ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Обележен Дан ослобођења Азање у Првом светском рату: СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ ЗА СЛОБОДУ

img_2667-Списак изгинулих Азањаца још се допуњује именима палих за слободу

 

У Азањи је обележена 98. годишњица ослобођења у Првом светском рату. Представници локалне самоуправе, борачке и организације пензионера положили су венце на споменик палим Азањцима у ослободилачким ратовима. Говорио је директор Основне школе „Радомир Лазић“ Дамир Живковић. Он је подсетио да су се управо 28. октобра први Азањци вратили из рата и при том захвалио свима који су дошли да својим присуством одају почаст изгинулим ратницима и храбрим ослободиоцима.

Живковић је посебно нагласио да је у Првом светском рату живот изгубили преко 800 img_2666Азањаца. Пре него што је, истражујући ратну прошлост,  до ове бројке дошао Жарко Талијан, знало се за упола мање жртава чија су имена уклесана у мермерним плочама.

-То није коначан број – предочио је Живковић.- Ових дана добијали смо информације на  основу којих смо употпунили списак с новим именима изгинулих мештана нашег места.

После полагања венаца одржан је помен палима. Служио је прота Драгиша Јелић. У пригодној беседи казао је да се никада не сме заборавити многострадални народ и жртве које је дао за ослобођење земље од мрског непријатеља.

-У својој дугој и многотрпној историји наш народ је довођен у ситуацију да ратује и брани отаџбину – додао је.- И као што се свети српски кнез Лазар на Косову жртвовао са цветом српске војске, тако је, инспирисан његовом жртвом, img_2672Карађорђе дигао Први српски устанак и смакао свом народу петовековни турски јарам. Године 1914. српски народ поново је био у прилици да животом брани земљу и слободу. Велики  допринос томе дали су и Азањци.

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *