ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Обавештење за јавност: ОМЛАДИНА ЈАЗАСА ОБЕЛЕЖАВА 20 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА И РАДА  

119Прослава поводом обележавања 20 година рада Омладине ЈАЗАС-а одржаће се у петак 26.12.2014. у 21 сат у Галерији Штаб, Црногорска 10, Београд

Уз Омладину ЈАЗАС-а и њене госте биће: Саша Кнежевић, пијаниста, Београд, Тonny Мontano, Београд, Peđa D’ Boy, Београд, Неки то воле вруће, Загреб, Марина Перазић, Ријека, + Guilty pleasure disco Qyeen DJ set by Марина Перазић.

Омладина ЈАЗАС-а за ових 20 година прешла је пут од мале групе ентузијаста која је покренула идеју на састанку 1994. на Филозофском факултету у Београду до организације која данас ужива специјални консултативни статус у Уједињеним нацијама.

Једно од најдражих признање Омладини ЈАЗАС-а сигурно представља благослов који је Његова светост Патријарх Српски господин Павле упутио овој организацији 1998. године када је навео: “…упућујемо најбоље жеље да вам Господ подари моћи и снаге да истрајете у вашим напорима у сузбијању ове опаке болести…”

Од 2007. до 2014. Омладина ЈАЗАС-а представљала је све невладине организације земаља у развоју Борду директора Глобалног фонда за сиду у Женеви.

Омладина ЈАЗАС-а је оснивач прве неформалне парламентарне групе у српском парламенту и то је била група парламентараца који су се бавили проблемом сиде. Ова група је заједно са Омладином ЈАЗАС-а иницирала да се уведе законска забрана дискриминације деце на основу њиховог здравственог стања.

Карло Борас, извршни директор Омладине ЈАЗАС-а:

“Није било лако средином деведесетих када смо почињали. Сећам се да нам је прва телевизијска екипа која је гостовала на једном нашем догађају тражила да уклонимо све кондоме како се у кадру не би видео кондом јер је уредник тако наредио. Данас у Србији о тим стварима слободније и искреније разговарамо.

Поводом 1. децембра Светског дана борбе против сиде делегацију Омладине ЈАЗАС-а традиционално прима Председник Републике Србије тиме показујући подршку раду наше организације”

Поред свог свакодневног рада на превенцији ХИВ-а у Србији и пружању правне и психосоцијалне помоћи ХИВ позитивнима, Омладина ЈАЗАС-а помогла је у оснивању бројних других организација за самопомоћ људи који живе са ХИВ-ом.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *