Novosti iz Instituta Goša: EDUKACIJA ZA MEĐUNARODNE INSPEKTORE U ZAVARIVANjU  

daf014f465bd4424e656b8a2a5510de9Delegacija Instituta Goša, u sastavu v.d. direktora Mirko Ličina, dr Zoran Filipović, Milan Prokolab,  Dragan Stanimirović, sredinom jula meseca, posetila je firmu Esnaf specijalista za zavarivanje (Cecx zvaračskuckodbornikov), koju zastupa Jozef Jasenák.

Sa pomenutom firmom iz Slovačke Institut Goša ima potpisan Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji u oblasti testiranja zavarivača, kadrova za lemljenje i testiranje osoblja za ispitivanje zavarenih spojeva bez razaranja (NDT), kao i ocenjivanje sistema kvaliteta za zavarivanje i mehaničke testove i destruktivna ispitivanja za već pomenute oblasti.

Predstavnici domaćina, partnerima iz Instituta su pokazali njihove laboratorijske kapacitete koji se nalaze na različitim lokacijama. Zanimljivo je, da slovačka firma obučava zavarivački kadar zajedno sa zvaničnim školskim ustanovama u njihovoj zemlji, ali su angažovani i na poslovima reparacije zavarenih konstrukcija u Evropskoj Uniji, konkretno u Nemačkoj. Upravo, ovi poslovi donose i najveći prihod firmi.

Dve delegacije razmatrale su mogućnost zajedničkog nastupa na inostranom tržištu, zajednički nastup na poslovima industrijskog inženjeringa (reparacije zavarenih konstrukcija i ispitivanja) u Srbiji i Nemačkoj, u kojoj slovački partneri posluju duži niz godina. Takođe, razmatrana je i mogućnost zajedničkog nastupa na projektima koje finansira EU i usaglašavanje programa obuke za kontrolore NDT i međunarodne inspektore zavarivanja (IWIC).

iwic1U Institutu Goša, u toku su intenzivne pripreme za novi ciklus edukacija, kao rezultat mnogobrojnih upita od strane poslovnih partnera, ali i objektivnih potreba tržišta rada za visoko kvalifikovanim osobljem u zavarivanju.

Imajući u vidu da su visoko edukovani kadrovi glavni resurs svake ozbiljne kompanije, Institut Goša ovim kursevima nudi obrazovanje osoblja po svetskim standardima za međunarodne inspektore zavarivanja – IWI-C. Ovaj kurs će biti organizovan u drugoj polovini septembra meseca u Beogradu. Treba reći, da kurs za Međunarodne inspektore predstavlja sledeći, viši nivo znanja i veština u obrazovanju osoblja u zavarivanju koji sledi nakon edukacija za Međunarodne inženjere i tehnologe zavarivanja. IWI-C kurs je intenzivan i traje obaveznih 97 časova. Polaznici ovog kursa će na početku kursa dobiti potrebnu literaturu.

vizuelna-kontrola-ndt-iiMinimalni uslovi za pohađanje ovog kursa su da kandidat poseduje diplomu o položenom kursu za Međunarodne tehnologe ili Evropske tehnologe u zavarivanju. Sticanjem diplome kandidati će moći da rade na najodgovornijim poslovima pripreme, nadzora, kontrole izvršenja i ekspertize zavarenih spojeva.

Interesovanje za kurs postoji i izvan granica naše zemlje.

 

Zorica Matić

 

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *