ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Округли сто поводом Светског дана Рома

У Малој сали Скупштине општине Смедеревска Паланка одржан је Округли сто поводом Светског дана Рома који се обележава 8. априла. Овом догађају присуствовало је општинско руководство на челу са председником Општине Смедеревска Паланка, Топлицом Пинторовићем.

Први човек локалне самоуправе поздравио је све учеснике Округлог стола, честитао им Светски дан Рома и том приликом истакао да се Роми свакодневно сусрећу са многим проблемима као што су друштвена искљученост и маргинализација које воде ка недостатку образовања, хроничној незапослености али и ограниченом приступу здравственој нези, становању и сиромаштву.

-Овај дан је одлична прилика да се укаже на проблеме ромске популације, али и да се подсети на богато и велико наслеђе и разноликости те највеће етничке мањине у региону. Локална самоправа ће наставити са стратегијом социјалног укључивања Рома и Ромкиња, која треба да допринесе даљем унапређењу стања и социјално-економског положаја ромске популације. Посебну пажњу морамо посветити области образовања, здравља, запошљавања и економског оснаживања ромске популације како би се смањило сиромаштво и ромска популација потпуно укључила у све друштвене токове – нагласио је Пинторовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *