Obeležen Dan oslobođenja Azanje u Prvom svetskom ratu: SEĆANJE NA ŽRTVE ZA SLOBODU

img_2667-Spisak izginulih Azanjaca još se dopunjuje imenima palih za slobodu

 

U Azanji je obeležena 98. godišnjica oslobođenja u Prvom svetskom ratu. Predstavnici lokalne samouprave, boračke i organizacije penzionera položili su vence na spomenik palim Azanjcima u oslobodilačkim ratovima. Govorio je direktor Osnovne škole „Radomir Lazić“ Damir Živković. On je podsetio da su se upravo 28. oktobra prvi Azanjci vratili iz rata i pri tom zahvalio svima koji su došli da svojim prisustvom odaju počast izginulim ratnicima i hrabrim oslobodiocima.

Živković je posebno naglasio da je u Prvom svetskom ratu život izgubili preko 800 img_2666Azanjaca. Pre nego što je, istražujući ratnu prošlost,  do ove brojke došao Žarko Talijan, znalo se za upola manje žrtava čija su imena uklesana u mermernim pločama.

-To nije konačan broj – predočio je Živković.- Ovih dana dobijali smo informacije na  osnovu kojih smo upotpunili spisak s novim imenima izginulih meštana našeg mesta.

Posle polaganja venaca održan je pomen palima. Služio je prota Dragiša Jelić. U prigodnoj besedi kazao je da se nikada ne sme zaboraviti mnogostradalni narod i žrtve koje je dao za oslobođenje zemlje od mrskog neprijatelja.

-U svojoj dugoj i mnogotrpnoj istoriji naš narod je dovođen u situaciju da ratuje i brani otadžbinu – dodao je.- I kao što se sveti srpski knez Lazar na Kosovu žrtvovao sa cvetom srpske vojske, tako je, inspirisan njegovom žrtvom, img_2672Karađorđe digao Prvi srpski ustanak i smakao svom narodu petovekovni turski jaram. Godine 1914. srpski narod ponovo je bio u prilici da životom brani zemlju i slobodu. Veliki  doprinos tome dali su i Azanjci.

D. J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.