ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Одржани семинари на тему рада са вишеструко дискриминисаним групама жена  

Семинар од 26. априла 2014.Према Годишњем извештају о раду Поверенице за заштиту равноправности за 2012. годину, највећи број притужби односио се на дискриминацију у сфери рада и запошљавања, дискриминацију у поступцима пред органима јавне власти, у образовању и стручном оспособљавању, пружању јавних услуга. Исти извор наводи да је дискриминација на основу пола један од најраширенијих видова дискриминације у Србији, да су жене у неповољнијем положају у односу на мушкарце у свим областима друштвеног живота. Такође, пракса институције Поверенице за заштиту равноправности показала је да су најчешће дискриминације на основу националне припадности,којој су изложени и припадници националних мањина, дискриминација особа са инвалидитетом, које су и поред побољшања нормативног оквира и друштвене видљивости, и даље у лошијем положају у односу на остале грађане и дискриминација на основу сексуалне оријентације, која је веома распрострањена у Србији.

Семинар од 10. маја 2014.Едукација за рад са вишеструко дискриминисаним групама женама,организована у оквиру пројекта „Новим знањима до побољшања социјалних услуга за жене“, обухватила је три семинара од којих је сваки посвећен једној вишеструко дискримисаној групи жена. Тако је семинар посвећен Ромкињама одржан 26. априла, женама са инвалидитетом 10. маја, а женама истополне сексуалне оријентације 21. јуна 2014. године. Семинарима су се од институција одазвали Центар за социјални рад, Полиција, Општинско јавно тужилаштво, суд, све четири основне школе, а били су присутни и представници локалних удружења и волонтерке СОС телефона из Смед. Паланке. Представници наведених институција и удружења имали су прилике да се подробније упознају са положајем у друштву сваке од наведених група жена, искуствима дискриминације и насиља, да се упознају са тим у чему се огледа њихова вишеструка дискриминација, механизмима дискриминације и хомофобије, као и са радом специјализованих телефона СОС телефона за Ромкиње, жене са инвалидитетом и лезбејке које функционишу при удружењима „Освит“ из Ниша, „Из круга“ у Београду и НЛО из Новог Сада.

Семинар од 21. јуна 2014. годинеОд посебног значаја учесницима сва три семинара је било важно што су могли да чују приче „изнутра“, односно директни сусрет са представницама све три групе жена. Такође, сматрали су да су после завршених семинара имали веће разумевање за специфичности њихове егзистенције. Учесници семинара су сматрали да су теме релевантне за њихов професионални ангажман и за будући рад. Истовремено похваљена је организација семинара и изражено мишљење да је потребно чешће одржавати сличне семинаре и радионице.

Опредељеност Удружења жена „Фемина“ да развија солидарност међу женама и да се супротставља свим облицима насиља и дискриминације по било ком основу, било је полазиште за реализацију семинара за шта је добило финансијску подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије.

 

А.С.

Д.К.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *