ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Највеће муке смо прегурали: ДОЛАЗИ ВРЕМЕ ОБНОВЕ НАСЕЉА

2014-05-20-1480Поплава је у протутњала Смедеревском Паланком и оставила пустош у делу општине који је био под водом.

Екипе волонтера, и градских служби осам дана су даноноћно радиле на ублажавању последица апокалипсе која је снашла град на две подивљале реке.

Највеће муке смо сви заједно успели да прегурамо, а сада долази време обнове. Потребно је обновити и напунити намештајем куће у поплављеном подручју, а то је још један озбиљан посао за државу и локалну самоуправу.

DSCN7900Ова несрећа нас је ујединила, скоро да је заборављена политика, живот је изнедрио знане и незнане хероје, пожртвоване појединце, волонтере, ватрогасце, војнике, полицајце, спортске, здравствене и социјалне раднике, ученике, студенте…

Паланачки медији били су увек на лицу места, не ретко и у води, и благовремено извештавали суграђане и ширу јавност… Ако се и провукла нека грешка, била је ненамерна, узрокована недостатком потпуне информације или умором.

У Паланку је стизала помоћ са свих страна.

2014-05-19-1404Овога пута не смемо да заборавимо све хероје који су уложили део себе ради заједничког бољитка и помоћи најугроженијим грађанима.

Смедеревска Паланка има разлога да буде поносна на себе – на своје грађане.

Као што треба и да запамтимо манипулаторе који су упадали у прихватне центре и уносили немир, трговце који су подизале цене основних животних намирница покушавајући да се обогате на општој несрећи, власнике кинеских шопова који су одбили да пруже помоћ, царинике који су „глумили строгоћу“ и одуговлачили са царињењем хуманитарне помоћи из иностранства, поједине „човечије рибице“ чији 2014-05-18-1394је основни задатак био да бораве у својим „јамама“ и типкају по тастатури да би преко друштвених мрежа вређали и омаловажавали, а никада их нико, за ових осам дана, није видео у Насељу или на било ком другом месту где је требало засући рукаве.

За не поверовати је да је једна „људска гњида“ чак злоупотребила и фејсбук страницу Паланачке гимназије за пласирање лажи и дезинформација у току ванредне ситуације, што ће бити и посао за полицију.

facebook_-928156749Но, када се саберу све активности негативаца, који су увек и по сваку цену против свега и свакога осим себе и сопствене користи, било их је заиста мало, у односу на исказану солидарност и потребу да се помогне угроженима од стране 99 одсто грађана.

Поплава је Смедеревској Паланци нанела огромну штету, срећом без људских жртава, али и показала њено лепо драго лице – подсетила нас да смо ЉУДИ.

Дејан Црномарковић

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *