ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Ново уметничко остварење Небојше Јовановића: СПОМЕНИК ПАДОБРАНСТВУ У ПАЛАНЦИ

img_2611-Скулптура висине шест метара биће откривена  на пролеће

 

Небојша Јовановић из Смедеревске Паланке завршава ново скулпторско дело посвећено ваздухопловству. Из његове уметничке радионице излази споменик падобранству монументалних димензија. Осим сећања на један догађај из прошлости, ова скулптура имаће и практични значај, јер ће располагати бежичним интернетом и на њој ће се моћи пунити мобилни телефони. Требало би да буде постављена у једном градском парку, тако ће са већ постојећим спомеником француско-српској ескадрили чинити меморијалну целину.

-У близини авиона, налазиће се и падобранац са соларним панелима, а предвидео сам и како да се лепо споји с корисним – објашњава аутор оба споменика Небојша Јовановић.- Споменик падобранству је великих размера. Фигура падобранца је висине 2,40 метара. Изнад њега је падобран с куполом пречника од скоро четири метра. Укупна висина скулптуре у металу је шест метара.

img_2609То је, иначе, споменик падобранству. Наиме, први падобрански скок у Смедеревској Паланци је изведен је 1933. године. Град на Јасеници некада је био веома јак и познат падобрански центар. Оваква врста споменика, како наводи  његов аутор, не  постоји у Европи.

-Посетио ме је скоро један генерал с намером да види то што ја радим – прича нам Јовановић.- Рекао ми је да је у једној касарни легије странаца на Корзици видео нешто слично, али знатно мањих димензија, тако да ће ово бити први споменик те врсте на отвореном простору.

Споменик је требало да буде откривен 20. октобра. Међутим, како  је потребно обезбедити више дозвола, што захтева време, тај чин је померен за касније. Највероватније ће то бити на пролеће, бар тако планирају у Подружници Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца од 1912. до 1918. године, која финансијски и на други начин подржава овај подухват.

Д. Јанојлић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *