ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Новости из Института Гоша: ЕДУКАЦИЈА ЗА МЕЂУНАРОДНЕ ИНСПЕКТОРЕ У ЗАВАРИВАЊУ  

daf014f465bd4424e656b8a2a5510de9Делегација Института Гоша, у саставу в.д. директора Мирко Личина, др Зоран Филиповић, Милан Проколаб,  Драган Станимировић, средином јула месеца, посетила је фирму Еснаф специјалиста за заваривање (Cecx zvaračskuckodbornikov), коју заступа Јозеф Јасенáк.

Са поменутом фирмом из Словачке Институт Гоша има потписан Уговор о пословно-техничкој сарадњи у области тестирања заваривача, кадрова за лемљење и тестирање особља за испитивање заварених спојева без разарања (NDT), као и оцењивање система квалитета за заваривање и механичке тестове и деструктивна испитивања за већ поменуте области.

Представници домаћина, партнерима из Института су показали њихове лабораторијске капацитете који се налазе на различитим локацијама. Занимљиво је, да словачка фирма обучава заваривачки кадар заједно са званичним школским установама у њиховој земљи, али су ангажовани и на пословима репарације заварених конструкција у Европској Унији, конкретно у Немачкој. Управо, ови послови доносе и највећи приход фирми.

Две делегације разматрале су могућност заједничког наступа на иностраном тржишту, заједнички наступ на пословима индустријског инжењеринга (репарације заварених конструкција и испитивања) у Србији и Немачкој, у којој словачки партнери послују дужи низ година. Такође, разматрана је и могућност заједничког наступа на пројектима које финансира ЕУ и усаглашавање програма обуке за контролоре NDT и међународне инспекторе заваривања (IWIC).

iwic1У Институту Гоша, у току су интензивне припреме за нови циклус едукација, као резултат многобројних упита од стране пословних партнера, али и објективних потреба тржишта рада за високо квалификованим особљем у заваривању.

Имајући у виду да су високо едуковани кадрови главни ресурс сваке озбиљне компаније, Институт Гоша овим курсевима нуди образовање особља по светским стандардима за међународне инспекторе заваривања – IWI-C. Овај курс ће бити организован у другој половини септембра месеца у Београду. Треба рећи, да курс за Међународне инспекторе представља следећи, виши ниво знања и вештина у образовању особља у заваривању који следи након едукација за Међународне инжењере и технологе заваривања. IWI-C курс је интензиван и траје обавезних 97 часова. Полазници овог курса ће на почетку курса добити потребну литературу.

vizuelna-kontrola-ndt-iiМинимални услови за похађање овог курса су да кандидат поседује диплому о положеном курсу за Међународне технологе или Европске технологе у заваривању. Стицањем дипломе кандидати ће моћи да раде на најодговорнијим пословима припреме, надзора, контроле извршења и експертизе заварених спојева.

Интересовање за курс постоји и изван граница наше земље.

 

Зорица Матић

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *