Najveće muke smo pregurali: DOLAZI VREME OBNOVE NASELJA

2014-05-20-1480Poplava je u protutnjala Smederevskom Palankom i ostavila pustoš u delu opštine koji je bio pod vodom.

Ekipe volontera, i gradskih službi osam dana su danonoćno radile na ublažavanju posledica apokalipse koja je snašla grad na dve podivljale reke.

Najveće muke smo svi zajedno uspeli da preguramo, a sada dolazi vreme obnove. Potrebno je obnoviti i napuniti nameštajem kuće u poplavljenom području, a to je još jedan ozbiljan posao za državu i lokalnu samoupravu.

DSCN7900Ova nesreća nas je ujedinila, skoro da je zaboravljena politika, život je iznedrio znane i neznane heroje, požrtvovane pojedince, volontere, vatrogasce, vojnike, policajce, sportske, zdravstvene i socijalne radnike, učenike, studente…

Palanački mediji bili su uvek na licu mesta, ne retko i u vodi, i blagovremeno izveštavali sugrađane i širu javnost… Ako se i provukla neka greška, bila je nenamerna, uzrokovana nedostatkom potpune informacije ili umorom.

U Palanku je stizala pomoć sa svih strana.

2014-05-19-1404Ovoga puta ne smemo da zaboravimo sve heroje koji su uložili deo sebe radi zajedničkog boljitka i pomoći najugroženijim građanima.

Smederevska Palanka ima razloga da bude ponosna na sebe – na svoje građane.

Kao što treba i da zapamtimo manipulatore koji su upadali u prihvatne centre i unosili nemir, trgovce koji su podizale cene osnovnih životnih namirnica pokušavajući da se obogate na opštoj nesreći, vlasnike kineskih šopova koji su odbili da pruže pomoć, carinike koji su „glumili strogoću“ i odugovlačili sa carinjenjem humanitarne pomoći iz inostranstva, pojedine „čovečije ribice“ čiji 2014-05-18-1394je osnovni zadatak bio da borave u svojim „jamama“ i tipkaju po tastaturi da bi preko društvenih mreža vređali i omalovažavali, a nikada ih niko, za ovih osam dana, nije video u Naselju ili na bilo kom drugom mestu gde je trebalo zasući rukave.

Za ne poverovati je da je jedna „ljudska gnjida“ čak zloupotrebila i fejsbuk stranicu Palanačke gimnazije za plasiranje laži i dezinformacija u toku vanredne situacije, što će biti i posao za policiju.

facebook_-928156749No, kada se saberu sve aktivnosti negativaca, koji su uvek i po svaku cenu protiv svega i svakoga osim sebe i sopstvene koristi, bilo ih je zaista malo, u odnosu na iskazanu solidarnost i potrebu da se pomogne ugroženima od strane 99 odsto građana.

Poplava je Smederevskoj Palanci nanela ogromnu štetu, srećom bez ljudskih žrtava, ali i pokazala njeno lepo drago lice – podsetila nas da smo LJUDI.

Dejan Crnomarković

 

 

 

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.