devenpotra, i realizaciju vitalnog projekta zaštite od poplava reka Jasenice i Kubršnice, čija je vrednost 100 miliona dinara. Sredstava su obezbeđena od Svetske banke, a radovi počinju 1. juna.

U JKP Vodovod naglašavaju da ukoliko se do maja realizuje projekat sanacije vodovodne mreže i bunara, tokom leta bi vodosnabdevanje bilo znatno bolje nego u proteklom periodu.

-Mi smo u stalnom kontaktu sa predstavnicima Evropske unije oko realizacije projekta, koji je predsednik opštine dogovorio – rekao je Miodrag Mihajlović, direktor JKP „Vodovod“. – Radi se o velikoj investiciji za nas. Revitalizovaće se deset bunara, koji dugo godina nisu sanirani, uključena je nabavka pet pumpi sa rezervnim delovima i što je, po meni najvažnije, izrada jednog bunara na izvorištu Buline vode. Ako se projekat realizuje do maja, sigurno ćemo imati mnogo bolju situaciju i urednije vodosnabdevanje tokom leta.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.