ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Обележен Дан ослобођења Смедеревске Паланке у Другом светском рату: СЛОБОДА ЈЕ СТИГЛА У ЗОРУ

img_2600-Положени венци на споменику народним  херојима, а о 72. годишњици ослобођења говорио Миодраг Лазић

 

Општински одбор Савеза удружења бораца обележио је 10. октобар – Дан ослобођења Смедеревске Паланке у Другом светском рату. Тим поводом положени су венци на споменику народним херојима Радмили Шишковић, Драгославу Ђорђевићу Гоши и Ивану Мукеру. То су учиниле делегације СУБНОР-а, Општине, Општинског одбора Социјалистичке партије и општинских пензионерских организација.

img_2608Председник општинске борачке организације Миодраг Лазић, у пригодном говору, подсетио је да су делови Космајског партизанског одреда у ноћи између 9. и 10. октобра, јаком пушчаном паљбом, извели одлучујући напад и у зору граду и околини донели слободу.

-Група грађана, предвођена Крстом Филиповићем, на коњима је кренула ка Великој Плани, где су већ биле приспеле совјетске јединице и одакле је дејствовала њихова артиљерија – додао је Лазић.- Они су обавестили црвеноармејце да у Смедеревској Паланци више нема окупаторских војника, па је дејство артиљерије обустављено. У ноћи између 10. и 11. октобра срели су се одреди Пете дивизије НОВЈ са извиђачима 68. стрељачког корпуса црвене Армије којим је командовао генерал Жданов.

Тада је формалну власт у Смедеревској Паланци преузео Народноослободилачки одбор на челу са Драгољубом Стојановићем Баштованчетом.

img_2602 img_2603 img_2604 img_2607

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *